Mytilineos: Τι θα κρίνει την απόφαση για μεταφορά της έδρας στο εξωτερικό

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Mytilineos: Τι θα κρίνει την απόφαση για μεταφορά της έδρας στο εξωτερικό
Υπέρ της μεταφοράς η δυσκολία «αναρρίχησης» της εταιρείας στο invesment grade, με κύρια αιτία ότι εδρεύει στην Ελλάδα, και οι πιέσεις των μεγάλων μετόχων της σχετικά με τη δυσανάλογα χαμηλή τιμή διαπραγμάτευσης της μετοχής. Αντεπιχείρημα η προοπτική θετικής ανατροπής του σκηνικού, στην περίπτωση που η χώρα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα.

Η δυσκολία «αναρρίχησης» της Mytilineos στην επενδυτική βαθμίδα και η δυσανάλογα χαμηλή τιμή διαπραγμάτευσης της μετοχής της, αποτελούν τους δύο βασικούς λόγους που συνηγορούν υπέρ της απόφασης μεταφοράς της έδρας της Mytilineos στο εξωτερικό, όπως διαφάνηκε από τις δηλώσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, Ευάγγελου Μυτιληναίου, στη χθεσινή ετήσια Γενική Συνέλευση. Αντίθετα, υπέρ της παραμονής στην Ελλάδα συνηγορούν οι προοπτικές που θα δημιουργούσε στην εθνική οικονομία και το επιχειρείν η ανάκτηση από τη χώρα μας της επενδυτικής βαθμίδας.

Υπενθυμίζεται ότι απαντώντας χθες σε σχετικές ερωτήσεις, ο επικεφαλής της Mytilineos άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγής έδρας της εταιρείας, επισημαίνοντας ότι θα τοποθετηθεί επί του θέματος στις 27 Ιουλίου, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το πρώτο 6μηνο του έτους. Όπως έσπευσε να διευκρινίσει, η όποια εξέλιξη τελικά προκριθεί δεν συναρτάται από την έκβαση της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης, καθώς σημείωσε πως όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της κάλπης, είναι δεδομένη η πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα.

Προς το παρόν, πάντως, φαίνεται πως δεν υπάρχει ειλημμένη απόφαση από την εταιρεία. Έτσι, το θέμα παραμένει ανοικτό, και με τα δύο ενδεχόμενα να βρίσκονται στο τραπέζι, σταθμίζοντας τα οφέλη, αλλά και τις πιθανές παρενέργειες και των δύο επιλογών.

Το «αγκάθι» του investment grade

Ένα δεδομένο που κάνει την πλάστιγγα να κλίνει υπέρ της μεταφοράς έδρας είναι η δυσκολία της Mytilineos να ανέβει το ένα σκαλοπάτι που τη χωρίζει από την επενδυτική βαθμίδα, η οποία θα της επέτρεπε να μειώσει το κόστος δανεισμού. Όπως φάνηκε από τις χθεσινές σχετικές αναφορές του κ. Μυτιληναίου, με βάση τα μεγέθη της η εταιρεία θα είχε ήδη ανέβει αυτό το σκαλοπάτι από τους οίκους αξιολόγησης, αν η Ελλάδα είχε ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα.

Απόδειξη για αυτό αποτελεί το γεγονός ότι το ομόλογο της εταιρείας κινείται ήδη σε τιμές επενδυτικής βαθμίδας, κάτι που σημαίνει ότι η τιμολόγηση της αγοράς ήδη την κατατάσσει σε investment grade. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο επικεφαλής της Mytilineos έφερε τον δείκτη μόχλευσης (leverage ratio), ο οποίος είναι τόσο πιο υψηλός, όσο μεγαλύτερος είναι ο δανεισμός μιας εταιρείας σε σχέση με τη λειτουργική της κερδοφορία. Όπως σημείωσε, το όριο που θέτουν οι οίκοι αξιολόγησης είναι το 1,5, για να ανεβάσουν ή να διατηρήσουν μία επιχείρηση στο investment grade.

«Αν και το 2022 ο δείκτης αυτός ήταν μικρότερος από 1 για τη Mytilineos, εξακολουθούμε να είμαστε κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, με κύρια αιτία ότι η έδρα μας βρίσκεται σε μια χώρα που δεν έχει επενδυτική βαθμίδα», σημείωσε. Όπως συμπλήρωσε, είναι πολύ δύσκολο, όχι όμως κι αδύνατο, το investment grade της Mytilineos, χωρίς να ανακτήσει η χώρα την επενδυτική βαθμίδα.

Η τιμή της μετοχής

Εκτός από τη βαθμίδα αξιολόγησης, αναντίστοιχη όμως με τα μεγέθη της εταιρείας είναι και η τιμή διαπραγμάτευσης της μετοχής της, η οποία κινείται «σε εξευτελιστικά επίπεδα», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος και CEO. Μάλιστα, η τιμή της μετοχής είναι και η αιτία πίεσης μεγάλων μετόχων της επιχείρησης για μεταφορά της έδρας, καθώς στην Ελλάδα είναι πιο δύσκολο να εξασφαλίσει την αποτίμηση που δικαιούται.

Η παράμετρος αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς σύμφωνα με αναλυτές η τάση στο μετοχολόγιο της Mytilineos είναι, καθώς η τιμή της μετοχής αυξάνεται, να διευρύνεται η παρουσία των μεγάλων διεθνών επενδυτικών οίκων και περιορίζεται το retail. Οι οίκοι αυτοί είναι εξοικειωμένοι με τη διεθνή εμπειρία, όπου θεωρείται ευκαιρία να τοποθετηθούν μετοχικά σε μία εταιρεία που η κεφαλαιοποίησή της είναι 8πλάσια της λειτουργικής της κερδοφορίας. Ωστόσο, στην περίπτωση της Mytilineos, και παρά την άνοδο της μετοχής, η κεφαλαιοποίησή της παραμένει μόλις 4-5 φορές τα EBITDA της.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιοι αναλυτές, η παραπάνω απόκλιση θα διευρυνθεί ακόμη περισσότερο τα αμέσως επόμενα χρόνια, όταν θα αρχίσουν να διογκώνονται τα «πράσινα» EBITDA της Mytilineos – όταν θα ολοκληρωθεί η ανάπτυξη ενός μεγάλου χαρτοφυλακίου ΑΠΕ, που είτε θα διατηρήσει υπό την κατοχή της, είτε κατασκευάζει προς πώληση, είτε υλοποιεί για λογαριασμό τρίτων (έργα EPC).

Μάλιστα, σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, τα «πράσινα» EBITDA ενισχύουν στο 12πλάσιο την κεφαλαιοποίηση. Επομένως, τη στιγμή που ήδη από το επόμενο έτος η λειτουργική κερδοφορία του κλάδου M Renewables αναμένεται πάνω από 250 εκατ. ευρώ, η συμβολή της στην κεφαλαιοποίηση θα πρέπει να ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ. Μάλιστα, δεν θα είχε νόημα να διασπασθεί ο κλάδος των ΑΠΕ, και ως θυγατρική η M Renewables να μεταφερθεί εκτός Ελλάδας, καθώς η αγορά δεν επιδοκιμάζει τις αποσχίσεις.

Θετική ανατροπή με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα

Στην άλλη πλευρά της πλάστιγγας, βρίσκεται η προοπτική ανάκτησης από την Ελλάδα της επενδυτικής βαθμίδας. Μία εξέλιξη που όχι μόνο θα «ξεκλείδωνε» το investment grade για τη Mytilineos, αλλά δυνητικά θα άνοιγε τον δρόμο για τη μαζική εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό στην εθνική οικονομία.

Όπως ανέφερε χθες ο κ. Μυτιληναίος, η επενδυτική βαθμίδα θα τοποθετήσει τη χώρα μας στις αναπτυγμένες αγορές, από τις αναδυόμενες αγορές που κατατάσσεται σήμερα. Η Ελλάδα είναι η μόνη αναδυόμενη αγορά στην Ευρωζώνη – αν όχι και σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν λάβει επενδυτική βαθμίδα, τότε θα υπάρξει μεγάλη εισροή κεφαλαίων στην Ελλάδα, από funds που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα, αλλά δεν τους επιτρέπει το καταστατικό τους να τοποθετηθούν σε αναδυόμενες αγορές.

Σε μία τέτοια περίπτωση, η μεταφορά της έδρας στο εξωτερικό θα σήμαινε ότι αναλαμβάνεται το ρίσκο να χαθεί η ευκαιρία αξιοποίησης των ευκαιριών που θα δημιουργηθούν από την έλευση από το εξωτερικό ποσών «που δεν θα έχουν όριο», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. Ρίσκο που αυξάνεται αν η εγχώρια ανοδική πορεία συνδυαζόταν με στασιμότητα, ή ακόμη και κάμψη, στην αγορά όπου θα μεταφερόταν η έδρα της Mytilineos.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Mytilineos: Προχώρησε στη μεγαλύτερη επένδυση στην ιστορία της - Αποκτά 5 φωτοβολταϊκά πάρκα στον Καναδά

Την κατασκευή εργοστασίου αλουμινίου σε Καναδά ή ΗΠΑ εξετάζει η Mytilineos

Αναψυκτικά: Αλλάζει το τοπίο η επένδυση του N. Καραμούζη στην ΕΨΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider