Με ικανοποιητικούς ρυθμούς προχωρά η ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης-Τα 400 εκατ. και το άνοιγμα της αγοράς

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με ικανοποιητικούς ρυθμούς προχωρά η ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης-Τα 400 εκατ. και το άνοιγμα της αγοράς
έχει υπερκαλυφθεί στο διπλάσιο ο στόχος του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα σύμφωνα με τον οποίο  το 1% των νέων ταξινομήσεων θα έπρεπε να αφορά ηλεκτρικό αυτοκίνητο ενώ σήμερα για το διάστημα  Ιανουάριος – Νοέμβριος είναι 1,9%.

Με σταθερά ικανοποιητικούς ρυθμούς προχωρά σύμφωνα με πηγές του υπουργείου το πρόγραμμα ανάπτυξης της ηλεκτροκίνησης. Για το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» έχουν ήδη υποβληθεί 9.200 αιτήσεις μέσω των οποίων έχουν απορροφηθεί 8 εκατ. ευρώ και έχει δημιουργηθεί τζίρος 41 εκατ. ευρώ στην αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων.

Τα ηλεκτρικά ποδήλατα παραμένουν πρώτα στη σειρά προτίμησης με τις αιτήσεις πλέον να αγγίζουν τις 7.000 και τον χρόνο αναμονής για την παραλαβή να ξεπερνά πια τους 4 μήνες. Τα ηλεκτρικά δίκυκλα και τρίκυκλα παρουσιάζουν επίσης υψηλή ζήτηση με 1600 αιτήσεις ενώ ιδιαίτερα σημαντική είναι η επίδοση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων με 650 αιτήσεις .

Ο όγκος των 650 αιτήσεων έχει ήδη υπερκαλύψει κατά 20% τις ταξινομήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων της τελευταίας συνολικά τετραετίας επιβεβαιώνοντας την εντυπωσιακά αυξητική τάση πωλήσεων του 2020 οι οποίες είναι τριπλάσιες του 2019 .

Με αυτά τα νούμερα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχει υπερκαλυφθεί στο διπλάσιο ο στόχος του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα σύμφωνα με τον οποίο το 1% των νέων ταξινομήσεων θα έπρεπε να αφορά ηλεκτρικό αυτοκίνητο ενώ σήμερα για το διάστημα Ιανουάριος – Νοέμβριος είναι 1,9%.

Που στοχεύουν οι επιχειρήσεις

Οι επιχειρήσεις συμμετέχουν επίσης ικανοποιητικά στο πρόγραμμα ωφελούμενες τόσο από το ποσό της επιδότησης όσο και από τα φορολογικά κίνητρα του Νόμου 4710. Περίπου το 30% των ηλεκτρικών δικύκλων/τρικύκλων αφορά σε επιχειρήσεις οι οποίες επιλέγουν να ανανεώσουν τους στόλους τους με ηλεκτρικά ενώ αποσύρουν ταυτόχρονα και παλιά ρυπογόνα και θορυβώδη μηχανάκια. Σε ό,τι αφορά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, το 8% των αιτήσεων αφορά ηλεκτρικά επαγγελματικά οχήματα τύπου van ενώ το περίπου 30 % αφορά ηλεκτρικά εταιρικής χρήσης ΙΧ .

Οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης

Σύμφωνα με όσα ανέφερε την εβδομάδα που μας πέρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, ια την ενίσχυση των σχετικών υποδομών και τη στήριξη της καινοτομίας σε αυτόν τον τομέα έχgει υποβληθεί αίτημα για 400 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Στόχος είναι 1 στα 3 νέα αυτοκίνητα το 2030 να είναι ηλεκτρικά, ενώ ιδιαίτερα ενθαρρυντική είναι η συμμετοχή 252 Δήμων στην πρόσκληση του Πράσινου Ταμείου για την εκπόνηση Σχεδίων Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ).

Σημειώνεται ότι το ταμείο ανάκαμψης είναι ένα σημαντικό εργαλείο μέσω του οποίου θα αντληθούν πόροι για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης. Στόχος του υπουργείου, όπως έχει επανειλημμένως εκφραστεί, είναι να σχεδιαστούν δράσεις τόσο για την βιομηχανία της αλυσίδας της ηλεκτροκίνησης όσο και για την δημιουργία ενός εθνικού δικτύου φόρτισης και την περαιτέρω ενθάρρυνση της χρήσης ηλεκτρικών οχημάτων.

Προς αυτή την κατεύθυνση βασικός πυλώνας είναι η ενθάρρυνση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας προκειμένου να συνεισφέρει δραστικά στον βασικό στόχο της μείωσης των ρύπων αλλά και στην οικονομική ανάπτυξη και την δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider