Guardian: 16χρονοι δουλεύουν υπερωρίες στα εργοστάσια που προμηθεύουν την Amazon

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διαρροές ντοκουμέντων δείχνουν πως ανήλικα παιδιά δουλεύουν για τα εργοστάσια της Foxconn στην Κίνα, έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές της Amazon.

Εκατοντάδες παιδιά που πάνε ακόμα στο σχολεία έχουν «προσληφθεί» για να φτιάχνουν τις συσκευές Alexa για την Amazon σε κινεζικά εργοστάσια, σύμφωνα με έγγραφα που έχει στη διάθεση της η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Συνεντεύξεις με εργαζόμενους και έγγραφα από τον προμηθευτή της Amazon, Foxconn, που έχουν διαρρεύσει, δείχνουν πως πολλά παιδιά ηλικίας 16 ετών έχουν εργαστεί ακόμα και βραδινές βάρδιες ή υπερωρίες για να κατασκευάσουν συσκευές Alexa. Μια τακτική που έρχεται σε αντίθεση με τους εργατικούς νόμους της Κίνας.

Σύμφωνα με τον Guardian, οι μαθητές «προσλαμβάνονται» από τα εργοστάσια ως «ασκούμενοι πρακτηκάριοι», ενώ τα εργοστάσια πληρώνουν και τους καθηγητές τους για να τους συνοδεύουν στα εργοστάσια. Όπως αναφέρεται στα έγγραφα που έχουν διαρρεύσει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι καθηγητές καλούνται να ενθαρρύνουν τους «μη συνεργάσιμους μαθητές» να δεχθούν υπερωρίες, με σκοπό να πιάσουν τους στόχους.

Τα στοιχεία δείχνουν πως περισσότεροι από 1.000 μαθητές που έχουν εργαστεί στα εργοστάσια είναι μεταξύ 16 και 18 ετών, ενώ έχουν απασχοληθεί σε περιόδους υψηλής απαιτητικότητας για περισσότερους από δύο μήνες, κατασκευάζοντας συσκευές όπως οι Echo και Echo Dot, καθώς και Kindles.

Η κινεζική νομοθεσία επιτρέπει στα εργοστάσια να απασχολούν μαθητές άνω των 16 ετών, όμως είναι παράνομο να εργάζονται βραδινές βάρδιες ή υπερωρίες.

Η Foxconn, η οποία φτιάχνει επίσης iPhones για την Apple, έχει παραδεχτεί πως απασχολεί με παράτυπους όρους ανήλικα παιδιά και σε επίσημη ανακοίνωση της δήλωσε πως έχει λάβει άμεση δράση για να αποκαταστήσει τη νομιμότητα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider