Κέκροψ: Ο μαραθώνιος των αγωγών για τα Τουρκοβούνια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κέκροψ: Ο μαραθώνιος των αγωγών για τα Τουρκοβούνια

Δεκτή την αίτηση αναίρεσης του Εφετείου Αθηνών που κατέθεσε ο Κέκροπας κατά του Ελληνικού Δημοσίου για την έκταση των 300 στρεμμάτων στα Τουρκοβούνια, έκανε ο Άρειος Πάγος.

Η αντιδικία της εταιρείας real estate Κέκροψ με το Ελληνικό Δημόσιο για την κυριότητα 300 στρεμμάτων στα παλιά Λατομεία Ψυχικού, χρονολογείται από το 1988.

Πρόκειται για μια έκταση στα Τουρκοβούνια, ανάμεσα στους δήμους Ψυχικού-Φιλοθέης και Γαλατσίου, τμήμα της οποίας όπως υποστηρίζει η Κέκροψ της ανήκει.

Στην περιοχή από το 1937 λειτουργούσε ως λατομείο, η οποία σταμάτησε το 1976. Το 1988, το Ελληνικό Δημόσιο άσκησε ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αγωγή με την οποία αξίωσε την ιδιοκτησία έκτασης 300 περίπου στρεμμάτων στην περιοχή Τουρκοβουνίων (Λατομείο Ψυχικού), τμήμα της οποίας η Κέκροψ υποστήριξε ότι της ανήκει. Επί της αγωγής αυτής, εκδόθηκε απόφαση (υπ΄ αριθμ. 5722/1997) του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία απορρίφθηκε η αγωγή του Ελληνικού Δημοσίου.

Έκτοτε ακολούθησε ένας μαραθώνιος αγωγών και αιτήσεων αναίρεσης και πλέον η υπόθεση θα εισαχθεί εκ νέου στο Εφετείο Αθηνών για ουσιαστική κρίση, σύμφωνα με τις κατά τα ανωτέρω δεσμευτικές για το Εφετείο κρίσεις του Αρείου Πάγου.

Όπως αναφέρεται στην οικονομική έκθεση της εταιρείας, τα τρία οικόπεδα για τα οποία υπήρχε η επιδικία με το δημόσιο βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του λατομείου Ψυχικού και αφορούν σε έκταση 31 στρεμμάτων, 18,8 στρεμμάτων και 193,8 στρεμμάτων συνολικά. Στο ενημερωτικό δελτίο για την πρόσφατη ΑΜΚ αναφέρεται πως στην περίπτωση που η απόφαση του Αρείου Πάγου είναι θετική για την εταιρεία η υπόθεση θα επιστρέψει στο Εφετείο Αθηνών το οποίο θα πρέπει να εκδώσει νέα απόφαση. "Μια θετική απόφαση του Εφετείου για την εταιρεία θα έχει ως αποτέλεσμα την τελεσίδικη αναγνώριση της κυριότητας των ακινήτων σε επιδικία και την εγγραφή τους στο ενεργητικό της. Η εταιρεία θα δύναται να προβεί στην αξιοποίηση των μη δεσμευμένων πολεοδομικά ακινήτων και στις ενέργειες αποδέσμευσης των πολεοδομικά δεσμευμένων ακινήτων".

Δικαστικές υποθέσεις... χρόνων

Για την Κέκροψ πάντως εδώ και χρόνια τον πρώτο και καθοριστικό ρόλο στην αξιοποίηση της ακίνητης αυτής περιουσίας και κατ’ επέκταση στην ανάπτυξή της, τον έχει η δικαιοσύνη. Μάλιστα η εισηγμένη διαθέτει τα τελευταία χρόνια ένα πολύ καλά οργανωμένο νομικό τμήμα, το οποίο υπερτερεί και από το τμήμα ανάπτυξης έργων.

Οι δικαστικές διαμάχες του Κέκροπα είτε με το ελληνικό δημόσιο είτε με τον δήμο Ψυχικού είναι πολύχρονες, μπλεγμένες στις αναιρέσεις, τις εφέσεις και τις αιτήσεις αναστολής.
Οι κυριότερες εξελίξεις από το μέτωπο της δικαστικής διαμάχης είναι οι εξής:

- Επί της διεκδικήσεως του ελληνικού δημοσίου έχει εκδοθεί πρωτόδικη απόφαση που δικαίωσε την Κέκροψ. Ύστερα από έφεση του ελληνικού δημοσίου εκδόθηκε προδικαστική απόφαση του Εφετείου Αθηνών, η οποία δεν εξαφάνισε την πρωτόδικη απόφαση και η οποία τάσσει συμπληρωματικές αποδείξεις, οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο των διεξαγωγών.

- Τμήμα 185 στρεμμάτων (πρώην λατομείο) από την εκτός σχεδίου περιοχή που ανήκει στην εισηγμένη έχει κηρυχθεί αναδασωτέο. Η αίτηση της Κέκροψ στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση της αναδάσωσης απερρίφθη.

- Τμήμα 4,2 στρεμμάτων από την εκτός σχεδίου περιοχή που ανήκει στην εισηγμένη τελεί υπό απαλλοτρίωση.

- Για όλα τα υπό απαλλοτρίωση οικόπεδα εντός σχεδίου της εταιρείας, πλην ενός, έχουν εκδοθεί αμετάκλητες αποφάσεις με τις οποίες αίρονται οι απαλλοτριώσεις και αναπέμπονται οι υποθέσεις στην Διοίκηση προκειμένου αυτή να προβεί στις οφειλόμενες από αυτήν ενέργειες. Εκκρεμεί μόνο έφεση του Δήμου Ψυχικού στο ΣτΕ για το Ο.Τ. 145.

- Εκκρεμεί αίτηση ακυρώσεως του Δήμου Ψυχικού ενώπιον του ΣτΕ κατά της απόφασης του Νομάρχη με την οποία απέκτησαν όρους δόμησης οικόπεδα της εταιρείας εκτάσεως 6,8 στρεμμάτων. Τα ασφαλιστικά μέτρα που είχε ζητήσει να ληφθούν ο Δήμος Ψυχικού από το τμήμα αναστολών του ΣτΕ για τη συγκεκριμένη υπόθεση απερρίφθησαν.

- Εκκρεμεί Έφεση του Δήμου Ψυχικού στο ΣτΕ, μετά την απόρριψη της τριτανακοπής του από το Διοικητικό Εφετείο, για το οικόπεδο των 5 στρεμμάτων όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της εισηγμένης.

- Σύμφωνα με απόφαση του Εφετείου Αθηνών, η Κέκροψ έχει την επικαρπία του οικοπέδου και του κτιρίου της Παλαιάς Αγοράς Ψυχικού. Ωστόσο, η κυριότητα του ακινήτου έχει αποδοθεί στο Δήμο Ψυχικού. Η υπόθεση θα συζητηθεί στον Άρειο Πάγο, μετά την κατάθεση αιτήσεων αναιρέσεως από τους διαδίκους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider