Τον Μάρτιο ετοιμάζει το «παρθενικό» του ταξίδι στην Ελλάδα ο Ενρία

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τον Μάρτιο ετοιμάζει το «παρθενικό» του ταξίδι στην Ελλάδα ο Ενρία
Με τη χώρα μας να κατέχει τα ηνία των κόκκινων δανείων στην Ευρωζώνη, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τη γραμμή που θα ακολουθήσει ο νέος επικεφαλής του SSM.

Στις αρχές Μαρτίου είναι πιθανό να πραγματοποιήσει την πρώτη επίσκεψη στη χώρα μας ο νέος επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), Αντρέα Ενρία, προκειμένου να συμμετέχει στο φετινό Φόρουμ των Δελφών, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr.

Ο Ιταλός επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (EBA) παίρνει τη σκυτάλη της τραπεζικής εποπτείας από την Ντανιέλ Νουί στις αρχές του 2019 και υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τις πολιτικές που θα ακολουθήσει για τις 118 ευρωπαϊκές τράπεζες που θα εποπτεύει.

Ιδίως η χώρα μας, όπου τα κόκκινα δάνεια ανέρχονται περίπου στο μισό του συνολικού τραπεζικού κλάδου, είναι κρίσιμο να διαφανούν οι διαθέσεις του νέου ισχυρού άνδρα της Φρανκφούρτης. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, πάντως, είναι λογικό ότι ο Ιταλός τραπεζίτης θα θελήσει να δείξει πυγμή στο ξεκίνημα της νέας του θητείας, σε αντίθεση με τη «χαλαρότητα» που επέδειξε η κ. Νουί πλησιάζοντας στο τέλος της πενταετούς θητείας της.

Το Φόρουμ των Δελφών διενεργείται μεταξύ 28 Φεβρουαρίου και 3 Μαρτίου 2019 και είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να κάνει το ντεμπούτο του στην Ελλάδα. Λίγους μήνες μετά την ανάληψη των νέων του καθηκόντων, ο κ. Ενρία θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με τους τραπεζίτες και τους αρμόδιους κυβερνητικούς αξιωματούχους παρέχοντας τα πρώτα δείγματα γραφής της πολιτικής του.

Σημειώνεται ότι το 2019 προμηνύεται ιδιαίτερα κρίσιμο για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς η πίεση για ταχύτερη μείωση των κόκκινων δανείων εντείνεται εκ μέρους των επενδυτών –όπως αποδείχθηκε και από τη βύθιση των τραπεζικών τίτλων κατά 50% στο Χρηματιστήριο Αθηνών το 2018. Επιπλέον, τα δύο σχέδια που έχουν καταθέσει ΤΧΣ και Τράπεζα της Ελλάδος αναμένουν τη θετική γνωμοδότηση των ευρωπαϊκών αρχών και είναι σημαντικό να τοποθετηθεί δημοσίως επί αυτού ο νέος επικεφαλής του SSM.

Ως Ιταλός, έχει πολύ καλή γνώση του μοντέλου GACs που έχει εφαρμοστεί στη γείτονα χώρα και στο οποίο βασίζεται το σχέδιο του ΤΧΣ, καθώς η Ιταλία είναι η ευρωπαϊκή χώρα με το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα κόκκινων δανείων, μετά την Ελλάδα.

Θυμίζεται ότι η προκάτοχός του, Ντανιέλ Νουί, παρευρέθηκε στο περυσινό Φόρουμ όπου πραγματοποίησε ομιλία και δέχθηκε ερωτήσεις δημοσιογράφων, παρέχοντας σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την «ατζέντα» του Επόπτη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider