Με τι μεγέθη περνάει στη νέα εποχή η ION – Οι προκλήσεις της επόμενης ημέρας

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με τι μεγέθη περνάει στη νέα εποχή η ION – Οι προκλήσεις της επόμενης ημέρας
Στη διατήρηση και βελτίωση της θετικής πορείας των αποτελεσμάτων της στοχεύει σε πρώτη φάση η διοίκηση της ΙΟΝ που κατέγραψε οριακή υποχώρηση του τζίρου το 2022.

Στη διατήρηση και βελτίωση της θετικής πορείας των αποτελεσμάτων της στοχεύει σε πρώτη φάση η διοίκηση της ΙΟΝ, βασικός μέτοχος της οποίας, με ποσοστό 60%, είναι πλέον η Bespoke SGA Holdings του Σπύρου Θεοδωρόπουλου. Οι βραχυπρόθεσμες προκλήσεις πάντως είναι σοβαρές μιας και όπως φαίνεται και από τις οικονομικές καταστάσεις του 2022 οι πληθωριστικές πιέσεις στα πορτοφόλια των καταναλωτών, μείωσαν τους όγκους των πωλήσεων και την κερδοφορία της σοκολατοποιίας.

Πέρσι, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου της ΙΟΝ υποχώρησε οριακά στα 121 εκατ. ευρώ περίπου από 121,69 εκατ. ευρώ το 2021, καθώς οι ανατιμήσεις των προϊόντων κατά την περασμένη χρονιά κάλυψαν τις απώλειες στον όγκο των πωλήσεων. Βελτιωμένη είναι η εικόνα στον τζίρο της μητρικής που εμφανίζεται αυξημένος κατά περίπου 1%, στα 117,88 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία κατάφερε να ενισχύσεις τις πωλήσεις της στην Ελλάδα κατά 3,57% σε σχέση με το 2021, στα 106,64 εκατ. ευρώ. Ωστόσο μείωση 18,13% παρουσίασαν οι πωλήσεις στο εξωτερικό που διαμορφώθηκαν σε 11,24 εκατ. ευρώ το 2022 από 13,73 εκατ. ευρώ, ένα χρόνο πριν. Το 49% του συνόλου των εξαγωγών ήταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το υπόλοιπο σε τρίτες χώρες με την μεγαλύτερη κίνηση να έχουν η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Αίγυπτος, η Αλβανία και οι ΗΠΑ.

Η απόφαση της εταιρείας να μην μετακυλήσει στους καταναλωτές ένα σημαντικό κομμάτι του αυξημένου κόστους που αντιμετώπισε πέρυσι, χρονιά κατά την οποία τα προϊόντα σοκολάτας στην ελληνική αγορά είχαν μια μέση αύξηση περίπου 15% στην τελική τους τιμή, είχε επιπτώσεις στην κερδοφορία της ΙΟΝ.

Ειδικότερα, τα μικτά κέρδη εκμετάλλευσης του Ομίλου ανήλθαν το 2022 στο ποσό των 40,26 εκατ. ευρώ από 47,93 εκατ. ευρώ το 2021. Σε επίπεδο εταιρείας τα μικτά κέρδη ήταν μειωμένα κατά 15,18% στα 39,22 εκατ. ευρώ έναντι 46,24 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ τα EBITDA της εταιρείας ανήλθαν σε 13,97 εκατ. ευρώ έναντι 14,81 εκατ. ευρώ κατά την προηγούμενη χρήση 2021.

Η προ φόρων κερδοφορία του ομίλου ήταν 9,12 εκατ. ευρώ έναντι 13,2 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης. Αντίστοιχα τα κέρδη προ φόρων της μητρικής ήταν 8,56 εκατ. ευρώ έναντι 9,64 εκατ. ευρώ τη χρήση 2021, μειωμένα κατά 1,08 εκατ. ευρώ, συνεχίζοντάς όμως την υψηλή κερδοφορία των τελευταίων ετών.

Ο όμιλος έκλεισε την προηγούμενη χρήση με χρηματικά διαθέσιμα 8,90 εκατ. ευρώ, από 12,71 εκατ. ευρώ και ο συνολικός δανεισμός του ήταν στα 39,30 εκατ. ευρώ από 42,99 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της αποπληρωμής δανείων.

Επενδύσεις 3,4 εκατ. ευρώ το 2022

Οι επενδύσεις διαμορφώθηκαν στα 3,44 εκατ. ευρώ από 4,82 εκατ. ευρώ το 2021 με την εταιρεία να σημειώνει στην οικονομική έκθεση πως «παρά τη δύσκολη συγκυρία, η υγιής χρηματοοικονομική κατάσταση και η υψηλή ρευστότητα της εταιρείας επιτρέπει την απρόσκοπτη συνέχιση της επενδυτικής στρατηγικής της ανανέωσης του μηχανολογικού εξοπλισμού».

Η εταιρεία αναφέρει ακόμη ότι ο «εκσυγχρονισμός της Βιομηχανίας μας θα συνεχισθεί και θα ενταθεί διότι ο εκσυγχρονισμός, απαιτεί προσαρμογή σε πρότυπα οργάνωσης και παραγωγής τα οποία επιβάλλουν οι νέες συνθήκες και υιοθετούν οι ισχυροί ανταγωνιστές».

Η επόμενη ημέρα

Το 2023 είναι η χρονιά που η ΙΟΝ ανοίγει νέο κεφάλαιο στην ιστορία της καθώς πλέον η Bespoke SGA Holdings του κ. Θεοδωρόπουλου είναι ο βασικός μέτοχος ελέγχοντας το 60% της εταιρείας και πλέον αναμένεται η αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου που θα αντικατοπτρίζει την αλλαγή ελέγχου στην ιστορική βιομηχανία. Η ΙΟΝ με την ιστορία της, το αναγνωρίσιμο brand και το μερίδιο αγοράς που διαθέτει θα αποτελέσει ένα κομβικό τμήμα της στρατηγικής του κ. Θεοδωρόπουλου που θέλει να φτιάξει έναν «εθνικό πρωταθλητή» στον κλάδο των τροφίμων.

Στο μεταξύ πάντως, η εταιρεία θα πρέπει να αντιμετωπίσει το συνεχιζόμενο μέτωπο της ακρίβειας που χτυπά πλέον και τη βασική της πρώτη ύλη, το κακάο. Την προηγούμενη εβδομάδα η τιμή του κακάο στο χρηματιστήριο του Λονδίνου κατέγραψε ρεκόρ 46 ετών, καθώς ο κακός καιρός στην Δυτική Αφρική οδηγεί σε μειωμένη παραγωγή από τους βασικούς προμηθευτές της πρώτης ύλης. Οι αναλυτές εκτιμούν πως η προσφορά κακάο αυτή τη χρονιά δύσκολα θα καλύψει τη ζήτηση και αυτό πρόκειται να επηρεάσει ανοδικά τις τιμές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΟΛΠ: Σε «περιβαλλοντική» διαβούλευση επενδύσεις άνω των 240 εκατ. ευρώ – Η σκοπιμότητα των έργων

Mytilineos: «Ανοίγει δρόμο» στις ομολογιακές εκδόσεις – Ξεκινάει η δημόσια προσφορά για έως 500 εκατ.

Αέριο: Ο ΔΕΣΦΑ αναλαμβάνει στον αγωγό Ελλάδας – Β. Μακεδονίας και το τμήμα στη γειτονική χώρα

gazzetta
gazzetta reader insider insider