Έτοιμη να ανεβάσει ρυθμούς στο σκέλος της μείωσης του «στοκ» ανακτηθέντων ακινήτων είναι η Intrum Hellas, έχοντας προβεί, ήδη, μέχρι σήμεραστην πώληση ακινήτων αξίας περίπου 150 εκατ. ευρώ. Η εταιρεια διαχείρισης απαιτήσεων και πιστώσεων αναμένεται να βγάλει περίπου 2.500 ακίνητα αξίας 350 εκατ. ευρώ στην αγορά μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους, επί συνόλου 8.500 ανακτηθέντων ακινήτων, τη στιγμή που διαθέτει συνολικό «στοκ» 11.000 ακινήτων, εάν προστεθούν γκαράζ και αποθήκες. Τα υπόλοιπα θα βγουν στην αγορά, τμηματικά, μέχρι το 2027.
Τα ακίνητα - εκ των οποίων τα περισσότερα είναι οικιστικά και τα υπόλοιπα γραφειακοί χώροι και εμπορικά - που θα πέσουν στην αγορά, δύναται να επηρεάσουν πτωτικά τις τιμές. Πρόκειται για τακτοποιημένα ακίνητα που δε φέρουν νομικά και τεχνικά προβλήματα (πολεοδομικές παραβάσεις, παραλείψεις και άλλα) και συνεπώς δεν εντοπίζονται προσκόμματα από το Δημόσιο για τις μεταβιβάσεις τους.
Tα ακίνητα που θα ρίξει στην αγορά η Intrum Hellas θα πωληθούν σε ελκυστικές τιμές, ήτοι ελαφρώς υψηλότερες από αυτές που αποκτήθηκαν (με υψηλά discounts) από την εταιρεία - και όχι σε τρέχουσες τιμές - προκειμένου να ενισχυθούν τα έσοδα, στις εγγραφές που έχουν γίνει και αποτέλεσαν βάση για τις τιτλοποιήσεις. Άλλωστε η διατήρηση ενός σημαντικού αποθέματος ανακτηθέντων ακινήτων, δεν προσθέτει κάτι στους servicers και στις τράπεζες, αντιθέτως, αναλώνει κεφάλαια.
Από πλευράς servicers και τραπεζών έχει γίνει πολλάκις λόγος για την ανάγκη παρεμβάσεων που αφορούν τη μείωση της γραφειοκρατίας στις μεταβιβάσεις και τις εκποιήσεις ακινήτων και την άρση των καθυστερήσεων και των θεσμικών αναποτελεσματικοτήτων στην εκποίηση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Η επίλυση αγκυλώσεων που αφορούν ενδιάμεσα στάδια για τη μεταβίβαση ενός ακινήτου - που ξεκινά από τον έλεγχο για νομικά και τεχνικά ζητήματα και καταλήγει στην μεταγραφή στο υποθηκοφυλακείο - κτηματολόγιο που διαρκεί μέχρι και δύο έτη - και η δυνατότητα τακτοποίησης ενός ακινήτου (πρόκειται για χρονοβόρες και κοστοβόρες διαδικασίες τακτοποίησης) από την πλευρά του αγοραστή (έναντι των τραπεζών - servicers) αναμένεται να επιταχύνει τις διαδικασίες διάθεσης ακινήτων από πλευράς εταιρειών διαχείρισης και τραπεζών.
Τράπεζες και servicers κατέχουν στα χαρτοφυλάκιά τους περί τα 25.000 ανακτηθέντα ακίνητα, εκ των οποίων περίπου 15.000 είναι οικιστικά.
Θετικός τόνος για ανακτήσεις απαιτήσεων
Πηγές της εταιρείας στέλνουν θετικό τόνο, σχετικά με την πορεία εξυπηρέτησης και αποπληρωμής των υποχρεώσεων των οφειλετών - εξέλιξη που συνδέεται με την πορεία της οικονομίας και των εισοδημάτων - και για τα επίπεδα ανάκτησης απαιτήσεων, με τις περισσότερες τιτλοποιήσεις να κινούνται βάση πλάνου. Να σημειωθεί πως τον Ιούνιο, η Intrum κατείχε το υψηλότερο ποσοστό ρύθμισης ωφειλών, της τάξεως του 96%, καθώς από τις 239 αιτήσεις που έγιναν, οι 230 προχώρησαν στο στάδιο ρύθμισης.
Κατά την 31η Δεκεμβρίου 2024, η Intrum Hellas διαχειριζόταν 26 χαρτοφυλάκια, συνολικής μεικτής λογιστικής αξίας ύψους 23,7 δισ. ευρώ. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα τιτλοποιημένα χαρτοφυλάκια (HAPS) με εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου (Phoenix, Vega & Sunrise) συνολικής μεικτής λογιστικής αξίας 15,4 δισ. ευρώ, τα χαρτοφυλάκια Piraeus SNF DAC και Τράπεζας Πειραιώς, συνολικής μεικτής λογιστικής αξίας περίπου 2,6 δισ. ευρώ, το νέο χαρτοφυλάκιο Eclipse μεικτής λογιστικής αξίας 1,4 δισ. ευρώ, καθώς και άλλα χαρτοφυλάκια μεικτής λογιστικής αξίας περίπου 4,3 δισ. ευρώ. Στις αρχές του τρέχοντος έτους, η Intrum Hellas ανέλαβε τη διαχείριση των χαρτοφυλακίων Hermes I και II, σε συνέχεια πώλησης μέρους του Sunrise I σε διεθνείς ομίλους.
Την ίδια στιγμή, δεν έχουν ωριμάσει αρκετά οι διαδικασίες για την επιστροφή ενός γκρουπ «θεραπευμένων» ή «ημι - θεραπευμένων» στεγαστικών δανείων προς τις τράπεζες, καθώς, μέχρι στιγμής καταγράφονται κάποιες μικρές μεμονωμένες συναλλαγές.
Πρόκειται για δάνεια που έχουν κλείσει ένα χρόνο στην κατηγορία των ρυθμισμένων ενήμερων και κατατάσσονται τυπικά ενήμερα με τη συμπλήρωση τουλάχιστον τριών ετών τακτικής εξυπηρέτησης. Ο ενήμερος δανειολήπτης λαμβάνει νέα χρηματοδότηση από την τράπεζα, προκειμένου να αποπληρώσει την προηγούμενη οφειλή, στην οποία θα υπάρξει, κατά τη φάση αυτή και «κούρεμα» (έναντι του τέλους αποπληρωμής του). Εφόσον ο απόηχος της παραπάνω «πιλοτικής» κίνησης είναι θετικός, από το 2026 θα μπορούσαν να υπάρξουν πωλήσεις χαρτοφυλακίων «θεραπευμένων» δανείων πολύ μεγαλύτερης περιμέτρου. Άλλωστε, η απορρόφηση ενός χαρτοφυλακίου «θεραπευμένων» ή «ημι - θεραπευμένων» στεγαστικών θα στηρίξει το επίπεδο ανακτήσεων που γράφει η Intrum Hellas αλλά και οι άλλοι servicers και τις αμοιβές αποδοτικότητας.