Στην επόμενη ημέρα οδεύει η Forthnet - Σήμερα οι αποφάσεις για το νέο ΔΣ

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην επόμενη ημέρα οδεύει η Forthnet - Σήμερα οι αποφάσεις για το νέο ΔΣ

Ξεκαθαρίζει σταδιακά το τοπίο της Forthnet με την εισηγμένη να προχωρά με γοργά βήματα την έξοδό της από το Χρηματιστήριο καθώς και την εσωτερική αναδιοργάνωση που θα την οδηγήσει στην «επόμενη ημέρα».

Να θυμίσουμε ότι χθες αργά το απόγευμα η ελεγχόμενη από την United Group, «NEWCO UNITED GROUP HELLAS S.A.R.L», προχώρησε στην υποχρεωτική δημόσια πρόταση για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της Forthnet που δεν κατέχει.

Η United Group, μετά και την απόκτηση μετοχών της Forthnet που κατείχαν οι τράπεζες καθώς και λοιποί μέτοχοι (14,1% της Forthnet που διατηρούσε η Wind, 9,63% που κατείχε η μαλτέζικη εταιρεία τηλεπικοινωνιών Go κ.ά), ελέγχει το 56,89% της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας, ποσοστό που αναμένεται να φτάσει στο 84,60% μετά και την μετατροπή σε μετοχές των μετατρέψιμων ομολογιών που απέκτησε. Κατ' επέκταση, η Δημόσια Πρόταση αφορά το 15,4% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου της Forthnet με το προσφερόμενο αντάλλαγμα να ορίζεται στα 0,30 ευρώ ανά μετοχή.

Με την ολοκλήρωση της Δημόσιας Πρότασης κι αν η United Group κατέχει τουλάχιστον το 90% του μετοχικού κεφαλαίου, θα ασκήσει δικαίωμα εξαγοράς (squeeze out) των λοιπών μετόχων στη τιμή ανά μετοχή ίση με το προσφερόμενο αντάλλαγμα βγάζοντας κι επισήμως την εταιρεία από το χρηματιστηριακό ταμπλό. Σημειώνεται ότι στους μετόχους μειοψηφίας με σημαντικό ποσοστό απομένουν η Massar Investments από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που κατέχει μερίδιο 9,63%, καθώς και η Vodafone με ποσοστό 2,77%.

Χωρίς εκπλήξεις το νέο Διοικητικό Συμβούλιο

Πέρα από την Δημόσια Πρόταση βέβαια, σε εξέλιξη βρίσκεται και η διοικητική αναδιοργάνωση της, τα αποτελέσματα της οποίας θα οριστικοποιηθούν μετά και την σημερινή προγραμματισμένη γενική συνέλευση της Forthnet.

Παρά τις φημολογούμενες προσεγγίσεις μεγαλοστελεχών της ελληνικής αγοράς μάλιστα, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο δεν περιλαμβάνει ιδιαίτερες εκπλήξεις. Σύμφωνα με τη πρόταση της Newco United Group Hellas που δημοσιοποιήθηκε χθες, η ψήφιση της οποίας αποτελεί τυπική διαδικασία δεδομένου του ποσοστού που κατέχει η τελευταία στη Forthnet, τα νέα μέλη του ΔΣ της Forthnet θα είναι ο Νικόλαος Σταθόπουλος, ο Δημήτρης Τζελέπης (νυν CEO της Forthnet), ο Vladislav Ratajac καθώς και ο Dirk Gerkens και ο Γεώργιος Δουκίδης.

Όπως όλα δείχνουν ο κ. Σταθόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος και προεδρεύων της Επενδυτικής και Εκτελεστικής Επιτροπής της Bc Partners, θα αποκτήσει την υψηλή εποπτεία, τοποθετούμενος στην θέση του Προέδρου.

Αντίστοιχα, στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου θα παραμείνει ο Δημήτρης Τζελέπης, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα CEO αμέσως μετά την αποχώρηση του Πάνου Παπαδόπουλου. Να θυμίσουμε ότι από το 2018 ο κ. Τζελέπης τελεί χρέη Chief Financial Officer στην εταιρεία, ενώ στο παρελθόν έχει εργασθεί τόσο σε χρηματοοικονομικές όσο και σε τηλεπικοινωνιακές εταιρείες (Procter & Gamble, Merrill Lynch, NBG Group, Alpha Bank, OTE Group).

Ο Dirk Gerkens και ο Γεώργιος Δουκίδης προτείνονται ως ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη του ΔΣ, δεδομένου ότι πληρούν τις προϋποθέσεις ανεξαρτησίας, και μαζί με τον Vradislav Ratajac θα στελεχώσουν την Επιτροπή Ελέγχου, δεδομένης της κατάρτισης και της προϋπηρεσίας τους.

Να σημειωθεί ότι ο Dirk Gerkens είναι σύμβουλος επιχειρήσεων μέσων επικοινωνίας κι έχει εργαστεί πάνω από μια 20ετία σε ευρωπαϊκούς τηλεοπτικούς σταθμούς στο Λουξεμβούργο, την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία. Ο Γεώργιος Δουκίδης είναι καθηγητής ηλεκτρονικού επιχειρείν στο τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας και διευθυντής του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ELTRUN) - Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, επιστημονικός σύμβουλος στο ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Λιανεμπορίου Καταναλωτικών 'Αγαθών), μέλος του ΔΣ ECR-Hellas (Σύνδεσμος κλάδου FMCG) και μέλος της επιτροπής απασχόλησης του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου. Τέλος ο Vradislav Ratajac μετέχει ως μη εκτελεστικό μέλος στη διοίκηση της μητρικής United Group και είναι υπεύθυνος για την οργανική ανάπτυξη και επιχειρηματική επέκταση του ομίλου.

Στο επίκεντρο η τηλεόραση της Nova

Δεδομένης και της εμπειρίας του νέου μετόχου, τα σχέδια για την επόμενη ημέρα της Forthnet θα έχουν σε πρώτο πλάνο τη συνδρομητική τηλεόραση της Nova. Αυτό μαρτυρούν και οι πρόσφατες δηλώσεις της διευθύνουσας συμβούλου της United Group, Victoriya Boklag, κατά την ανακοίνωση της εισόδου της Forthnet στον όμιλο.

«Η Nova έχει μια ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα και διαβλέπουμε μεγάλες προοπτικές. Οι υπηρεσίες της συνδρομητικής τηλεόρασης θα αναπτυχθούν περαιτέρω αφού ο όμιλος έχει την δυνατότητα να φέρει στην ελληνική αγορά περισσότερες επιλογές ψυχαγωγίας και αθλητικές διοργανώσεις. Είμαστε βέβαιοι πως με την εμπειρία μας σε τομείς όπως το περιεχόμενο και η τεχνολογία, με το συνδυασμό των προσφορών μας στις τηλεπικοινωνίες, μπορούμε να προσφέρουμε εξαιρετική εμπειρία για τους πελάτες και να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Να θυμίσουμε ότι στο πλαίσιο του τηλεοπτικού περιεχομένου η Nova αναμένεται να διεκδικήσει στις 14 Δεκεμβρίου τα τηλεοπτικά δικαιώματα μετάδοσης στην Ελλάδα των ποδοσφαιρικών αγώνων του UEFA Champions League, καθώς και του Europa League, για την περίοδο 2021-2024 με έτερο διεκδικητή την Cosmote TV.

Άλλωστε ο επενδυτής που τοποθετήθηκε στην ελληνική αγορά μέσω της Forthnet κι όχι μέσω της Wind, για την οποία είχε δείξει αρχικά ενδιαφέρον, φαίνεται να προσπαθεί το τελευταίο διάστημα να επεκτείνει αλλά και ισχυροποιήσει την παρουσία του στα Βαλκάνια. Μόλις τον προηγούμενο χρόνο πραγματοποίησε δύο σημαντικές εξαγορές στην περιοχή των Βαλκανίων – την εξαγορά της Tele2 Croatia εναντι 220 εκατ. ευρώ και του βουλγαρικού παρόχου τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών Vivacom έναντι 1,2 δισ. ευρώ. Πλέον η United Group ως multi-play τηλεπικοινωνιακός και μιντιακός πάροχος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης έχει ήδη παρουσία σε Σερβία, Σλοβακία, Κροατία, Βουλγαρία, Βοσνία, Μαυροβούνιο, Βόρειο Μακεδονία και Αλβανία, μέσω εταιρειών όπως η SBB, η Telemach, TotalTV κ.α ενώ προσφέρει τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες της σε περισσότερα από 1,8 εκατ. νοικοκυριά.

Όσο για την Forthnet, σύμφωνα με τα στοιχεία εξαμήνου 2020, στο τέλος του περασμένου Ιουνίου διέθετε 873.000 συνολικές συνδρομές και 650.000 μοναδικούς πελάτες, ενώ οι ενεργοί συνδρομητές broadband έκλεισαν στις 550.000, εκ των οποίων οι 92.000 αφορούν συνδρομές NGA. Η συνδρομητική βάση Pay TV (NOVA) διέθετε 456.000 συνδρομητές σε Ελλάδα και Κύπρο.

Εν αναμονή του λανσαρίσματος της Nova Mobile

Πέρα από την έμφαση στην τηλεόραση η εταιρεία σύντομα αναμένεται να προχωρήσει και στην εμπορική διάθεση των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, ως εικονικός πάροχος (MVNO) κατόπιν συμφωνίας που έχει συνάψει με την Vodafone. Ήδη από το καλοκαίρι έχει ενεργοποιήσει το πιλοτικό λανσάρισμα των υπηρεσιών κινητής και σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr είναι όλα έτοιμα για την πρεμιέρα της κινητής - ακόμα και οι τιμοκατάλογοι - με το μόνο που υπολείπεται να είναι οι σχετικές αποφάσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider