Ως Startup της χρονιάς διακρίθηκε η Solmeyea στον online Ελληνικό τελικό του PowerUp! Challenge του EIT InnoEnergy που έλαβε χώρα την Παρασκευή 24 Απριλίου 2020.

Ιδρυθείσα το 2019, η Solmeyea δραστηριοποιείται στην παραγωγή πρωτεϊνών από φύκια για χρήση σε βιοκαύσιμα, φάρμακα και τροφές/ζωοτροφές, χρησιμοποιώντας εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ως πρώτη ύλη από τη βιομηχανία για τη φωτοσυνθετική της διαδικασία. Βραβείο κοινού αποδόθηκε και στην H2OnlyBattery η οποία παράγει φορητά ενεργειακά συστήματα που λειτουργούν με νερό.

Η Solmeyea ως νικήτρια του εθνικού διαγωνισμού θα διαγωνιστεί για τα κύρια βραβεία στον διεθνή Μεγάλο Τελικό για την «Start-up of the Year» σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη με οικονομικά έπαθλα έως και 65.000 ευρώ και πολύτιμες προσφορές από βασικούς συνεργάτες όπως η Amazon Web Services, η Revolut ή η Ομάδα SpeedUp.

Τι είναι το PowerUp! Challenge

Το PowerUp! Challenge προσφέρει σε καινοτόμες επιχειρήσεις την ευκαιρία για πρόσβαση σε επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων και τη δυνατότητα ένταξης στο δίκτυο του EIT InnoEnergy, του κινητήρας καινοτομίας της βιώσιμης ενέργειας σε όλη την Ευρώπη.

Αυτές οι εταιρείες θα αποκτήσουν μια ποικιλία ευκαιριών υποστήριξης, όπως η ενίσχυση και ανάπτυξη των προϊόντων τους, πιλοτικά έργα, στρατηγικές εμπορευματοποίησης, εισαγωγή σε διεθνές επίπεδο, επέκταση και περαιτέρω ευκαιρίες χρηματοδότησης.

Να σημειωθεί ότι η πρωτοβουλία ξεκίνησε τον Ιανουάριο για να βρει τις πιο καινοτόμες νεοσύστατες επιχειρήσεις, scale-ups και μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Συνολικά, από έναν αριθμό ρεκόρ 425 αιτήσεων, 362 start-ups από 24 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, πληρούσαν τις προδιαγραφές για να συμμετάσχουν στο PowerUp! Challenge του EIT InnoEnergy. Εννιά start-ups από Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα διαγωνίστηκαν για τον εθνικό τίτλο. Η Solmeyea επιλέχθηκε ως «Startup of the Year» για την Ελλάδα και θα μας εκπροσωπήσει στον διεθνή Μεγάλο Τελικό.

«Φέτος, διοργανώσαμε τον διαγωνισμό για έκτη συνεχή χρονιά και ο ανταγωνισμός ήταν μεγαλύτερος από ποτέ», σημειώνει ο Γιάννης Γεραγωτέλλης, Διευθύνων Σύμβουλος της KiNNO Consultants και εκπρόσωπος του Ελληνικού HUB της InnoEnergy. «Λάβαμε πολλές αιτήσεις, δουλέψαμε μαζί με τις εννιά καλύτερες startups και είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι με την πορεία των ομάδων σε όλα τα στάδια του διαγωνισμού. Δεν υπήρχε κανένα φαβορί αυτήν τη χρονιά, καθώς το επίπεδο των συμμετεχόντων ήταν εξαιρετικό! Ανυπομονούμε να δουλέψουμε περαιτέρω με τον Βασίλη (σσ. Στενός, ιδρυτής Solmeyea) και να τον βοηθήσουμε να προετοιμαστεί για να διεκδικήσει τα βραβεία του Ευρωπαϊκού Τελικού και γιατί όχι την πρωτιά».

Η απόφαση για τον χρόνο και τον τόπο διεξαγωγής του διεθνούς Μεγάλου Τελικού θα ληφθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ανάλογα με τις κυβερνητικές αποφάσεις για απαγόρευση των εκδηλώσεων στην ευρύτερη περιοχή.