Στη μάχη κατά της ακρίβειας το «καλάθι του νοικοκυριού» – Πώς θα λειτουργεί και πού στοχεύει

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στη μάχη κατά της ακρίβειας το «καλάθι του νοικοκυριού» – Πώς θα λειτουργεί και πού στοχεύει
Ξεκινά στις 2/11 η εφαρμογή του μέτρου για τη συγκράτηση των ανατιμήσεων σε βασικά είδη. Τα προϊόντα, η σύγκριση των τιμών, οι έλεγχοι, τα πρόστιμα και οι υποχρεώσεις των σούπερ μάρκετ. Μέχρι πότε θα διαρκέσει το μέτρο.

Στην πρώτη γραμμή στη μάχη κατά της ακρίβειας θα βρεθεί από αυτή την εβδομάδα το «καλάθι» του νοικοκυριού, η πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που θα αφορά στη μέγιστη δυνατή συγκράτηση των ανατιμήσεων για 50+1 προϊόντα, απαραίτητα για κάθε ελληνικό νοικοκυριό.

Το μέτρο αναμένεται να κάνει «πρεμιέρα» στις 2 Νοεμβρίου, θα διαρκέσει τουλάχιστον έως τα τέλη Μαρτίου του 2023, ενώ σε αυτό έχουν την υποχρέωση να συμμετάσχουν όλες οι επιχειρήσεις υπεραγορών τροφίμων και άλλων προϊόντων που ασκούν δραστηριότητες λιανικής πώλησης (σούπερ μάρκετ) των οποίων ο συνολικός κύκλος εργασιών υπερβαίνει τα 90 εκατ. ευρώ ετησίως. Κατάλογο προϊόντων που εντάσσονται στο «καλάθι» του νοικοκυριού μπορούν να αποστέλλουν και επιχειρήσεις με μικρότερο ετήσιο τζίρο των 90 εκατ. ευρώ, ωστόσο για αυτή την κατηγορία το μέτρο δεν είναι υποχρεωτικό. Εφόσον βέβαια αποφασίσουν να συμμετάσχουν, τότε θα πρέπει να στηρίξουν μέχρι τέλους την εν λόγω πρωτοβουλία.

Τα σούπερ μάρκετ θα εντάσσουν ένα τουλάχιστον προϊόν από κάθε κατηγορία προϊόντων που περιλαμβάνεται στο «καλάθι» του νοικοκυριού και θα το διαθέτουν σε προσιτή τιμή, ιδίως συγκριτικά με τα υπόλοιπα προϊόντα της ίδιας κατηγορίας, ενημερώνοντας τους καταναλωτές, που προσέρχονται στα φυσικά ή ψηφιακά καταστήματά τους, ως προς τη σύνθεση του «καλαθιού» που προτείνουν.

Την περασμένη εβδομάδα έδωσε άλλωστε το «πράσινο φως» για την εφαρμογή της πρωτοβουλίας η Επιτροπή Ανταγωνισμού, κάνοντας λόγο για ένα μέτρο «αναλογικό», διατηρώντας ωστόσο κάποιες επιφυλάξεις ως προς τον κίνδυνο δημιουργίας στρεβλώσεων στην αγορά. Για αυτό το λόγο εξήγησε πως θα παρακολουθεί συστηματικά τη συμπεριφορά των σούπερ μάρκετ ως προς την εφαρμογή του μέτρου.

Τα προϊόντα που θα «γεμίζουν» το καλάθι

Το «καλάθι» του νοικοκυριού θα «γεμίζει» με προϊόντα που «είναι απαραίτητα για αξιοπρεπή διαβίωση», ενώ οι κατηγορίες που εντάσσονται σε αυτό αφορούν:

1 Ρύζι

2 Ψωμί για τοστ

3 Ψωμί φραντζόλα (τυποποιημένο/συσκευασμένο)

4 Φρυγανιές

5 Μακαρόνια Νο 6

6 Αλεύρι για όλες τις χρήσεις

7 Όσπρια (ένα τουλάχιστον είδος)

8 Γαλοπούλα ή/και πάριζα

9 Κατεψυγμένα ψάρια

10 Νωπό χοιρινό (συσκευασμένο ή μη)

11 Νωπό κοτόπουλο (συσκευασμένο ή μη)

12 Γάλα φρέσκο πλήρες

13 Γάλα φρέσκο χαμηλά λιπαρά

14 Γάλα εβαπορέ

15 Γιαούρτι από γάλα αγελάδος χωρίς γεύσεις

16 Γιαούρτι από γάλα αγελάδος χωρίς γεύσεις με χαμηλά λιπαρά

17 Τυρί φέτα

18 Τυρί γκούντα

19 Τυρί με χαμηλά λιπαρά

20 Χυμός τομάτας διατηρημένος

21 Αυγά (κλωβοστοιχίας και αχυρώνα)

22 Μαργαρίνες

23 Παρθένο ελαιόλαδο

24 Ηλιέλαιο

25 Κατεψυγμένα λαχανικά (τουλάχιστον ένα από αρακάς, μπάμιες, φασολάκια)

26 Λευκή ζάχαρη

27 Φόρμουλα μωρών (παιδικές τροφές)

28 Γάλα βρεφικής ηλικίας (παιδικές τροφές)

29 Ελληνικός καφές

30 Στιγμιαίος καφές

31 Γαλλικός καφές

32 Τσάι ή χαμομήλι

33 Κακάο σε σκόνη

34 Χυμός πορτοκάλι

35 Απολυμαντικά χεριών / αντισηπτικά

36 Απορρυπαντικά πλυντηρίου ρούχων (υγρά και σε σκόνη – όχι ταμπλέτες)

37 Απορρυπαντικά για σφουγγάρισμα και καθαρισμού επιφανειών – χλωρίνες

38 Απορρυπαντικά πιάτων για πλύσιμο στο χέρι

39 Χαρτί κουζίνας

40 Χαρτί υγείας

41 Οδοντόκρεμες

42 Σερβιέτες

43 Ταμπόν

44 Σαμπουάν

45 Σαπούνια σε στερεή κατάσταση

46 Πάνες ακράτειας

47 Πάνες για μωρά

48 Μωρομάντηλα

49 Σαμπουάν για μωρά

50 Τροφές για σκύλους

51 Τροφές για γάτες

Κάθε εβδομάδα η αποστολή των καταλόγων των σούπερ μάρκετ στο υπουργείο

Τα προϊόντα στο «καλάθι» θα αλλάζουν κάθε Τετάρτη, προκειμένου να διασφαλίζεται η επάρκεια.

Ειδικότερα, οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ που θα συμμετάσχουν στο εν λόγω μέτρο υποχρεούνται να αποστέλλουν στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων κατάλογο καταναλωτικών προϊόντων - ήτοι ανανεωμένο «καλάθι» - σε εβδομαδιαία βάση, κάθε Τετάρτη έως τις 9:00 π.μ. Η αποστολή του καταλόγου προϊόντων για τις επιχειρήσεις που είναι υπόχρεες αποστολής στοιχείων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα e-katanalotis θα λαμβάνει χώρα μέσω της πλατφόρμας αυτής, ενώ για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις η αποστολή των καταλόγων θα γίνεται με λίστα που αποστέλλεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected].

Η σύγκριση των τιμών

Όπως έκανε γνωστό μέσα στο Σαββατοκύριακο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, οι τιμές στο «καλάθι» του νοικοκυριού θα συγκρίνονται με εκείνες που έχουν καταγραφεί την ημέρα που έγινε η συμφωνία του υπουργείου με τους εκπροσώπους των μεγαλύτερων αλυσίδων σούπερ μάρκετ της χώρας για μια γενικευμένη προσπάθεια συγκράτησης των ανατιμήσεων σε μια σειρά από είδη πρώτης ανάγκης για κάθε ελληνικό σπίτι. Ο υπουργός Ανάπτυξης εξήγησε ότι οι τιμές των προϊόντων έχουν καταγραφεί την ημέρα που έγινε η συμφωνία. «Η σύγκριση θα γίνει και με τις τιμές εκείνης της ημέρας και με τις τωρινές τιμές. Θα συγκρίνουμε τις τιμές με αυτές που υπήρχαν πριν από την ανακοίνωση του μέτρου», τόνισε.

Τετάρτη έτοιμα τα «καλάθια», Πέμπτη θα τα δει ο καταναλωτής

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες – χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει από την επίτευξη της συμφωνίας μέχρι σήμερα – όλες οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετ εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να έχουν έτοιμα τα «καλάθια» μέχρι την Τετάρτη, ώστε μια ημέρα αργότερα να αρχίσουν να γίνονται ορατά στο καταναλωτικό κοινό.

Όπως έχει επίσης γίνει γνωστό, θα υπάρχει και ειδική σήμανση στα προϊόντα που απαρτίζουν το «καλάθι», ενώ η ενημέρωση των καταναλωτών θα γίνεται με κάθε πρόσφορο μέσο, ιδίως με λίστες, φυλλάδια και ειδική σήμανση επί των προϊόντων του χώρου πώλησής τους.

Μάλιστα, δεν αναμένεται να υπάρξει πλαφόν στον αριθμό των προϊόντων που θα μπορούν να αγοράζουν μεμιάς οι καταναλωτές, όπως είχε συμβεί με τα αντισηπτικά στην πρώτη φάση της πανδημίας, για τα οποία είχε οριστεί πλαφόν τεμαχίων για κάθε αγορά.

Οι έλεγχοι και τα πρόστιμα για τους παραβάτες

Αρμόδια αρχή για τον έλεγχο εφαρμογής του μέτρου ορίζεται η Διεύθυνση Διαχείρισης Δεδομένων, Στατιστικής και Εποπτείας Ηλεκτρονικού Εμπορίου της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) του υπουργείου Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τη σχετική τροπολογία που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα, η μη αποστολή καταλόγου προϊόντων ή η ελλιπής αποστολή καταλόγου προϊόντων από τους υπόχρεους τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης αποστολής πλήρους καταλόγου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε έναν «καλό Νοέμβριο» ποντάρει το λιανεμπόριο – Η εικόνα της αγοράς

gazzetta
gazzetta reader insider insider