Eurobank για νέο Νόμο Κατσέλη: Είμαστε θετικοί αλλά «το γοργόν και χάριν έχει»

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Eurobank για νέο Νόμο Κατσέλη: Είμαστε θετικοί αλλά «το γοργόν και χάριν έχει»
Σημαντικά κίνητρα για να «πρασινίσουν» τα δάνεια παρέχει το νέο πλαίσιο προστασίας, καθώς και κίνητρα για να μεταπηδήσουν σε αυτό οφειλέτες που βρίσκονται ήδη στην «ουρά» του Νόμου Κατσέλη.

Ευεργετική θα είναι η επίδραση του νέου πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, στους ισολογισμούς των τραπεζών, εκτιμά η διοίκηση της Eurobank, τονίζοντας πάντως ότι πρέπει ο νέος νόμος να ψηφιστεί «όσο το δυνατόν ταχύτερα».

Στην παρουσίαση των ετήσιων αποτελεσμάτων για το 2018 στους αναλυτές, ο CEO Φωκίων Καραβίας εξήγησε ότι το νέο καθεστώς προστασίας είναι ευνοϊκό για τρεις λόγους:

• Θα παρέχει κίνητρα στους οφειλέτες που έχουν λάβει προστασία να μεταπηδήσουν στη νέα πλατφόρμα, μειώνοντας αισθητά τον αριθμό των υποθέσεων που βρίσκονται στην «ουρά» του Νόμου Κατσέλη.
• Θα μειώσει το ποσοστό των δανείων που «ξανακοκκινίζουν» (re-default rate) λόγω της επιδότησης δόσης που θα παρέχει το Δημόσιο, καθώς και του κουρέματος από τις τράπεζες για το ποσό που υπερβαίνει το 120% της εμπορικής αξίας προς το υπόλοιπο του δανείου.
• Περιλαμβάνει αυστηρή διάταξη που προβλέπει ότι εάν αθετηθούν τρεις δόσεις της ρύθμισης, η πρώτη κατοικία θα μπορεί να βγει άμεσα σε πλειστηριασμό.

«Ο νέος νόμος, ο οποίος βρίσκεται ακόμη υπό διαμόρφωση με τις συζητήσεις που εξελίσσονται μεταξύ τραπεζών και Θεσμών, θα βοηθήσει τις τράπεζες να θεραπεύσουν ένα τμήμα του μη εξυπηρετούμενων χαρτοφυλακίου τους», ανέφερε ο κ. Καραβίας. Αποτελεί ένα ακόμη εργαλείο που θα έχουν στη διάθεσή τους οι τράπεζες για να επιταχύνουν την αντιμετώπιση των NPEs, είπε.

«Πάγωσαν» τις ρυθμίσεις οι δανειολήπτες

Δεν μπορούμε, ωστόσο, να παραβλέψουμε, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank τον ηθικό κίνδυνο που ελλοχεύει σε τέτοιου είδους ρυθμίσεις. Ήδη, από την αρχή του έτους και καθώς βρίσκεται υψηλά στην επικαιρότητα το θέμα του νέου νόμου, μειώθηκε ο αριθμός των υπερήμερων δανειοληπτών που ήρθαν στην τράπεζα για ρύθμιση, αποκάλυψε ο ίδιος. «Όσο πιο γρήγορα κλείσει, τόσο το καλύτερο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραβίας.

Ως προς την περίμετρο του νέου πλαισίου προστασίας, εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια ύψους 9 δισ. ευρώ και 2 δισ. ευρώ, αντίστοιχα. Από τα 9 δισ. ευρώ των στεγαστικών δανείων, το 50% βρίσκεται ήδη σε καθεστώς προστασίας βάσει του υφιστάμενου νόμου.

Ειδικά όσον αφορά στη Eurobank, υπολογίζεται ότι εμπίπτουν στην περίμετρο του νέου νόμου κόκκινα δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ. Ενδιαφέρον στοιχείο που διευκρίνισε στη σημερινή ενημέρωση το επιτελείο της τράπεζας είναι ότι από τα 9,5 δισ. δάνεια που θα περιλαμβάνονται στις νέες τιτλοποιήσεις (Pillar και Cairo), το 1/3 περίπου θα είναι «προστατευμένο», είτε γιατί έχει υπαχθεί στον υφιστάμενο νόμο είτε είναι επιλέξιμο για τον νέο νόμο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider