Συνεχίζονται οι ζυμώσεις στον εγχώριο κλάδο της κυβερνοασφάλειας

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνεχίζονται οι ζυμώσεις στον εγχώριο κλάδο της κυβερνοασφάλειας
Η εξαγορά της Netbull από την Ideal - To αντίπαλο δέος και η κινητικότητα που θα ακολουθήσει

Σε πρώτο πλάνο φέρνει την κυβερνοασφάλεια ο ψηφιακός μετασχηματισμός Δημόσιου κι Ιδιωτικού τομέα που έφερε η πανδημία, με τον εγχώριο κλάδο που εξειδικεύεται στην ανάπτυξη αλλά και ενσωμάτωση/υλοποίηση σχετικών λύσεων να σημειώνει έντονες ζυμώσεις το τελευταίο διάστημα. Ο χορός των deals άνοιξε πρόσφατα και σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς αναμένεται να ενταθεί, μετασχηματίζοντας μια αγορά που σήμερα στην Ελλάδα φτάνει τα 500 εκατ. ευρώ.

Στα χέρια της Ideal περνά η Netbull

Ενδεικτική της κινητικότητας που καταγράφεται είναι η εξαγορά του 100% της Netbull ΕΠΕ από την κατά 99,76% θυγατρική της «IDEAL Holdings Α.Ε.», ADACOM, έναντι 6,3 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκε χθες. Η εξαγορασθείσα εταιρεία ιδρύθηκε το 2013 από στελέχη της πρώην Bull με στόχο να παρέχει υπηρεσίες κυβερνοασφάλειας με έμφαση στην Διερεύνηση Περιστατικών Ασφαλείας (Incident Response) αλλά και στις υπηρεσίες Παρακολούθησης & Πρόληψης Συμβάντων. Απασχολώντας σήμερα 42 υπαλλήλους, εξειδικευμένα στελέχη του κλάδου της κυβερνοασφάλειας στην πλειονότητά τους, η εταιρεία διατηρεί ήδη ένα Σύγχρονο Επιχειρησιακό Κέντρο Ασφάλειας, (SOC -Security Operation Center) στο οποίο χρησιμοποιούνται τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής εκμάθησης και το οποίο εμπιστεύονται μεγάλοι οργανισμοί του Δημόσιου αλλά και του Ιδιωτικού Τομέα. Μέσω των υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας που προσφέρει η Netbull κατέγραψε την προηγούμενη χρονιά έσοδα ύψους 5,27 εκατ. ευρώ, EBITDA € 1,05 εκατ. ενώ τα ταμειακά της διαθέσιμα διαμορφώθηκαν στα 0,2 εκατ. με μηδενικό δανεισμό.

Αντίστοιχα η Adacom, με γραφεία σε Αθήνα, Λευκωσία και Λονδίνο αποτελεί έναν αναγνωρισμένο πάροχο υπηρεσιών εμπιστοσύνης, ο οποίος ειδικεύεται στην αγορά υπηρεσιών ηλεκτρονικών υπογραφών και λύσεων κυβερνοασφάλειας ( Cyber ​​Security Integrator) με πελατολόγιο που καλύπτει περισσότερες από 30 χώρες του EMEA. Μέχρι σήμερα πάνω από 200 οργανισμοί στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, χρησιμοποιούν βασικές πρακτικές Cyber που προσφέρει η ADACOM, όπως οι Πιστοποιημένες Υπηρεσίες Αξιοπιστίας, Governance, Risk, Compliance & Assurance, Cyber Security Technology και Managed Services, για να προστατεύσουν και να διασφαλίσουν τα δεδομένα τους.

Οι δύο εταιρείες, οι οποίες μετά την εξαγορά εκτιμάται ότι θα εμφανίσουν κύκλο εργασιών της τάξης των 20 εκατ. ευρώ, με τα κέρδη προ φόρων τόκων κι αποσβέσεων τους να ξεπερνούν τα 2,5 εκατ. ευρώ, θα αποτελέσουν τους πυλώνες της Ideal Holdings για την περαιτέρω δραστηριοποίησή της στην αγορά της κυβερνοασφάλειας. Στόχος της μητρικής είναι άλλωστε να μετατραπεί σε έναν από τους μεγαλύτερους παρόχους λύσεων κι υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας σε Ελλάδα και Κύπρο. Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα φιλοδοξεί μέχρι το καλοκαίρι να θέσει σε λειτουργία ένα νέο υπερσύγχρονο επιχειρησιακό κέντρο για την αντιμετώπιση των περιστατικών κυβερνοασφάλειας στην χώρα.

Η προηγούμενη μεγάλη εξαγορά

Η εν λόγω εξαγορά βέβαια αποτελεί το πιο πρόσφατο παράδειγμα σχετικών κινήσεων που παρατηρούνται στον κλάδο. Να θυμίσουμε ότι πριν από περίπου τρεις μήνες - συγκεκριμένα στις 20 Ιανουαρίου 2022 - ανακοινώθηκε μια αντίστοιχη εξαγορά η οποία δημιουργούσε το αντίπαλο δέος της Ideal Holdings, ένα σχήμα δηλαδή με ενοποιημένο κύκλο εργασιών 18-20 εκατ. ευρώ. Ο λόγος για την εξαγορά της Encode από την Obrela Security, μια εταιρεία που ξεκίνησε την δραστηριότητά της στην χώρα μας το 2009 και μέχρι την στιγμή της εξαγοράς είχε φτάσει να παρακολουθεί περίπου 40.000 συσκευές παγκοσμίως, να προστατεύει assets αξίας 150 δισ. ευρώ, να επιχειρεί σε 17 χώρες και να επεξεργάζεται exabytes πληροφοριών για λογαριασμό των πελατών της. Με την εξαγορά της Encode, όπως είχαν διευκρινίσει τα στελέχη της Obrela τότε, δημιουργήθηκε ένα σχήμα με 200 περίπου εργαζομένους το οποίο έχει φυσική παρουσία σε πέντε χώρες. Μεταξύ των στόχων της Obrela είναι η εταιρεία να αποκτήσει την δυνατότητα να αναπτύξει ένα technology hub στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, ικανό να βάλει την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη της κυβερνοασφάλειας, καθώς και να επεκταθεί μέσα στους επόμενους μήνες στην μεγαλύτερη αγορά κυβερνοασφάλειας παγκοσμίως, στις ΗΠΑ, μέσα κι από επενδύσεις ύψους 10 εκατ. ευρώ που δρομολογεί.

Νέες ζυμώσεις θα φέρει η ανοδική πορεία της αγοράς κυβερνοασφάλειας

Οι δύο εξαγορές προσυπογράφουν την κινητικότητα που παρατηρείται στον κλάδο, όπως επεσήμαναν στελέχη της αγοράς που μίλησαν στο insider.gr. «Όλο και περισσότερες εταιρείες του ευρύτερου κλάδου ΤΠΕ εξετάζουν τρόπους να δραστηριοποιηθούν και στο κομμάτι του cyber security, αφού όλο και περισσότερες επιχειρήσεις κι οργανισμοί αναζητούν σχετικές λύσεις που θα διασφαλίζουν την ψηφιακή τους παρουσία. Σε αυτό το πλαίσιο δεν αποκλείεται να δούμε κι άλλες τέτοιες ζυμώσεις το αμέσως επόμενο διάστημα» ανέφεραν χαρακτηριστικά. Πέρα μάλιστα από τους System Integrators λύσεων κυβερνοασφάλειας, την παρουσία τους ενδυναμώνουν και οι κατασκευαστές σχετικών λύσεων, όπως η Checkpoint και η Fortinet ενώ τα σχετικά τμήματα cybersecurity ενισχύουν και παραδοσιακές εταιρείες, όπως η Adaptit και η Space.

Σε αυτό συνηγορεί άλλωστε και το ευρύτερο περιβάλλον το οποίο προδιαγράφει έντονη ανάπτυξη της αγοράς κυβερνοασφάλειας παγκοσμίως αλλά και μεγάλη αύξηση των κυβερνοαπειλών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αγορά της κυβερνοασφάλειας παγκοσμίως υπολογίζεται σήμερα σε 400 δισ. δολάρια, με τις προβλέψεις να αναφέρουν ότι θα φτάσει το 1 τρισ την επόμενη τετραετία. Αντίστοιχα, με ταχύτατους ρυθμούς, ίσως ταχύτερους κι από την ίδια την ψηφιοποίηση, δείχνουν να αυξάνουν και οι κυβερνοεπιθέσεις στο σύνολό τους. Σύμφωνα με την εταιρεία κυβερνοασφάλειας Check Point, o αριθμός των κυβερνοεπιθέσεων αυξήθηκε πέρυσι κατά 21% σε σχέση με το 2020, με 485 περιστατικά να αναφέρονται κατά μέσο όρο την εβδομάδα σε δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς.

Στην στροφή της ευρύτερης αγοράς ΤΠΕ στον χώρο του cyber security συμβάλλουν βέβαια και τα σχετικά έργα του Δημοσίου που δρομολογούνται και τα οποία αναμένεται να χρηματοδοτηθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και οι εξελίξεις του Ρυθμιστικού και Κανονιστικού Πλαισίου σε Εθνικό και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο (GDRP, NIS, IMO, eIDAS κλπ) και οι σχετικές απαιτήσεις συμμόρφωσης που προωθούνται.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ideal: Εξαγορά της Netbull έναντι 6,3 εκατ. ευρώ

Όμιλος Ideal: Αύξηση των κερδών μετά από φόρους 84% στο 2021

Οι δυσκολίες της επόμενης ημέρας των ΕΛΤΑ και η μάστιγα των κυβερνοεπιθέσεων σε κρίσιμες υποδομές

gazzetta
gazzetta reader insider insider