Στα «κόκκινα» σπίτια μπαίνει η Grivalia

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα «κόκκινα» σπίτια μπαίνει η Grivalia

Στα οικιστικά ακίνητα, και συγκεκριμένα όσα ανακτώνται από τις τράπεζες μέσω πλειστηριασμών, μπαίνει η Grivalia Properties σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του insider.gr.

Η έντονη κινητικότητα που παρατηρείται στην αγορά των «κόκκινων» σπιτιών τους τελευταίους μήνες, κυρίως λόγω δυναμικής επανεκκίνησης των πλειστηριασμών, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον της πρώην Eurobank Properties, σύμφωνα με πηγές της εταιρείας. Σημειώνεται ότι το 50% των συνολικών ακινήτων που αναρτώνται στην πλατφόρμα καταλήγουν στο ενεργητικό των τραπεζών που προσπαθούν με αυτόν τον τρόπο να στηρίξουν την αγορά -και το πετυχαίνουν.

Η στροφή στις κατοικίες σηματοδοτεί ένα μεγάλο βήμα για την εισηγμένη εταιρεία, η οποία σημειωτέον συγκέντρωσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκ μέρους των διεθνών επενδυτών στο Roadshow του Λονδίνου. Χρηματιστηριακές πηγές κάνουν λόγο για πρόσβαση της εταιρείας σε διευκολύνσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ για χρηματοδότηση των σχεδίων της. Μέχρι στιγμής, η εισηγμένη εταιρεία δραστηριοποιείται κυρίως στην επαγγελματική στέγη, με την απόκτηση, αναβάθμιση και εκμίσθωση επαγγελματικών χώρων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Ταυτόχρονα, αναζητά ευκαιρίες και στον τουριστικό/ξενοδοχειακό κλάδο.

Πίεση στις τράπεζες για διάθεση των ακινήτων

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες εκτιμάται ότι θα έχουν συσσωρεύσει περισσότερα από 25.000 ακίνητα έως το 2018 από τη ρευστοποίηση των εξασφαλίσεων των κόκκινων δανείων. Ταυτόχρονα, όμως, δέχονται ισχυρές πιέσεις από τους επόπτες να διαθέσουν στην αγορά τα ακίνητα αυτά ώστε να μην καταλήξουν «εταιρείες real estate».

Στο σημείο αυτό διακρίνει ευκαιρία εισόδου στην αγορά η Grivalia, η οποία πάντως δεν ενδιαφέρεται για τα «πακεταρισμένα» ακίνητα που έχουν ξεκινήσει να βγάζουν προς πώληση η τράπεζες, με πρώτη τη Eurobank. Ο λόγος, σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, είναι ότι τα περισσότερα από τα ακίνητα αυτά δεν ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές και οι ίδιοι σκοπεύουν να κάνουν «cherry picking», δηλαδή επιλεκτική αγορά ακινήτων. Διευκρινίζουν, πάντως, ότι δεν θα περιοριστούν σε πολυτελή ακίνητα ή σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές.

Αναζήτηση εταίρου

Πηγές της αγοράς, πάντως, επισημαίνουν τους πόρους που απαιτεί η δραστηριοποίηση στον χώρο της κατοικίας. «Μια μαζική αγορά οικιστικών ακινήτων προϋποθέτει αυξημένους πόρους για την ανακαίνιση, την εκμετάλλευση ή πώληση των σπιτιών, τους οποίους δεν διαθέτει αυτή τη στιγμή η Grivalia. Έχει μια πολύ ικανή ομάδα στελεχών αλλά δεν επαρκούν για ένα τέτοιο εγχείρημα».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η εταιρεία θα αναζητήσει στρατηγικές συνεργασίες με εταιρείες διαχείρισης ακινήτων, καθώς σε πολλές περιπτώσεις τα εν λόγω ακίνητα πωλούνται σε ξένους επενδυτές για την εξασφάλιση της Golden Visa, αλλά παραμένουν στην εταιρεία διαχείρισης για εκμετάλλευση, καθώς συνήθως οι εν λόγω επενδυτές δεν σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τα ακίνητα αυτά για ιδιοκατοίκηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider