Ένα νέο ισχυρό πόλο στην αγορά ρεύματος και φυσικού αερίου, ο οποίος συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις να ισχυροποιήσει ακόμη περισσότερο το «αποτύπωμά» του στο άμεσο μέλλον, δημιουργεί η συμμαχία των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil στην ηλεκτρική ενέργεια και την προμήθεια φυσικού αερίου, μέσω της συνένωσης των ΗΡΩΝ & nrg.
Η κίνηση των δύο Ομίλων δημιουργεί κατ΄ αρχάς ένα τρίτο μεγάλο «παίκτη» στην αγορά (μετά τις ΔΕΗ και Protergia), με σύγχρονο θερμοηλεκτρικό παραγωγικό δυναμικό συνολικής ισχύος 1,6 GW, και αθροιστικά 488.000 πελάτες στον ηλεκτρισμό καθώς και 61.000 πελάτες φυσικού αερίου. Στην ηλεκτρική ενέργεια, το παραπάνω πελατολόγιο «μεταφράζεται» σε ένα μερίδιο στα επίπεδα του 17% στην προμήθεια, χάρις στις πωλήσεις 8,3 TWh (Τεραβατώρων) το 2024.
- Διαβάστε ακόμα - AXIA: Θετικό το deal για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil
Ακόμη όμως πιο σημαντικό είναι πως τα παραπάνω νούμερα αποτελούν εφαλτήριο για ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Απόδειξη το γεγονός ότι οι δύο Όμιλοι «βλέπουν» τη δυνατότητα οι πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας να υπερδιπλασιαστούν τα επόμενα χρόνια. Κι αυτό γιατί εκτιμούν πως το κοινό σχήμα τοποθετείται κατάλληλα ώστε να διεκδικήσει την προμήθεια έως και 11 Τεραβατώρων επιπλέον.
Ενίσχυση της συγκέντρωσης στην αγορά
Μάλιστα, από αυτή τη «δεξαμενή» μεγέθυνσης, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil εκτιμούν ότι οι 4 Τεραβατώρες θα μπορούσαν να προέλθουν από τους παρόχους μικρής κλίμακας, οι οποίοι αυτή τη στιγμή συγκεντρώνουν αθροιστικά ένα ποσό γύρω στο 10%. Προς ώρας, δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτές οι ποσότητες θα διεκδικηθούν από το κοινό σχήμα μέσω της επιθετικής εμπορικής πολιτικής που θα ακολουθήσει ή αν στα πλάνα των δύο Ομίλων βρίσκεται και η εξαγορά κάποιου (ή κάποιων) από τους μικρότερους παίκτες.
Αναλυτές του κλάδου επισημαίνουν ότι έως τώρα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil είχαν επιλέξει αποκλειστικά τον «δρόμο» της οργανικής ανάπτυξης για τις ΗΡΩΝ και nrg, αντίστοιχα. Ωστόσο, δεν αποκλείεται για το κοινό τους σχήμα να επιφυλάσσουν διαφορετική στρατηγική. Πάντως, όπως διευκρινίζουν, οι δύο Όμιλοι διαθέτουν τεράστια οικονομική «δύναμη πυρός», η οποία μπορεί να εγγυηθεί την επιτυχία όποιας επιλογής κι αν ακολουθήσουν.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές, η εμφάνιση ενός ακόμη ισχυρού παίκτη στην αγορά μπορεί να αποτελέσει καταλύτη εξελίξεων στην εγχώρια λιανική αγορά ενέργειας, ενισχύοντας την τάση συγκέντρωσης που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη. Εξάλλου, τα ολοένα μεγαλύτερα κεφάλαια που απαιτούνται για τη δραστηριοποίηση στον κλάδο, καθώς και τα μειονεκτήματα που δημιουργεί η έλλειψη καθετοποίησης, περιορίζουν τα περιθώρια ευελιξίας των μικρών «παικτών» του κλάδου.
«Μοχλοί» μεγέθυνσης
Από το «παράθυρο» των 11 Τεραβατώρων για αύξηση πωλήσεων τα επόμενα χρόνια, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil βλέπουν επίσης μία «πίτα» από 7 Τεραβατώρες, που θα προέλθει από την αύξηση της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια. Γιατί εκτιμούν ότι το κοινό σχήμα μπορεί να διεκδικήσει μεγάλο μέρος της;
Κατ΄ αρχάς χάρις στην ευρεία πελατειακή βάση με την οποία ξεκινά η κοινοπραξία, που αποτελεί μία ικανή «κρίσιμη μάζα» για την παροχή νέων προϊόντων και υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας. Με αυτό τον τρόπο, επίσης, δημιουργούνται οικονομίες κλίμακας για τις προμήθειες του κοινού σχήματος.
Σημαντικό είναι επίσης ότι δημιουργείται έδαφος για περαιτέρω καθετοποίηση και ακόμη μεγαλύτερες συνέργειες, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε Ομίλου. Επίσης, το κοινό σχήμα θα επωφεληθεί συνδυαστικά από την τεχνογνωσία και εμπειρία που έχουν αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια η ΗΡΩΝ και nrg, δραστηριοποιούμενες στην αγορές ρεύματος και φυσικού αερίου.
Είναι ενδεικτικό ότι CEO στην κοινοπραξία θα αναλάβει ο Λουκάς Δημητρίου, σήμερα CEO της ΗΡΩΝ, ενώ αναπληρωτής CEO και Γενικός Διευθυντής αγοράς και retail ο Αναστάσιος Λωσταράκος, σήμερα Γενικός Διευθυντής της nrg.
Πλεονεκτήματα και στην ηλεκτροπαραγωγή
Εξίσου μεγάλες βλέψεις υπάρχουν όμως και για τις οικονομικές επιδόσεις από τον τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, χάρις στο state of the art θερμοηλεκτρικό δυναμικό που θα έχει η κοινοπραξία. Υπενθυμίζεται ότι στο χαρτοφυλάκιό της θα «περάσει» η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο (CCGT) στην Κομοτηνή, ισχύος 877 MW. Επίσης, υπό τον έλεγχό της θα βρεθούν η μονάδας ΗΡΩΝ II, ισχύος 441 MW, και η συμμετοχή 35% της Motor Oil στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Κόρινθο (Korinthos Power).
Για όλο αυτό το δυναμικό, ευκαιρία αποτελεί το γεγονός ότι πρόκειται να αποσυρθεί ο λιγνίτης, με συνέπεια να τεθούν εκτός λειτουργίας θερμοηλεκτρικοί σταθμοί συνολικής ισχύος 1,5 GW. Έτσι, αποτελώντας την πιο σύγχρονη εγχώρια μονάδα, με τον μεγαλύτερο βαθμό απόδοσης, το έργο της Κομοτηνής πληροί όλες τις προϋποθέσεις να λειτουργεί σαν σταθμός βάσης για το σύστημα και μία από τις πρώτες μονάδες που θα εντάσσονται.
Παράλληλα, η συνεχής διείσδυση των ΑΠΕ δημιουργεί ευκαιρίες για τις ευέλικτες μονάδες αερίου, οι οποίες θα αναλαμβάνουν να λειτουργούν σαν «αντίδοτα» της στοχαστικότητας των ΑΠΕ, αυξομειώνοντας ανάλογα την παραγωγή τους. Σε αυτό τον ρόλο ανταποκρίνεται η ΗΡΩΝ ΙΙ.
Rebranding το 2026
Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2026, υπό την αίρεση ολοκλήρωσης του ελέγχου δέουσας επιμέλειας (due diligence), καθώς και της λήψης των απαιτούμενων εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές και από τις Γενικές Συνελεύσεις μετόχων των δύο εταιρειών. Στη συνέχεια, αναμένεται να προχωρήσει το rebranding του νέου σχήματος, όπως και η υλοποίηση της νέας διοικητικής δομής. Υπενθυμίζεται ότι στο νέο σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Motor Oil θα κατέχουν ισότιμη συμμετοχή και ίσα δικαιώματα ψήφου.