Σαρίτα Βαρούχ (Uber Ελλάδας): Η Ελλάδα αποτελεί για την Uber μια αγορά με σημαντική προοπτική

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σαρίτα Βαρούχ (Uber Ελλάδας): Η Ελλάδα αποτελεί για την Uber μια αγορά με σημαντική προοπτική
Η Uber ως παγκόσμια εταιρεία έχει τη βούληση και τη γνώση να στηρίξει την κινητικότητα με καινοτόμες υπηρεσίες και η Ελλάδα, τονίζει η Γενική Διευθύντρια της Uber Ελλάδας.

Η Uber ως παγκόσμια εταιρεία έχει τη βούληση και τη γνώση να στηρίξει την κινητικότητα με καινοτόμες υπηρεσίες και η Ελλάδα είναι μια από τις αγορές με σημαντική προοπτική, δηλώνει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Γενική Διευθύντρια της Uber Ελλάδας κ. Σαρίτα Βαρούχ.

Τη στιγμή που λανσάρει νέες υπηρεσίες στη χώρα για πρώτη φορά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, εξηγεί γιατί θεωρεί την Ελλάδα ως ιδιαίτερα σημαντική αγορά αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα τα επόμενα σχέδιά της για την εγχώρια αγορά. Με το βλέμμα στραμμένο στην παροχή υπηρεσιών στον εγχώριο και διεθνή τουρισμό αλλά και τις καθημερινές μετακινήσεις των κατοίκων της χώρας, δεν παραλείπει να σχολιάσει και τα πρωτοφανή περιστατικά βίας που σημειώθηκαν πέρυσι το καλοκαίρι στην Ρόδο.

Ολόκληρη η συνέντευξη της Γενικής Διευθύντριας της Uber Ελλάδας κ. Σαρίτα Βαρούχ:

Ερ. Το ισχυρό τουριστικό κύμα που καταγράφηκε εφέτος το καλοκαίρι αποτυπώθηκε και στη δική σας δραστηριότητα; Είστε μια εφαρμογή που απευθύνεται κυρίως στους τουρίστες;

Το 2023 ήταν μια εντυπωσιακή χρονιά για τον τουρισμό στην Ελλάδα και τα στοιχεία χρήσης της Uber στη χώρα μας επιβεβαιώνουν την τάση αυτή. Με 130 εκατ. ενεργούς χρήστες σε μηνιαία βάση η χρήση της εφαρμογής μας είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη και στην Ελλάδα και προτιμάται από εκατομμύρια διεθνείς τουρίστες. Η εφαρμογή της Uber καλύπτει ανάγκες τόσο των τουριστών μιας και είναι μια γνώριμη υπηρεσία, που χρησιμοποιούν διεθνώς αλλά και των κατοίκων της χώρας, αφού απλοποιεί σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο μετακινούνται στην πόλη. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό μίγμα εάν υπολογίσουμε τη χρήση κατά το σύνολο του έτους, ενώ με τη λήξη της θερινής περιόδου παρατηρείται σημαντική αύξηση της χρήσης από τους κατοίκους της χώρας. Το εφετινό καλοκαίρι παρατηρήσαμε μέσω της εφαρμογής μια ενίσχυση της ζήτησης για διαδρομές από και προς τα αεροδρόμια άνω του 50% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή χρονιά. Για αυτό το λόγο και προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες των χρηστών μας, εφέτος λανσάραμε την υπηρεσία Uber Reserve, που παρέχει τη δυνατότητα προκράτησης διαδρομής έως και τρεις μήνες νωρίτερα. Αυτή η υπηρεσία τέθηκε ψηλά στις προτιμήσεις όσων κινήθηκαν από και προς τα αεροδρόμια και τα λιμάνια. Επιβεβαιώσαμε επίσης τη δέσμευσή μας να παρέχουμε πρόσθετους τρόπους υποστήριξης των τοπικών επιχειρήσεων μέσω καινοτόμων και πιο βιώσιμων προσεγγίσεων, επεκτείνοντας τη συνεργασία μας με τοπικούς συνεργάτες, οι οποίοι χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της Uber κατάφεραν να αναπτύξουν σημαντικά τις υπηρεσίες που παρέχουν. Εφέτος το καλοκαίρι ανοίξαμε μια νέα υπηρεσία, το Boat προσφέροντας σε κατοίκους και επισκέπτες της Μυκόνου μια ακόμα εναλλακτική μετακίνησης μέσω ταχύπλοων σκαφών. Η Ελλάδα μάλιστα ήταν η πρώτη αγορά που παρέχει την εν λόγω υπηρεσία, μετακίνησης δια θαλάσσης. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να προσφέρουμε απρόσκοπτη, ασφαλή μετακίνηση με το πάτημα ενός κουμπιού τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες της χώρας, ενισχύοντας τις υπηρεσίες μας στην Ελλάδα.

Ερ. Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώσατε την έναρξη μιας νέας υπηρεσίας στην Ελλάδα, το UberRent, εμπλουτίζοντας την εφαρμογή σας. Θα ενισχύσει τα έσοδά σας αυτή η υπηρεσία και αν όχι σε τι σας εξυπηρετεί;

Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που προσφέρουμε εφέτος μια πρωτοποριακή υπηρεσία στην εφαρμογή μας και επεκτείνουμε το φάσμα των επιλογών μετακίνησης στη χώρα μας και που παρέχουμε μέσω του Uber Rent τη δυνατότητα στους ανθρώπους να πηγαίνουν κυριολεκτικά παντού με την Uber. Η νέα υπηρεσία Uber Rent έχει ιδιαίτερη αξία για εμάς, καθώς επιβεβαιώνει τον διεθνή μας στόχο, που είναι να βρισκόμαστε στην καρδιά των αναγκών μετακίνησης. Οι χρήστες της Uber έχουν πλέον τη δυνατότητα ενοικίασης αυτοκινήτων μέσω της εφαρμογής. Η Uber παρέχει εναλλακτικές επιλογές ανάμεσα σε εκατοντάδες οχήματα από τις πιο αξιόπιστες εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων οι Hertz, Avis and Budget μέσω της συνεργασίας μας με την την CarTrawler την κορυφαία εταιρεία τεχνολογίας στον κλάδο ενοικίασης αυτοκινήτων. Επίσης, είμαστε πολύ περήφανοι που η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη, που παρέχει αυτό το νέο προϊόν, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση και τη βαρύτητα που δίνουμε στη χώρα μας.

Ερ. Προετοιμάζετε την έναρξη παροχής άλλων υπηρεσιών στην Ελλάδα;

Παρακολουθούμε συνεχώς τις ανάγκες των χρηστών μας καθώς και τις τάσεις της αγοράς ώστε να τους προσφέρουμε την πληρέστερη κάλυψη των αναγκών τους. Το Uber Package, που δρομολογήθηκε, εφέτος αποτελεί απτό παράδειγμα αυτής της πρακτικής μας. Η Uber ως παγκόσμια εταιρεία έχει τη βούληση και τη γνώση να στηρίξει την κινητικότητα με καινοτόμες υπηρεσίες και η Ελλάδα είναι μια από τις αγορές με σημαντική προοπτική. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερες επιλογές στους χρήστες μας και τους συνεργάτες μας. Το UberTaxi αποτελεί ένα σαφές παράδειγμα επιτυχημένης συνεργασίας μεταξύ μιας τεχνολογικής εφαρμογής όπως εμείς και μιας ήδη υπάρχουσας υπηρεσίας όπως το ταξί, φέρνοντας οφέλη από τη μία στους καταναλωτές και από την άλλη στα ταξί. Επιδίωξή μας είναι να συνεχίσουμε να επενδύουμε σε αυτήν την υπηρεσία για να την κάνουμε καθημερινά πιο προσιτή και αξιόπιστη για τους καταναλωτές, δημιουργώντας περισσότερες ευκαιρίες ενίσχυσης εισοδήματος για τους οδηγούς.

Την ίδια στιγμή ο τουρισμός αποτελεί για την Ελλάδα σημαντικό πυλώνα της εθνικής οικονομίας στηρίζοντας παράλληλα χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στόχος μας είναι να επικεντρωθούμε στη δέσμευσή μας να παρέχουμε πρόσθετους τρόπους υποστήριξης των τοπικών επιχειρήσεων μέσω καινοτόμων προσεγγίσεων, επεκτείνοντας τη συνεργασία μας με τοπικούς συνεργάτες - παρόχους μεταφορών μέσω των δυνατοτήτων και της δύναμης που παρέχει η τεχνολογία της πλατφόρμας. Το Boat που λειτούργησε εφέτος το καλοκαίρι για πρώτη φορά στην Μύκονο αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της τακτικής μας.

Ερ. Ποιο είναι το ανταγωνιστικό σας πλεονέκτημα και γιατί κάποιος (επιβάτης και οδηγός) να επιλέξει την Uber έναντι του ανταγωνισμού;

Αποστολή της Uber είναι να παρέχει την ευκολότερη, ασφαλέστερη και οικονομικότερη εμπειρία μετακίνησης από το ένα σημείο στο άλλο. Στόχος μας είναι να είμαστε η πρώτη επιλογή κινητικότητας τόσο για τους επιβάτες όσο και για τους οδηγούς και ο αυξανόμενος αριθμός χρηστών και οδηγών αποτελεί απόδειξη ότι κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση. Για να διατηρήσουμε αυτό το επίπεδο, πρέπει να συνεχίσουμε να επενδύουμε σε τεχνολογικά χαρακτηριστικά και οφέλη προστιθέμενης αξίας για όσους χρησιμοποιούν την εφαρμογή μας. Από την πλευρά των οδηγών, για παράδειγμα, είμαστε πολύ περήφανοι, που υποστηρίζουμε τους οδηγούς - συνεργάτες μας με ασφαλιστική κάλυψη σε συνεργασία με την Allianz.

Ενδεικτικό της δέσμευσής μας να στηρίζουμε την Ελληνική αγορά είναι το γεγονός ότι οι συνεργαζόμενοι με εμάς οδηγοί εμφανίζουν από τα υψηλότερα ποσοστά ικανοποίησης από τη συνεργασία μας μεταξύ των χωρών της Ευρώπης και Μέσης Ανατολής και Αφρικής, τόσο σε ποιοτικό επίπεδο όσο και ως προς τα έσοδά τους. Την ίδια στιγμή και οι χρήστες της εφαρμογής δηλώνουν ιδιαίτερα ευχαριστημένοι και ικανοποιημένοι από την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Τέλος, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια, η οποία αποτελεί την υπ' αριθμόν ένα προτεραιότητά μας. Διαθέτουμε διάφορες λειτουργίες και μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας της εφαρμογής, όπως η λειτουργία Safety Check-Up, η οποία είναι μια κορυφαία λειτουργία, που ενθαρρύνει τους επιβάτες μέσω του Safety Check-Up να ολοκληρώσουν το προφίλ ασφαλείας τους ενεργοποιώντας τις νέες λειτουργίες "Αξιόπιστες επαφές", "PIN verification" (επαλήθευση PIN) και "RideCheck" εντός της εφαρμογής. Ο στόχος είναι να φέρει τους ανθρώπους γρήγορα και με ασφάλεια πιο κοντά στον προορισμό τους, με το πάτημα ενός κουμπιού.

Ερ. Το περυσινό καλοκαίρι σας βρήκε αντιμέτωπους με επιθέσεις σε οδηγούς και στόλο συνεργατών σας στην Ρόδο. Θα συνεχίσετε τη δραστηριότητά σας στο νησί το επόμενο καλοκαίρι;

Η πλατφόρμα της Uber υποστηρίζει το έργο εταιρειών διαμεσολάβησης σε νησιωτικούς προορισμούς, στηρίζοντας όχι μόνο το ελληνικό τουριστικό προϊόν αλλά και επιπλέον χιλιάδες οικογένειες, που επωφελούνται από αυτή τη συνεργασία. Έχοντας από την πρώτη στιγμή καταδικάσει απερίφραστα τα συγκεκριμένα περιστατικά βίας, που καταγράφηκαν το προηγούμενο καλοκαίρι σε βάρος του στόλου και των ανθρώπων συνεργάτη μας, επισημαίνουμε ξανά ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την άσκηση βίας και υπό οποιαδήποτε συνθήκη δεν θα πρέπει να υπάρχει ανοχή σε απειλές. Παραμένουμε πιστοί στη δέσμευσή μας να στηρίζουμε, μέσω της συνεργασίας μας μαζί τους, τους οδηγούς ταξί στην Ελλάδα, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες, που προσφέρει ο εγχώριος και διεθνής τουρισμός και η τεχνολογία μας. Η πρακτική μας αυτή επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι διατηρούμε προσβάσιμη την πλατφόρμα μας, στα νησιά όπου δραστηριοποιούμαστε σε όσους οδηγούς ταξί επιθυμούν. Με αυτό τον τρόπο οι οδηγοί ταξί έχουν τη δυνατότητα αξιοποίησης των τεχνολογικών δυνατοτήτων της πλατφόρμας μας αποκτώντας παράλληλα ένα πρόσθετο μέσο ενίσχυσης των εσόδων τους. Στην παρούσα φάση σε συνεργασία με τους τοπικούς μας συνεργάτες ανά την χώρα αξιολογούμε τα δεδομένα προκειμένου να ολοκληρώσουμε τον σχεδιασμό της επόμενης θερινής περιόδου. Επιτρέψτε μου όμως να προσθέσω κάτι κατά την άποψή μου εξαιρετικά σημαντικό. Η λειτουργία κάθε πλατφόρμας όπως της Uber στην ελληνική αγορά εξαρτάται από ένα συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο. Έχω και στο παρελθόν χαρακτηρίσει αυτό το πλαίσιο ξεπερασμένο από την εποχή του και μακριά από τις ανάγκες των επαγγελματιών του κλάδου και των πολιτών. Η Ελλάδα έχει ανάγκη ένα τέτοιο πλαίσιο. Προσδοκώ και ελπίζω να το αποκτήσει σύντομα. Και αυτό το πλαίσιο να εφαρμόζεται για όλους και να ισχύει για όλους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider