Ρήγας-Energean: Να αρθούν οι παθογένειες για να γίνουν επενδύσεις στην Ελλάδα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρήγας-Energean: Να αρθούν οι παθογένειες για να γίνουν επενδύσεις στην Ελλάδα
O κ. Ρήγας αντιπαρέβαλε την εμπειρία της  επιχείρησης στο Ισραήλ με την αντίστοιχη στην Ελλάδα.

Στις παθογένειες που παρουσιάζει το ελληνικό θεσμικό και επιχειρηματικό περιβάλλον και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες από τον πετρελαϊκό κλάδο που επιχειρούν να επενδύσουν στην Ελλάδα αναφέρθηκε διευθύνων σύμβουλος της Energean, Μαθιός Ρήγας, μιλώντας στο Athens Investment Forum.

O κ. Ρήγας αντιπαρέβαλε την εμπειρία της επιχείρησης στο Ισραήλ με την αντίστοιχη στην Ελλάδα σημειώνοντας ότι «στο Ισραήλ πήραμε ένα project το Δεκέμβριο του 2016, πήραμε όλες τις άδειες και μέχρι το Μάρτιο του 2018 λάβαμε την τελική επενδυτική απόφαση για ένα έργο 1,7 δις. δολάρια με όλες τις άδειες, πλήρως χρηματοδοτημένο και έχοντας διασφαλίσει συμβόλαια 4,3 δις κ.μ όλο το χρόνο, σχεδόν όσο είναι η κατανάλωση όλης της χώρας . Ακόμη, χτίζουμε μια πλωτή μονάδα επεξεργασίας στην Σιγκαπούρη και θα είναι έτοιμη να αρχίσει την παραγωγή το 2021. Όλη αυτή η διαδικασία είχε διάρκεια 4 χρόνια. Τόσο χρειάζεται για να κάνει κάποιος κάτι, αν θέλει να το κάνει». Όσον αφορά στην Ελλάδα και την Αδριατική, ο κ. Ρήγας εκτός από τον Πρίνο, αναφέρθηκε και στη δραστηριότητα στα Γιάννενα όπου τελείωσαν τα σεισμικά μετά από πολλές δυσκολίες ενώ η εταιρεία συνεχίζει και τη δραστηριότητά της στην Αιτωλοακαρνανία. Όσον αφορά στο Κατάκολο, τόνισε ότι «περιμένουμε 3 χρόνια για να λάβουμε την περιβαλλοντική άδεια. Στα τρία χρόνια που στο Ισραήλ κάναμε μια τεράστια επένδυση, περιμένουμε στην Ελλάδα για να πάρουμε την άδεια. Τέτοιες παθογένειες πρέπει να τις αλλάξει η καινούρια κυβέρνηση».

Όπως τόνισε η βιώσιμη ανάπτυξη είναι μονόδρομος και απαιτείται στροφή σε φιλικότερα προς το περιβάλλον καύσιμα. Από 100% παραγωγός πετρελαίου στον Πρίνο, η Energean εξελίσσεται με την απόκτηση της Edison Ε&P σε όμιλο με παρουσία σε εννέα μεσογειακές χώρες με παραγωγή που φθάνει τις 70.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα και βεβαιωμένα αποθέματα πάνω από 600 εκατ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου , το 80% των οποίων είναι φυσικό αέριο.

Η Ελλάδα εξαρτάται 100% από εισαγωγές, ανέφερε ο κ. Ρήγας. «Ξεκινήσαμε το 2007 με την εξαγορά του Πρίνου. Τότε τα αποθέματα ήταν 2εκατ. βαρέλια, σήμερα το σύνολο των αποθεμάτων είναι 640 εκατ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου με πολύ μεγάλο focus στο αέριο».

Αναφερόμενος στις προοπτικές της Energean, σημείωσε ότι ύστερα από την απόκτηση της Edison E&P, εξελίσσεται σε όμιλο (με παρουσία στο Χρηματιστήριο της Αγγλίας) και με δραστηριότητα σε εννέα μεσογειακές χώρες με παραγωγή περί τα 70.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider