Γιαννακόπουλος: Απαραίτητο ένα επιπλέον κονδύλιο για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιαννακόπουλος: Απαραίτητο ένα επιπλέον κονδύλιο για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού
Ο πρόεδρος του Σ.Α.Φ.Ε.Ε. Δημήτρης Γιαννακόπουλος μίλησε για τις προτεραιότητες της φαρμακευτικής πολιτικής και τις αναγκαίες παρεμβάσεις.

Για τις προτεραιότητες της φαρμακευτικής πολιτικής και τις αναγκαίες παρεμβάσεις στην «οικονομία της υγείας» μίλησε ο πρόεδρος του Σ.Α.Φ.Ε.Ε. Δημήτρης Γιαννακόπουλος, κατά την ημερίδα με θέμα «Οικονομικά της Υγείας μετά την πανδημία: μία πρώτη προσέγγιση», τονίζοντας η φαρμακοβιομηχανία πρέπει να έχει τη θέση που της αναλογεί στο σχέδιο ανάπτυξης της χώρας.

Την ημερίδα διοργάνωσε ο Σύλλογος Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (Σ.Α.Φ.Ε.Ε.), την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020 και οι εργασίες της ημερίδας μεταδόθηκαν διαδικτυακά από το αμφιθέατρο «Παύλος Γιαννακόπουλος» της εταιρείας ΒΙΑΝΕΞ.

Στην ημερίδα συμμετείχαν τόσο επιστήμονες, όσο και εκπρόσωποι της φαρμακευτικής αγοράς και της πολιτικής ηγεσίας. Το υπουργείο Υγείας εκπροσώπησε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο Ιωάννης Κωτσιόπουλος, γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας.

Δείτε εδώ ορισμένα από τα κυριότερα σημεία της ομιλίας:

«Η πανδημία του κορονοϊού έφερε στο προσκήνιο πρωτοφανείς προκλήσεις για τα συστήματα υγείας και για τις οικονομίες των χωρών. Δοκιμάστηκε η ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων και έγιναν πιο ορατά τα προβλήματα, αλλά και οι ανάγκες, στην κάλυψη των οποίων καλούμαστε και εμείς ως φαρμακοβιομηχανία να συμβάλλουμε».

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα του κλάδου είναι ο ελλιπής δημόσιος προϋπολογισμός για το φάρμακο και άρα τα τεράστια ποσά του clawback, που πλέον δεν έχουμε λόγια να τα χαρακτηρίσουμε. Λέγαμε δυσβάσταχτο, δυσθεώρητο, ανεξέλεγκτο το clawback, τα στοιχεία όμως τόσο του 2019 όσο και οι εκτιμήσεις του 2020 είναι εκτός πραγματικότητας, αν θέλουμε να μιλάμε για βιώσιμες επιχειρήσεις. Η συνολική επιβάρυνση της βιομηχανίας (νοσοκομειακή και εξωνοσοκομειακή ) ξεπερνά το 1,7 δισ. ευρώ (clawback και rebate) το 2019, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2020 δείχνει επιπλέον αύξηση κατά 45%. Ακόμα και οι μνημονιακές δεσμεύσεις προέβλεπαν μείωση κατά 30% την τελευταία τριετία, στόχος που ποτέ δεν επετεύχθη, ενώ οι ίδιοι οι θεσμοί πλέον κάνουν λόγο για «ηθικό κίνδυνο» από τη συνεχώς αυξανόμενη πορεία του. Τώρα έχουν 52 δισ. διαθέσιμα (23 + 9 + 20). Ας τα αξιοποιήσουν εκεί που πρέπει, δηλαδή στην υγεία. Το 1% ζητάμε, όχι όλο το ποσό, ήρθε η ώρα να ληφθούν αποφάσεις» είπε αναφερόμενος στο ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Ειδικά στις συνθήκες που διαμορφώνει η πανδημία, η δημιουργία ξεχωριστού κονδυλίου για τους εμβολιασμούς θα έπρεπε να έχει δρομολογηθεί ήδη από την κυβέρνηση. Θα είναι από το Ταμείο Πρόνοιας; Θα είναι με άλλη ρύθμιση; Το θέμα είναι να υλοποιηθεί. Με ένα δεύτερο κύμα να είναι πιθανό το φθινόπωρο, είναι πιο αναγκαίο από ποτέ η Ελλάδα να αποκτήσει ισχυρή εμβολιαστική πολιτική με ξεχωριστό κονδύλι για τα εμβόλια, ώστε να ελαφρυνθεί η φαρμακευτική δαπάνη για τις αυξημένες ανάγκες σε φάρμακα. Εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φέρουμε επαρκείς ποσότητες εμβολίων στη χώρα, όμως ο τρόπος που αποφασίζουν οι εταιρείες –παραγωγοί λαμβάνει υπόψη και τους οικονομικούς όρους και την παγκόσμια ζήτηση που φέτος είναι αυξημένη».

«Η φαρμακοβιομηχανία και θέλει και μπορεί να συνεργαστεί με όλους τους αρμόδιους φορείς, για να διαμορφωθεί μια φαρμακευτική πολιτική, η οποία θα οδηγήσει στην οικονομική ανάπτυξη, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης ως σύνολο. Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, πρέπει να αξιοποιηθούν και τα κονδύλια του πακέτου στήριξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η φαρμακοβιομηχανία να έχει τη θέση που της αναλογεί στο σχέδιο ανάπτυξης που θα καταθέσει η χώρα μας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider