ΔΕΗ: Φόβοι για «βραχυκύκλωμα» στην πώληση των μονάδων

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΕΗ: Φόβοι για «βραχυκύκλωμα» στην πώληση των μονάδων
Σε «αχαρτογράφητα» νερά κινδυνεύει να οδηγηθεί η αποεπένδυση της ΔΕΗ, καθώς το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε ήταν κατώτερο των προσδοκιών. Φόβοι για «πισωγύρισμα» για την πώληση των μονάδων.

Σε «αχαρτογράφητα» νερά κινδυνεύει να οδηγηθεί η αποεπένδυση της ΔΕΗ, καθώς το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε ήταν κατώτερο των προσδοκιών, με τον όμιλο «Μυτιληναίος» να είναι ο μοναδικός ο οποίος ουσιαστικά υπέβαλε δεσμευτική προσφορά η οποία να συνάδει με τους όρους του διαγωνισμού. Η προσφορά από έναν μόνο επενδυτή έρχεται σε έντονη αντίθεση με τους 15 επενδυτές που είχαν δείξει ενδιαφέρον στο market test το οποίο ολοκληρώθηκε πριν από έναν χρόνο. Μάλιστα ο μοναδικός ενδιαφερόμενος προέρχεται από την εγχώρια αγορά, κάτι που τελικά αποδεικνύει ότι το ενδιαφέρον επενδυτών εντός και εκτός Ευρώπης, όπως αυτό είχε εκφραστεί τον περασμένο Ιανουάριο δεν ήταν αρκετά ισχυρό.

«Αγκάθι» για την έκβαση του διαγωνισμού αποτελεί το γεγονός ότι η προσφορά από τον Μυτιληναίο αφορά στους λιγνίτες της Φλώρινας (εργοστάσιο και άδεια για νέα μονάδα στη Μελίτη) ενώ εκτός «παιχνιδιού» δείχνει να έχει τεθεί μέχρι στιγμής η Μεγαλόπολη. Ωστόσο, η αποεπένδυση αφορά στο σύνολο του χαρτοφυλακίου και το επενδυτικό ενδιαφέρον για μέρος αυτού δεν αποτελεί ιδανική εξέλιξη για την έκβαση του διαγωνισμού.

Το τίμημα που θα προσφερθεί τελικά - καθώς έχει ζητηθεί βελτιωμένη προσφορά από τον Μυτιληναίο- αποτελεί επίσης κρίσιμο παράγοντα ειδικά αν ληφθούν υπ’ όψιν οι πληροφορίες περί ιδιαίτερα χαμηλής προσφοράς από την πλευρά του Μυτιληναίου την Τετάρτη. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Μανώλης Παναγιωτάκης, σε δηλώσεις του κατά την κοπή πίτας της επιχείρησης ανέφερε ότι οι μονάδες θα πωληθούν μόνο εάν προσφερθεί ικανοποιητικό τίμημα, μια δήλωση η οποία προϊδέαζε για όσα ακολούθησαν.

Μάλιστα, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι «κάποιοι κύκλοι φέρονται να έχουν ζητήσει να τους καθορίσουμε εμείς το εύλογο τίμημα. Λοιπόν απαντάμε: Δεν περιμένουμε ότι οι ιδιώτες επενδυτές, θα προσφέρουν τέτοια ποσά ώστε να τα ανακτήσουν σε 25 και πλέον χρόνια, όπως η ΔΕΗ. Ας τα ανακτήσουν στα μισά χρόνια. Έτσι θα προκύψει και το εύλογο τίμημα αλλά και θα καταδειχθεί ότι αυτοί που θα αγοράσουν τις μονάδες έχουν πλήρη επίγνωση της σημασίας του προϊόντος του ηλεκτρισμού, όχι μόνο από κοινωνική αλλά και από επιχειρηματική άποψη».

Όπως προβλέπεται πάντως στο νομοσχέδιο για τη διασφάλιση της δίκαιης αποτίμησης της εμπορικής αξίας των εισφερομένων κλάδων, το εύρος της εμπορικής αξίας καθενός από τους κλάδους (fair value range) θα οριστεί από διεθνή ανεξάρτητο εκτιμητή και επομένως η προσφορά των επενδυτών δεν θα πρέπει να βρίσκεται εκτός των συγκεκριμένων πλαισίων.

Η Μεγαλόπολη και η συμμετοχή στις ζημιές

Όπως είναι γνωστό, η κοινοπραξία των εταιρειών Seven Energy και ΓΕΚ Τέρνα, η οποία εκφράσει επίσης ενδιαφέρον για τις μονάδες της ΔΕΗ, δεν υπέβαλε δεσμευτική προσφορά με βάση τις συμβάσεις αγοραπωλησίας (SPA) που είχε ανακοινώσει η ΔΕΗ αλλά με βάση εναλλακτική εκδοχή της Σύμβασης Αγοραπωλησίας, που περιλαμβάνει μια πιο ισορροπημένη κατανομή κινδύνων μεταξύ του Πωλητή και του Αγοραστή.

Οι επενδυτές φέρονταν να ζητούν να συμμετάσχουν σε ενδεχόμενες ζημιές κατά 30% (και κατά 70% η ΔΕΗ) για τα επόμενα έξι χρόνια ενώ η ΔΕΗ είχε προτείνει να μοιραστούν οι ζημιές 50%-50% για δύο χρόνια με την επιχείρηση να σημειώνει ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το τίμημα.

Η Μεγαλόπολη δείχνει να μένει στο περιθώριο με τους επενδυτές να θεωρούν ότι δεν είναι βιώσιμη και τη ΔΕΗ να υποστηρίζει ότι είναι κερδοφόρα και ότι με επιπρόσθετα μέτρα (και τα ΑΔΙ) θα μπορούσε να δώσει ικανοποιητικά κέρδη.

Σύμφωνα με τα τελευταία οικονομικά στοιχεία που παρουσίασε η ΔΕΗ, η Μεγαλόπολη κατέγραψε μηδενικές ζημιές (ενώ στο τρίτο τρίμηνο είχε σημειώσει ζημιές 3 εκατ. ευρώ ), ενώ η Μελίτη έκλεισε με ζημιές 0,9 εκατ. ευρώ (από ζημιές 5 εκατ. ευρώ κατά το τρίτο τρίμηνο).

Αναμονή μέχρι την Παρασκευή

Το ΔΣ της ΔΕΗ συνεδριάζει την Παρασκευή στις 16.00 για να αξιολογήσει τις προσφορές και να αποφασίσει για τη συνέχεια της διαδικασίας. Όπως αναφέρει γνώστης των διαδικασιών μιλώντας στο insider.gr , «αν η βελτιωμένη προσφορά δεν πληροί τις προϋποθέσεις, κάτι το οποίο είναι πιθανό δεδομένου ότι ήδη η προσφορά αφορά μόνο στους λιγνίτες της Φλώρινας, τότε μπαίνουμε σε αχαρτογράφητα νερά. Ο διαγωνισμός μπορεί να κηρυχθεί άγονος, μπορεί να ξεκινήσει νέα διαδικασία ίσως με κάποια τροπολογία ή να επιλεγούν άλλες λύσεις οι οποίες μάλιστα είχαν απορριφθεί στο παρελθόν».

Αν και κατά καιρούς έχει τεθεί το θέμα της διάθεσης και των υδροηλεκτρικών της ΔΕΗ, τόσο το υπουργείο όσο και η διοίκηση της επιχείρησης απορρίπτουν αυτό το ενδεχόμενο. Οι επενδυτές από την άλλη, δείχνουν διχασμένοι με κάποιους να θεωρούν ότι αν συμπεριλαμβάνονταν και τα υδροηλεκτρικά στο χαρτοφυλάκιο, αυτό θα ανέβαζε πολύ το τίμημα και κατά συνέπεια θα ήταν ασύμφορο να εμπλακούν στη διαδικασία, ενώ κάποιοι άλλοι (και κάποιοι παράγοντες της ΕΕ) «βλέπουν αλλιώς» το θέμα των υδροηλεκτρικών θεωρώντας ότι σε μια εποχή η οποία επιβάλλει σταδιακή κατάργηση του λιγνίτη, αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα «τυράκι» για τους επενδυτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider