Κορμάς (Πειραιώς Real Estate): Τέλος το «σκουπίζω» ό,τι βγαίνει στους πλειστηριασμούς

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορμάς (Πειραιώς Real Estate): Τέλος το «σκουπίζω» ό,τι βγαίνει στους πλειστηριασμούς
Η Τράπεζα Πειραιώς ανακτά στους πλειστηριασμούς μόνο ακίνητα που έχουν θέση στο στρατηγικό σχεδιασμό της.

Η Τράπεζα Πειραιώς αλλάζει την στρατηγική της σε ότι αφορά τους πλειστηριασμούς, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε από το Φόρουμ των Δελφών ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς Real Estate Γιώργος Κορμάς.

Όπως είπε, πλέον η Τράπεζα Πειραιώς κάνοντας ενεργή διαχείριση στο χαρτοφυλάκιο ακινήτων της ανακτά στους πλειστηριασμού μόνο ακίνητα που έχουν θέση στο στρατηγικό σχεδιασμό της για το real estate. «Τέλος λοιπόν στο “σκουπίζω ό,τι βγαίνει στους πλειστηριασμούς”, απλά και μόνο για να κλείσω ένα παλιό δάνειο», τόνισε ο κ. Κορμάς.

Ακόμη σημείωσε ότι η στρατηγική επιλογή που έχει πάρει η τράπεζα είναι η πώληση να γίνεται στο πλαίσιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δηλαδή όταν το ακίνητο αποτελεί ακόμη υποθήκη και όχι όταν έχει καταλήξει να γίνει ιδιόκτητο ακίνητο (real estate owned -REO).

«Ο σημαντικότερος λόγος για αυτό είναι ότι όταν το ακίνητο είναι σε μορφή υποθήκης είναι πιο εύκολο να γίνει η συναλλαγή», υπογράμμισε ο κ. Κορμάς, εξηγώντας ότι κατά την μετατροπή ενός ακινήτου από υποθήκη σε ένα δάνειο σε αξιοποιήσιμο περιουσιακό στοιχεία ξεκινούν «τα μεγάλα προβλήματα». Και αυτό διότι για να λυθούν όλα τα προβλήματα που μπορεί να έχει το ακίνητο (νομιμοποίηση αυθαιρεσιών, πολεοδομική τακτοποίηση κλπ) απαιτούνται εργασίες πολλών μηνών.

Για αυτό τον λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς Real Estate έκανε μια πρόταση: Οι τράπεζες να μην θεωρούνται τελικός αποδέκτης των ακίνητων και να λειτουργήσουν ως ενδιάμεσοι. Να τους δίνεται η δυνατότητα να μεταπωλούν ακίνητα που ανακτούν σε πλειστηριασμούς αμέσως σε άλλους αποδέκτες, χωρίς να χρειάζεται να το «καθαρίσουν» πρώτα. «Έτσι δεν θα επιβαρύνεται ο ισολογισμός της τράπεζας αλλά και θα απελευθερώνεται μεγάλο στοκ ακινήτων», τόνισε o κ. Κορμάς προσθέτοντας ότι αυτό είναι κάτι που μπορεί να γίνει καθώς ακόμη και σήμερα για να βγει ένα ακίνητο σε πλειστηριασμό δεν απαιτείται να είναι απολύτως νομιμοποιημένο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider