Bloomberg: Αλλαγές στους κανόνες για τις τράπεζες στα τέλη του 2025 - Τι προτείνει η ΕΚΤ

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Bloomberg: Αλλαγές στους κανόνες για τις τράπεζες στα τέλη του 2025 - Τι προτείνει η ΕΚΤ
Το έργο θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, ώστε να μπορούν να υποβληθούν οι αλλαγές στις αρμόδιες αρχές στις αρχές του 2026.

Μέτρα για την απλοποίηση του τραπεζικού κανονιστικού πλαισίου με κεφαλαιακά ουδέτερο αντίκτυπο έως το τέλος του 2025, προωθεί υψηλού επιπέδου ομάδα εργασίας της ΕΚΤ σύμφωνα με το Bloomberg. Για την εξέλιξη, μάλιστα, έχουν ενημερωθεί οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών που συμμετείχαν σε συνεδριάσεις του Eurogroup και του ΕCOFIN αυτή την εβδομάδα, καθώς εντείνεται η συζήτηση γύρω από τη ρυθμιστική επιβάρυνση των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Το εύρος των αλλαγών περιλαμβάνει τη δομή κεφαλαίου των τραπεζών, την εφαρμογή του τελικού πακέτου μεταρρυθμίσεων της Βασιλείας, τις απαιτήσεις υποβολής στοιχείων από τις τράπεζες και την εποπτεία τους. Το έργο θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, ώστε να μπορούν να υποβληθούν οι αλλαγές στις αρμόδιες αρχές στις αρχές του 2026, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

«Η προσέγγιση της κεφαλαιακής ουδετερότητας αναμένεται να απογοητεύσει ορισμένες χώρες και τράπεζες που ελπίζουν σε μείωση των αποθεματικών που πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες για την κάλυψη απροσδόκητων ζημιών. Μια τέτοια μείωση θα μπορούσε να εξυπηρετήσει διπλό σκοπό: την τόνωση της οικονομίας της Ευρώπης μέσω της προώθησης του δανεισμού και την αύξηση της κερδοφορίας των τραπεζών» τονίζει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Ωστόσο, η ΕΚΤ στέλνει σταθερά το μήνυμα ότι στόχος είναι η απλοποίηση, όχι η απορρύθμιση. Η επιλογή αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο ευρωπαϊκό αφήγημα ότι η ανταγωνιστικότητα του κλάδου δεν πρέπει να επιτευχθεί εις βάρος της σταθερότητας. Ωστόσο, την Πέμπτη, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (EBA) Χοσέ Μανουέλ Κάμπα, προειδοποίησε ότι ακόμη και αυτή η προσέγγιση μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη.

«Η υπερβολική απλοποίηση ενέχει σοβαρούς κινδύνους», εξήγησε ο Κάμπα σε ομιλία του στην ετήσια γενική συνέλευση της ISDA, προσθέτοντας ότι κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, «οι αδιαφανείς εκτιμήσεις κινδύνου επιδείνωσαν τον συστημικό κίνδυνο, αναδεικνύοντας την ανάγκη για προσεκτική εξισορρόπηση μεταξύ κανονιστικής απλότητας και συνετής εποπτείας».

Ο γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τις χρηματοπιστωτικές αγορές και την ένωση κεφαλαιαγορών, Τζον Μπέριγκαν, από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι ενώ το εκτελεστικό σκέλος της ΕΕ ήταν «συνένοχο» στη δημιουργία υπερβολικά σύνθετης ρύθμισης, «η Επιτροπή δεν μπορεί να φέρει την απλοποίηση από μόνη της». Όπως τόνισε, «θα απαιτηθεί μια αλλαγή μακριά από τις μακροχρόνια καθιερωμένες εθνικές προτιμήσεις μας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρεττού (Attica Bank): Περαιτέρω εξορθολογισμός κόστους, ανάπτυξη και πιστωτική επέκταση 1 δισ. ευρώ

Reuters: Μέτωπο κατόχων warrants με ρήτρα ΑΕΠ - Στο επίκεντρο το κόστος επαναγοράς

Διήμερη επίσκεψη στη Ρόδο από τη διοίκηση της Alpha Bank - Εγκαίνια σε νέο κατάστημα στην Κάλαθο

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider