Πουλήθηκε η Marilyn του Άντι Γουόρχολ για 195 εκατ. δολάρια - Το ακριβότερο αμερικανικό έργο τέχνης στην Ιστορία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πουλήθηκε η Marilyn του Άντι Γουόρχολ για 195 εκατ. δολάρια - Το ακριβότερο αμερικανικό έργο τέχνης στην Ιστορία
Πουλήθηκε η Marilyn του Άντι Γουόρχολ για 195 εκατ. δολάρια - Το ακριβότερο αμερικανικό έργο τέχνης στην Ιστορία

Η ξακουστή μεταξοτυπία Marilyn του Άντι Γουόρχολ, ηλικίας 58 ετών, την Δευτέρα το βράδυ έγινε το πιο ακριβό έργο τέχνης του 20ου αιώνα που πωλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία, «πιάνοντας» τα 195 εκατ. δολάρια στον οίκο Christie’s.

Μαζί με την κατάκτηση του παραπάνω τίτλου, η Marilyn έγινε το πιο ακριβό αμερικανικό έργο τέχνης που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία και το δεύτερο πιο ακριβό έργο τέχνης που πωλήθηκε δημόσια στην ιστορία, με τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι των 450 εκατ. δολαρίων να εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη θέση.

Ο έμπορος τέχνης Λάρι Γκαγκοσιάν ήταν ο νικητής της δημοπρασίας.

Ο πίνακας, Shot Sage Blue Marilyn, δημιουργήθηκε από τον Γουόρχολ το 1964. Μαζί με άλλα 35 έργα απεστάλη από το Ίδρυμα Thomas and Doris Ammann στη Ζυρίχη. Ο Τόμας, γνωστός έμπορος έργων τέχνης και συλλέκτης, πέθανε από επιπλοκές που σχετίζονται με το AIDS το 1993. Η αδερφή του Ντόρις ανέλαβε τη γκαλερί και τη διηύθυνε μέχρι τον θάνατό της πέρυσι. Όλα τα έσοδα από την πώληση θα διατεθούν στο ίδρυμα, το οποίο είναι αφιερωμένο σε προγράμματα υγειονομικής περίθαλψης και εκπαίδευσης.

Το προηγούμενο ρεκόρ για αμερικανικό έργο τέχνης ήταν 110,5 εκατ. δολάρια για ένα Μπασκιά χωρίς τίτλο το 2017.

Το Marilyn ήταν το τελευταίο έργο προς πώληση, πράγμα που σημαίνει ότι παρά την παρατεταμένη υποβολή προσφορών για πολλά τα προηγούμενα, οι θεατές στην αίθουσα δημοπρασιών του Christie's στη Νέα Υόρκη παρέμειναν σταθερά στις θέσεις τους μέχρι το τέλος.

Η «μάχη» της δημοπρασίας

Παρόλο που η εκτίμηση της αξίας του ήταν 200 εκατ. δολάρια, ο δημοπράτης Τζούσι Πιλκάνεν άρχισε να δέχεται προσφορές πολύ κάτω από αυτό το ποσό, λαμβάνοντας μια αρχική προσφορά 110 εκατ. δολαρίων και μετά 120 εκατ. δολαρίων, μέχρι που άκουσε αυτό που φάνηκε να είναι η πρώτη πραγματική προσφορά, στα 140 εκατ. δολάρια. Από εκεί και πέρα, τουλάχιστον τρεις πλειοδότες — δύο στο τηλέφωνο και ο Γκαγκοσιάν επιτόπου, αύξησαν γρήγορα την τιμή κατά 10 εκατ. δολάρια.

Μετά από μόλις τρεισήμισι λεπτά, ο Τζούσι Πιλκάνεν ολοκλήρωσε την δημοπρασία στα 170 εκατ. δολάρια. Με τις αμοιβές του οίκου δημοπρασιών, γνωστές ως το premium του αγοραστή, το σύνολο του έργου έφτασε στην τελική του τιμή, 195 εκατ. δολάρια.

Μόλις το σφυρί κατέβηκε, η αίθουσα ξέσπασε σε χειροκροτήματα και το κοινό έφυγε γρήγορα. Καθώς έφευγε από την δημοπρασία, ο Γκαγκοσιάν αρνήθηκε να σχολιάσει.

Οι έμποροι συχνά αγοράζουν για λογαριασμό πελατών που προτιμούν να παραμείνουν ανώνυμοι. Ο Γκαγκοσιάν εκπροσωπεί πελατεία δισεκατομμυριούχων με «βαθιά τσέπη», όπως ο Στιβ Κοέν, ο Ντέιβιντ Γκέφεν και ο Ρόναλντ Λόντερ.

Η πώληση της Δευτέρας το βράδυ είναι η πρώτη σε μια δημοπρασία διάρκειας δύο εβδομάδων. Αυτή την εβδομάδα, ο οίκος Christie's ελπίζει να πουλήσει μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη αξίας περίπου 1,5 δισ. δολαρίων. Την επόμενη εβδομάδα, ο οίκος Sotheby's ελπίζει να πουλήσει τέχνη αξίας 1,18 δισ. δολαρίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Sotheby's: Νέο ρεκόρ δημοπρασίας με 79,8 εκατ. δολάρια για πίνακα του Magritte

Οίκος Sotheby's: Κέρδισε το δικαίωμα πώλησης της συλλογής τέχνης των Μακλόου αξίας 600 εκατ. δολαρίων

Christie's: Ένας πίνακας αντίγραφο της Μόνα Λίζα πουλήθηκε έναντι 2,9 εκατ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider