Ζήτημα ημερών οι ανακοινώσεις για την προστασία της κατοικίας

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ζήτημα ημερών οι ανακοινώσεις για την προστασία της κατοικίας
Σε εξέλιξη βρίσκεται το μπρα-ντε-φερ κυβέρνησης και τραπεζών για το όριο ένταξης στο νέο πλαίσιο, με την επιδότηση της δόσης να αποτελεί την «καυτή πατάτα» της εξεταζόμενης λύσης. Τι αποκάλυψε στο insider.gr ο κ. Δημήτρης Λιάκος.

Εντός της εβδομάδας θα ανακοινωθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για την ολοκληρωμένη λύση-ομπρέλα που θα αντικαταστήσει τον Νόμο Κατσέλη και θα προσφέρει κούρεμα οφειλών και επιδότηση δόσης στο πλαίσιο μιας βιώσιμης λύσης για τη διευκόλυνση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Αυτό αποκάλυψε στο insider.gr ο Δημήτρης Λιάκος, υφυπουργός παρά των πρωθυπουργώ, ο οποίος έχει αναλάβει την κατάρτιση του νέου πλαισίου σε συνεργασία με τις τράπεζες και τους δανειστές. Ο «νέος νόμος Κατσέλη» θα κλείσει οπωσδήποτε εντός Φεβρουαρίου, διαβεβαίωσε, αφού περιλαμβάνεται στα 16 προαπαιτούμενα της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ανώτατα τραπεζικά στελέχη υπογραμμίζουν, πάντως, ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές απέχουν πολύ από μια συμφωνία. Αυτή στη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη το μπρα-ντε-φερ κυβέρνησης και τραπεζών για το όριο ένταξης στο καθεστώς προστασίας, αφού οι τράπεζες πιέζουν αυτό να μην ξεπεράσει τις 100.000 ευρώ -κάτι για το οποίο επιμένουν και τα ευρωπαϊκά κέντρα, ιδίως στη Φρανκφούρτη. Το πιθανότερο σενάριο, πάντως, είναι αυτό να διαμορφωθεί στα 120.000-130.000 ευρώ προκειμένου να ικανοποιεί και τον φιλολαϊκό χαρακτήρα του μέτρου.

«Καυτή πατάτα» η επιδότηση της δόσης

Το πραγματικό διακύβευμα του νέου καθεστώτος προστασίας, βέβαια, είναι η επιδότηση της δόσης, στο πρότυπο του κυπριακού σχεδίου «Εστία». Όπως επισήμανε ο κ. Λιάκος, πάντως, δεν τίθενται θέμα κρατικής ενίσχυσης -αφού θα επιδοτείται ο οφειλέτης και όχι οι τράπεζες- και η πρόταση της κυβέρνησης δεν αναμένεται να βρει αντίσταση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ, δεδομένων των περιορισμών στις κρατικές ενισχύσεις.

Θυμίζεται ότι έχει ήδη προϋπολογιστεί κονδύλι 200 εκατ. ευρώ για τον σκοπό αυτό και το ζητούμενο τώρα είναι να βρεθεί η σωστή φόρμουλα ώστε να μην ωφεληθούν από τον νέο νόμο οι στρατηγικοί κακοπληρωτές -όπως συνέβαινε σε μεγάλο βαθμό έως σήμερα. Σε κάθε περίπτωση, τονίζουν οι δανειστές, χρειάζεται βελτιστοποίηση του νομικού πλαισίου.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο προστριβής μεταξύ τραπεζών και κυβέρνησης είναι ο λόγος της εμπορικής αξίας προς το υπόλοιπο του στεγαστικού δανείου. «Αυτό που έχει σημασία για τον δανειολήπτη είναι τι χρωστάει σήμερα», δήλωσε ο κ. Λιάκος, καθώς και ποια είναι η εμπορική αξία του ακινήτου του. Ο λόγος υπόλοιπο οφειλής προς εμπορική αξία παίζει καθοριστικό ρόλο στη νέα λύση που εξετάζεται και οι τράπεζες ζητούν αυτός να μην πέσει κάτω από το 120-140%.

Αυτό που διαμηνύουν, πάντως, οι δανειστές σε όλους τους τόνους είναι ότι χρειάζεται «αλλαγή κουλτούρας» στην εξυπηρέτηση των χρεών από τους Έλληνες και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί το νέο πλαίσιο για την προστασία κατοικίας, καθώς και η ηλεκτρονική πλατφόρμα των πλειστηριασμών και άλλες νομοθετικές διατάξεις που χρειάζονται βελτίωση. «Κάθε ευρώ που θα βάλει το Δημόσιο, θα πρέπει να έχει ουσιαστικό αντίκρισμα», τονίζουν, και ασκούν πιέσεις για ένα αποτελεσματικό πλαίσιο που θα προστατεύει όσους είναι σε πραγματική οικονομική αδυναμία, χωρίς όμως να παρέχει ασυλία στους «επιτηδείους».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider