Grivalia Hospitality: Η μεταφορά έδρας, η εγχώρια στόχευση και το χαρτοφυλάκιο 800 εκατ. ευρώ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Grivalia Hospitality: Η μεταφορά έδρας, η εγχώρια στόχευση και το χαρτοφυλάκιο 800 εκατ. ευρώ
Η αναμενόμενη κίνηση της επιστροφής, το timing και τα σενάρια της αγοράς. Ποια είναι τα μεγάλα projects που προωθεί ο όμιλος στον τομέα της πολυτελούς φιλοξενίας.

Σε μια κίνηση την οποία είχε προαναγγείλει προ καιρού και προετοίμαζε εδώ και 2 χρόνια, προχώρησε η Grivalia Hospitality, η γνωστή επενδυτική εταιρεία στον τομέα της πολυτελούς φιλοξενίας, καθώς ολοκλήρωσε τη διαδικασία μεταφοράς της έδρας της από το Λουξεμβούργο στην Ελλάδα.

Όπως είχε αναδείξει το insider.gr σε σχετικό του θέμα από τον περασμένο Απρίλιο, με την ευκαιρία της εκκίνησης τότε του ON Residence στη Θεσσαλονίκη (παλιό Όλυμπος Νάουσα), του νέου boutique ξενοδοχείου 5 αστέρων (σύμπραξης μεταξύ της Grivalia Hospitality -65% και της TOR Hotel Group - 35%, της οικογένειας Τορνιβούκα), ο διευθύνων σύμβουλος της Grivalia Hospitality Γιώργος Χρυσικός είχε αναφερθεί στην «επιστροφή» του ομίλου στην Ελλάδα.

Η επιστροφή

Σύμφωνα με όσα είχε σημειώσει ο κ. Γιώργος Χρυσικός, Ιδρυτής και πρόεδρος Δ.Σ της Grivalia Hospitality, η εταιρεία σχεδίαζε μέχρι το τέλος του έτους να μεταφέρει την έδρα της από το Λουξεμβούργο στην Ελλάδα επιδιώκοντας να επικεντρωθεί στην χώρα μας και στον τομέα των πολυτελών ξενοδοχειακών αναπτύξεων, δίχως για την ώρα να υπάρχουν άλλα σχέδια, όπως π.χ. για μετατροπή σε ΑΕΕΑΠ. Στο πλαίσιο αυτό σκόπευε να αποχωρήσει σταδιακά από μεγάλη τουριστική επένδυσή της στον Παναμά, από την οποία αποχωρεί με κέρδος. Ωστόσο, για την ώρα δεν έχει γίνει γνωστό ο λόγος της επιστροφής, πολλά σενάρια είχαν κυκλοφορήσει, αν και η ίδια η εταιρεία αναφέρει ότι η κίνηση αυτή, η οποία αποδεικνύει έμπρακτα την εμπιστοσύνη τόσο της Διοίκησης της Grivalia Hospitality, όσο και των θεσμικών μετόχων της στις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία και ειδικότερα ο τουριστικός τομέας, είναι «σύμφωνη με τη συνολική στρατηγική της εταιρείας για στόχευση αποκλειστικά στην ανάπτυξη της αγοράς πολυτελών ξενοδοχείων και resorts στην Ελλάδα».

Το ισχυρό χαρτοφυλάκιο

Πέραν του θέματος της «έδρας», για την οποία το μέλλον θα δείξει αν «φέρει» και κάτι άλλο στον σχεδιασμό του γκρουπ, σε επενδυτικό επίπεδο στα 450 εκατ. ευρώ ανέρχεται το χαρτοφυλάκιο των 6 premium hospitality projects, που είναι υπό ανάπτυξη ή λειτουργία, της Grivalia Hospitality, και τα οποία με την ολοκλήρωση τους θα οδηγήσουν σε συνολικό portfolio άνω των 800 εκατ. ευρώ μέσα στην προσεχή διετία.

Πέρα από το ξενοδοχείο στη Θεσσαλονίκη, στα υπόλοιπα έργα της Grivalia Hospitality (στην οποία συμμετέχουν με 19,9% ο όμιλος της Eurobank, η Grivalia Management 1,7%, η Eurolife με 26,7% και με 51,7% η διεθνής επενδυτική εταιρεία M&G Investments Management Limited με έδρα το Λονδίνο) ξεχωρίζει βέβαια η αναβίωση του ιστορικού ξενοδοχείου Αστέρια Γλυφάδας συνολική επένδυση 145 εκατ. ευρώ, στην Αθηναϊκή Ριβιέρα (προέκυψε πρόσθετο κόστος περίπου 20 εκατ. ευρώ λόγω της ανατίμησης στο κόστος των υλικών). Το 2023 (μάλλον α' εξάμηνο εάν δεν προκύψει κάποια ανατροπή) αναμένεται η λειτουργία του One&Only Aesthesis, από τα πιο πολυαναμενόμενα city resorts.

Επίσης, περιλαμβάνουν το ξενοδοχείο στην Νάουσα της Πάρου, το Amanzoe στο Πόρτο Χέλι, το Meli Palace στην Κρήτη, αλλά και το project Blue στην Μύκονο. Μάλιστα, εντός της φετινής χρονιάς θα ολοκληρωθεί ανάπτυξη στη Νάουσα της Πάρου, πολυτελές κατάλυμα επένδυση 15 εκατ. ευρώ (ξενοδοχείο «Piperi»). Ο κ. Χρυσικός είχε αναφερθεί και σε μια νέα μεγάλη τουριστική επένδυση που σχεδίαζε η Grivalia Hospitality, αξίας 250 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η Grivalia Hospitality είχε ιδρυθεί από την Grivalia Properties πρώην ΑΕΕΑΠ, η οποία συγχωνεύτηκε με την Eurobank (2019) εισφέροντας επενδυτικό χαρτοφυλάκιο περίπου 1,1 δισ. ευρώ και τη συμμετοχή στην Grivalia Hospitality. Το χαρτοφυλάκιο της ΑΕΕΑΠ συνεισφέρει ετήσια έσοδα στην Τράπεζα ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ, υπό τη διαχείριση της Grivalia Management.

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι στα τέλη Απριλίου έγινε γνωστό ότι η «Fairfax Financial Holdings Limited», συμφερόντων του γνωστού επενδυτή Πρν Γουάτσα, που εδρεύει στο Τορόντο του Καναδά αποκτά, τον αποκλειστικό έλεγχο της εταιρείας με την επωνυμία «Grivalia Hospitality SA».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Lamda – Ελληνικό: Στις 17/11 ο διαγωνισμός για το mega «Vouliagmenis Mall» με μοντέλο... «Riviera Tower» - Στο complex τα headquarters της Πειραιώς

Οι αλλαγές που έρχονται στις κληρονομιές ακινήτων

Έρευνα σοκ της ΕΕ: Νέα ενεργειακή «καταιγίδα» το 2023 – Βαρύς ο λογαριασμός ρεύματος & αερίου για τα ελληνικά νοικοκυριά

gazzetta
gazzetta reader insider insider