EBRD: Σε χαμηλό ρεκόρ από την κρίση του 2008–09 τα ΜΕΔ στις χώρες της Αναδυόμενης Ευρώπης – Πιθανή η αύξησή τους

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
EBRD: Σε χαμηλό ρεκόρ από την κρίση του 2008–09 τα ΜΕΔ στις χώρες της Αναδυόμενης Ευρώπης – Πιθανή η αύξησή τους
Σύμφωνα με την τράπεζα, τόσο ο πόλεμος στην Ουκρανία όσο και ο πληθωρισμός θα συνεχίσουν να ασκούν πίεση στην ποιότητα του ενεργητικού.

Χαμηλά επίπεδα ρεκόρ από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008-09, σημείωσαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις χώρες της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο τέλος του α΄ εξαμήνου 2022, όπως διαπιστώνει σε έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD). Ωστόσο, στο τελευταίο NPL Monitor που δημοσίευσε, η EBRD προειδοποιεί για αυξανόμενες ανησυχίες πιθανής αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Από τη δημοσίευση της τελευταίας έκθεσης παρακολούθησης ΜΕΔ της EBRD, τα επισφαλή δάνεια μειώθηκαν σε όλη την περιοχή στο 2,6% και κατά 6,9% τους 12 μήνες έως τις 30 Ιουνίου 2022, υποχωρώντας στα 32,2 δις. ευρώ, το χαμηλότερο επίπεδό τους τα τελευταία χρόνια . Ωστόσο, τόσο ο πόλεμος στην Ουκρανία όσο και ο πληθωρισμός θα συνεχίσουν να ασκούν πίεση στην ποιότητα του ενεργητικού.

Σε σχετικούς όρους, η μείωση των αποθεμάτων NPL ήταν πιο σημαντική στην Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία. Ο μεγαλύτερος «συνεισφέρων» σε απόλυτες τιμές στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ήταν η Πολωνία, όπου τα κόκκινα δάνεια μειώθηκαν κατά σχεδόν 1,24 δισ. ευρώ. Ο δείκτης ΜΕΔ μειώθηκε σε όλες τις χώρες που καλύπτονται στην έκθεση με εξαίρεση το Μαυροβούνιο, όπου ο δείκτης αυξήθηκε κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες. Η πτωτική τάση συνεχίστηκε και στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Ουκρανία. Στην Ουκρανία, τα ΜΕΔ μειώθηκαν κατά σχεδόν 9% ετησίως έως τον Ιούνιο του 2022, αν και αναμένεται ότι η επιδείνωση του ενεργητικού μπορεί να εμφανιστεί σε μεταγενέστερες αξιολογήσεις.

Η έκθεση προειδοποιεί επίσης ότι στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης έχει αναφερθεί αύξηση κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες στα «δάνεια 2ου σταδίου», δηλαδή στα περιουσιακά στοιχεία που μπορεί αργότερα να επιδεινωθούν σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Αυτό εγείρει περαιτέρω ανησυχίες ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ενδέχεται να αυξηθούν στο εγγύς μέλλον, καθώς τα περισσότερα μέτρα στήριξης που σχετίζονται με τον Covid-19 έχουν καταργηθεί σταδιακά, με τους δανειολήπτες να ταλαιπωρούνται πλέον επίσης από τον αυξανόμενο πληθωρισμό και την απότομη αύξηση των επιτοκίων.

Εν τω μεταξύ, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της περιοχής προετοιμάζονται για μελλοντικούς κινδύνους αυξάνοντας τα επίπεδα προβλέψεων. Ο μέσος δείκτης κάλυψης ΜΕΔ αυξήθηκε κατά 1,8 ποσοστιαίες μονάδες κατά τη διάρκεια της περιόδου του α΄ εξαμήνου 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Απότομη μείωση του προσωπικού τους στην Ελλάδα – Γερασμένο το ηλικιακό προφίλ

Alpha Bank: Στο 7,75% το τελικό επιτόκιο για το ομόλογο - Αντλεί 450 εκατ. ευρώ

Fitch: Οι προκλήσεις των τραπεζών για το 2023 - Στο 5% ο δείκτης των NPEs

gazzetta
gazzetta reader insider insider