Η Microsoft ανακοίνωσε επίσημα την απόκτηση της Activision Blizzard

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η Microsoft ανακοίνωσε επίσημα την απόκτηση της Activision Blizzard
Η Microsoft έκλεισε το πολυπόθητο deal για την εξαγορά της Activision Blizzard, στη μεγαλύτερη συμφωνία της στην 48χρονη ιστορία της, με το τίμημα να ανέρχεται σε 69 δισ. δολάρια.

Η Microsoft έκλεισε το πολυπόθητο deal για την εξαγορά της Activision Blizzard, στη μεγαλύτερη συμφωνία της στην 48χρονη ιστορία της, με το τίμημα να ανέρχεται σε 69 δισ. δολάρια.

Το deal αποτελεί γεγονός καθώς η Microsoft έκαμψε τις ανησυχίες των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών, των ΗΠΑ αλλά και τελευταία του εποπτικού φορέα ανταγωνισμού της Βρετανίας, αφαιρώντας και το τελευταίο σημαντικό εμπόδιο για να κλείσει η συμφωνία.

Η συμφωνία δίνει στη Microsoft ένα τεράστιο χαρτοφυλάκιο franchise βιντεοπαιχνιδιών, συμπεριλαμβανομένων των Call of Duty, Crash Bandicoot, Diablo, Overwatch, StarCraft, Tony Hawk Pro Skater και Warcraft. «Σήμερα ξεκινάμε τη δουλειά για να φέρουμε αγαπημένα παιχνίδια στο Game Pass και σε άλλες πλατφόρμες», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft Gaming, Φιλ Σπένσερ. «Θα μοιραστούμε περισσότερα για το πότε μπορείτε να περιμένετε να παίξετε τους επόμενους μήνες» πρόσθεσε.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft Σάτια Ναντέλα, ο οποίος ανέλαβε το τιμόνι το 2014, στοχεύει να διαφοροποιήσει τις επιχειρήσεις της εταιρείας. Η Microsoft πρότεινε για πρώτη φορά την εξαγορά της Activision τον Ιανουάριο του 2022, αλλά έκτοτε έχει αντιμετωπίσει ρυθμιστικά εμπόδια στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τον Ιούλιο, η CMA ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο μιας εξαγοράς από τη Microsoft για να κατευνάσει τις ανησυχίες της. Η εταιρεία πρόσφερε μια σειρά παραχωρήσεων, οι οποίες επικεντρώθηκαν στην εκχώρηση των δικαιωμάτων cloud των παιχνιδιών Activision στη γαλλική Ubisoft Entertainment – μια κίνηση που η CMA έκρινε τον περασμένο μήνα πως «ανοίγει την πόρτα στην εκκαθάριση της συμφωνίας».

«Αναστροφή» στην απόφαση

Οι ρυθμιστικές αρχές παγκοσμίως ανησυχούσαν ότι η εξαγορά θα μείωνε τον ανταγωνισμό στην αγορά ηλεκτρονικών παιχνιδιών, ιδίως όσον αφορά τα παιχνίδια cloud. Η Microsoft θα μπορούσε επίσης να αναλάβει βασικά παιχνίδια της Activision όπως το Call of Duty και να τα μετατρέψει αποκλειστικά για το Xbox και άλλες πλατφόρμες της Microsoft.

Το Cloud gaming θεωρείται ως το next big thing της βιομηχανίας, προσφέροντας συνδρομητικές υπηρεσίες που επιτρέπουν στους χρήστες να μεταδίδουν παιχνίδια όπως θα έκαναν με ταινίες ή εκπομπές στο Netflix. Θα μπορούσε ακόμη και να καταργήσει την ανάγκη για ακριβές κονσόλες, με τους χρήστες να παίζουν τα παιχνίδια σε υπολογιστές, κινητά και τηλεοράσεις.

Η βρετανική ρυθμιστική αρχή υποστήριξε, όταν μπλόκαρε την εξαγορά τον Απρίλιο, ότι η συναλλαγή θα έδινε στη Microsoft μια ισχυρή θέση στην αναδυόμενη αγορά τυχερών παιχνιδιών cloud. Οι αρχές στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν η πρώτη σημαντική ρυθμιστική αρχή που εκκαθάρισε τη συμφωνία τον Μάιο, αφού η Microsoft πρόσφερε παραχωρήσεις.

Εκείνη την εποχή, η CMA δήλωνε ότι εμμένει στην αρχική της απόφαση να μπλοκάρει τη συμφωνία, επειδή οι συμβιβασμοί που παρουσιάστηκαν στην ΕΕ θα επέτρεπαν στη Microsoft να «θέσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την αγορά για τα επόμενα δέκα χρόνια». Εν τω μεταξύ, στις ΗΠΑ, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου έδινε μια νομική μάχη με τη Microsoft σε μια προσπάθεια να ακυρωθεί η εξαγορά της Activision. Τον Ιούλιο, ωστόσο, ένας δικαστής εμπόδισε την προσπάθεια της επιτροπής, ανοίγοντας τον δρόμο για να προχωρήσει η συμφωνία στις ΗΠΑ.

Λίγες ώρες αργότερα, η CMA δήλωνε ότι ήταν «έτοιμη να εξετάσει τυχόν προτάσεις από τη Microsoft για την αναδιάρθρωση της συναλλαγής» για να κατευνάσει τις ανησυχίες της ρυθμιστικής αρχής. Τον Αύγουστο, η Microsoft πρόσφερε παραχωρήσεις στην CMA στη δεύτερη προσπάθειά της να επιτύχει την εκκαθάριση της συμφωνίας.

Στο πλαίσιο της αναδιαρθρωμένης συναλλαγής, η Microsoft δεν θα αποκτήσει δικαιώματα cloud για υπάρχοντα παιχνίδια PC και κονσόλας Activision ή για νέα παιχνίδια που θα κυκλοφορήσουν από την Activision κατά τα επόμενα 15 χρόνια. Αντίθετα, αυτά τα δικαιώματα θα εκχωρηθούν στην Ubisoft Entertainment πριν από την εξαγορά της Activision από τη Microsoft, σύμφωνα με την CMA. Η Activision έκλεισε το δεύτερο τρίμηνο με 587 εκατομμύρια δολάρια σε καθαρά έσοδα, αυξημένα κατά 34% σε ετήσια βάση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΟΚ από Κομισιόν για την εξαγορά της Enel Green Power Hellas από τη Macquarie

Blackrock: Kέρδη τριμήνου άνω των εκτιμήσεων αλλά και πτώση στις εισροές

Η JP Morgan ξεπέρασε τις προβλέψεις για τα κέρδη και τα έσοδα του γ' τριμήνου

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider