Ο Γεράσιμος Τσιαπάρας υποψήφιος πρόεδρος της ΕΒΖ

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Γεράσιμος Τσιαπάρας υποψήφιος πρόεδρος της ΕΒΖ

Κοντά στην ανακοίνωση των ονομάτων που θα στελεχώσουν την νέα διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) βρίσκεται το Υπουργείο Οικονομίας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι την θέση του Προέδρου της ΕΒΖ πιθανότατα να αναλάβει ο Γεράσιμος Τσιαπάρας, ο οποίος τον Μάρτιο του 2015 ορίσθηκε εκπρόσωπος του Ελληνικού Δημοσίου στην Τράπεζα Πειραιώς.

Πριν τοποθετηθεί στην θέση του εκπροσώπου Ελληνικού Δημοσίου στην Τράπεζα Πειραιώς ο κ.Γεράσιμος Τσιαπάρας εργάστηκε από το 1989 στον τραπεζικό τομέα και μάλιστα στην Εμπορική Τράπεζα έφτασε στις ανώτερες θέσεις.

Υπήρξε Γενικός Διευθυντής στην θυγατρική της EBRD στην Βουλγαρία, country manager της Εμπορικής στο Λονδίνο, Γενικός Διευθυντής στην θυγατρική της Εμπορικής στην Ρουμανία. διευθυντής προγραμμάτων της Ε.Ε. κ.τ.λ.

Επίσης για την θέση του διευθύνοντος συμβούλου ακούγεται το όνομα του Πέτρου Γάτσου καθώς και τα ονόματα των Δημήτρη Ρούτου (πρώην πρόεδρος της Εγνατίας Οδού), του Παντελή Μανή (μη εκτελεστικό μέλος του δ.σ της ΕΒΖ).

Η νέα διοίκηση, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα μέσα στις επόμενες ώρες, θα κληθεί να υπογράψει το σχέδιο αναχρηματοδότησης το οποίο έχει υποβληθεί από την Τράπεζα Πειραιώς και το οποίο προβλέπει την εκ νέου χρηματοδότηση της ΕΒΖ με ταυτόχρονη πώληση των υποθηκευμένων περιουσιακών στοιχείων της, πώληση θυγατρικών της αλλά και σημαντικές μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων.

Επίσης σχεδιάζεται η πώληση όλων των μη παραγωγικών ακινήτων της ΕΒΖ. Ειδικότερα, τα ακίνητα των πρώην εργοστασίων σε Ξάνθη και Λάρισα, το ημιτελές κτήριο επί της Κουντουριώτου, ένα μεγάλο ακίνητο στη Σίνδο, αλλά και η πώληση των δύο θυγατρικών της Σερβίας.

Σήμερα τα ληξιπρόθεσμα δάνεια της ΕΒΖ ξεπερνούν τα 145 εκατ. ευρώ. Την τελευταία οικονομική χρήση 2014-2015, που έληξε στις 30.6.2015, συμπληρώθηκαν για όγδοη συνεχή χρονιά ζημίες, με τις συνολικές υποχρεώσεις να ξεπερνούν τα 220 εκατ. ευρώ και τις ενοποιημένες ζημίες μετά φόρους να φθάνουν τα 72,41 εκατ. ευρώ από ζημίες 49,92 εκατ. ευρώ στη χρήση 2013-2014.

Τα δάνεια που έχει κληρονομήσει η Πειραιώς από την απορρόφηση της Αγροτικής έχουν φτάσει τα 160 εκατ. ευρώ. Η Πειραιώς έχει λάβει τόκους περίπου 20 εκατ. ευρώ το διάστημα 2012 - 2013 αλλά τη διετία 2014 - 2015 η εταιρεία σταμάτησε να εξυπηρετεί το δάνειο.

Σημείο καμπής για την ΕΒΖ θεωρείται η άνοιξη του 2015 όταν η κυβέρνηση με πράξη νομοθετικού περιεχομένου υφάρπαξε 30 εκατ. ευρώ από τον εκκαθαριστή της Αγροτικής Τράπεζας για να στηρίξει την εταιρεία, εξαϋλώθηκαν μέσα σε επτά μήνες, με αποτέλεσμα η ΕΒΖ να βρίσκεται ξανά με την πλάτη στον τοίχο.

Οι υποσχέσεις στους τευτλοπαραγωγούς

Σε ολιγοήμερη αναστολή των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν οι Έλληνες τευτλοπαραγωγοί. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναστολή των κινητοποιήσεων αποφασίστηκε μετά τις υποσχέσεις του Υπουργείου ότι μόλις αναλάβει η νέα διοίκηση θα τους καταβληθεί 1,5 εκατ. ευρώ από τα αποθεματικά της ΕΒΖ.

Υπενθυμίζεται ότι, από τις 4 Απριλίου 2016, οι τευτλοπαραγωγοί της χώρας είχαν προχωρήσει σε κατάληψη των εργοστασίων της ΕΒΖ σε Πλατύ Ημαθίας, Ορεστιάδα, Σέρρες και Λάρισα, διεκδικώντας την αποπληρωμή τους για την περσινή καμπάνια, ύψους 8 εκατ. ευρώ, αλλά και την εξόφλησή τους από το πρόγραμμα της ολοκληρωμένης διαχείρισης για την τριετία, από το 2013.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider