Τοποθέτηση του Υπ. Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη στην εκδήλωση "Growing Together"

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τοποθέτηση του Υπ. Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη στην εκδήλωση "Growing Together"
Ο υπουργός έκανε ιδιαίτερη μνεία στη συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και της ΔΕΠΑ στο μεγάλο έργο White Dragon.

Την σημασία των διακρατικών συνεργασιών στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις οποίες η Ελλάδα συμμετέχει μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας εξήρε κατά την τοποθέτηση του ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την αναπτυξιακή πρωτοβουλία «Growing Together». Ο υπουργός έκανε ιδιαίτερη μνεία στη συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και της ΔΕΠΑ στο μεγάλο έργο White Dragon. Κάτω από αυτές τις νέες συνθήκες με τον ουκρανικό πόλεμο μπροστά μας, οι τεχνολογίες υδρογόνου φαίνεται να είναι πιο σημαντικές και πιο κρίσιμες από ότι νομίζαμε ότι είναι κάποτε, επεσήμανε ο κ. Γεωργιάδης.

Αναλυτικά, η τοποθέτηση του υπουργού:

«Κυρίες και κύριοι, αισθάνομαι μεγάλη τιμή για το γεγονός ότι απευθύνομαι εδώ σήμερα σε αυτό το φανταστικό κοινό, σε αυτή την πολύ σημαντική εκδήλωση με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και με την Γαλλική Αναπτυξιακή Τράπεζα, και θέλω να σας ευχαριστήσω ως Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Αυτά τα δύο τελευταία χρόνια ήταν πολύ σημαντικά για τη βελτιστοποίηση όλων των προσπαθειών μας, ώστε να κάνουμε τη ζωή των Ελλήνων πολιτών όσο πιο εύκολη και όσο πιο καλή γίνεται σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Kαι η βοήθειά σας ήταν άλλη μια απόδειξη για τη βαθιά φιλία και τους ιστορικούς δεσμούς που έχουν Ελλάδα και Γαλλία για αιώνες τώρα, θα μπορούσα να πω ακόμα και πριν ιδρυθεί η Ελληνική Δημοκρατία και όπου ο ελληνικός πολιτισμός ήταν ένα σημαντικό στοιχείο και του γαλλικού πολιτισμού. Πολλοί άνθρωποι νοιώθουν ότι το Παρίσι είναι μια δεύτερη Αθήνα για να είμαι ειλικρινής.
Και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου του κορονοϊού και μετά την έξοδο από μία περίοδο μέτρων λιτότητας και μνημονίων χρειαζόμασταν τα εργαλεία που θα μπορούσαν πραγματικά να λειτουργήσουν ώστε να βοηθήσουν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μας - ακόμα και τις μεγαλύτερες- να επιβιώσουν, να αναπτυχθούν, να έχουν ένα λαμπρό μέλλον.

Και θέλω να ευχαριστήσω την κα Χατζηπέτρου, την κα Λυμπεροπούλου, τον κ. Λυμπερόπουλο, τον κ. Τζωρτζάκη και όλη την ομάδα, διότι καταφέραμε να κάνουμε τόσα πολλά πράγματα αυτά τα τελευταία δύο χρόνια. Καταφέραμε να βοηθήσουμε χιλιάδες επιχειρήσεις, καταφέραμε να σώσουμε χιλιάδες θέσεις εργασίας και καταφέραμε να διατηρήσουμε την οικονομία μας σε μια καλύτερη θέση από αυτή που πολλοί προέβλεπαν όταν αυτή η κρίση ξεκινούσε.

Και αυτά τα πολύ άσχημα χρόνια, που δυστυχώς φαίνεται να έρχονται, διότι πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, οι συνέπειες της Ουκρανικής εισβολής δε θα τελειώσουν σύντομα και θα επηρεάσουν τις ζωές όλων μας. Και η ευθύνη η δικιά μας ως Ευρωπαίοι είναι να βρούμε τον τρόπο να βοηθήσουμε την κοινωνία να σταθεί στα πόδια της σε αυτή τη νέα κρίση.

Αυτό που κάνουμε σήμερα είναι κάτι που θα πρέπει να κάνουμε συχνότερα, διότι είναι ένας τρόπος να δείξουμε στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση πως η συνεργασία ανάμεσα στα κράτη μπορεί να προσφέρει ένα καλύτερο μέλλον. Και σε τελική ανάλυση αυτός είναι και ο λόγος που ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να βοηθήσει τους ανθρώπους, να υπάρχει ειρήνη, ευημερία και ένα κοινό μέλλον.

Και είμαι πολύ υπερήφανος για όλες τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί εδώ σήμερα ανάμεσα στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάμεσα στις οποίες συμμετέχει και η Ελλάδα με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Θέλω ιδιαίτερα να αναφερθώ στη συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και της ΔΕΠΑ σε αυτό το μεγάλο έργο White Dragon. Κάτω από αυτές τις νέες συνθήκες με τον ουκρανικό πόλεμο μπροστά μας, οι τεχνολογίες υδρογόνου φαίνεται να είναι πιο σημαντικές και πιο κρίσιμες από ότι νομίζαμε ότι είναι κάποτε.

Και είναι δικιά μας ευθύνη να κάνουμε γρηγορότερα και πιο ασφαλή για να διασφαλίσουμε την αποθήκευση της ανανεώσιμης ενέργειας προκειμένου να τη δώσουμε στους πολίτες τόσο όσο τη χρειάζονται. Έτσι θεωρώ ότι αυτή η συμφωνία που κάνατε σήμερα είναι πάρα πολύ σημαντική και είναι ένα πρόγραμμα το οποίο εγώ προσωπικά και πολύ δυναμικά το στηρίζω.

Έχουμε βάλει στον κατάλογο και στη λίστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα IPCIs για το υδρογόνο και πιστεύουμε ότι θα είναι μια πάρα πολύ μεγάλη επένδυση στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, όπου έχουμε όλα αυτά τα κεφάλαια και το πρόγραμμα ψηφιοποίησης.

Και βέβαια θα πρέπει να αναγνωρίσω πόσο θετική είναι η συμφωνία που υπογράψατε κα Λυμπεροπούλου με τον Υπουργό Οικονομικών γι΄ αυτά τα 500 εκατομμύρια του προγράμματος της νέας πλατφόρμας, το οποίο είναι κάτι το οποίο θα χρειαστούμε και θα το χρειαστούμε όχι αύριο, θα το χρειαστούμε χθες. Γιατί από τη στιγμή που δυστυχώς η μία κρίση έρχεται μετά την άλλη, δεν έχουμε καθόλου χρόνο για χάσιμο.

Ξέρετε φίλοι μου, δεν είμαι νομίζω τόσο τυχερός ως Υπουργός Ανάπτυξης, θα πρέπει να είμαι πολύ ειλικρινής. Νομίζω ότι η ήρεμη περίοδος της θητείας μου στο υπουργείο διήρκησε περίπου πέντε μήνες. Μετά είχαμε να αντιμετωπίσουμε τα μέτρα ενάντια στον κορονοϊό, και ενώ είχαμε μια φανταστική ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του 2020-2021, μια από τις καλύτερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν είχαμε ούτε μία και μοναδική μέρα για να το γιορτάσουμε. Μέχρι να ανακοινωθεί το επίτευγμα που επιτύχαμε το 2020-2021, κάτι το οποίο ήταν μια μεγάλη εθνική επιτυχία - η Ελλάδα είχε το δεύτερο μεγαλύτερο δείκτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδόν 9% και καταφέραμε να καλύψουμε όλη τη ζημιά του 2020-, ανακοινώθηκε η εισβολή στην Ουκρανία.
Έτσι, όλο αυτό μοιάζει με παλιά ιστορία, κανείς δεν ενδιαφέρεται για το τι συνέβη το 2021, γιατί όλοι έχουν το φόβο, τον ανθρώπινο φόβο, για το τι θα γίνει το 2022 και το 2023. Έτσι λοιπόν είναι δικιά μας ευθύνη να δώσουμε στον κόσμο τις σωστές απαντήσεις ώστε να τους κάνουμε να διώξουν το φόβο και να γίνουν πιο αισιόδοξοι για το μέλλον.

Και έχουμε τα εργαλεία για να χτίσουμε το μέλλον μαζί κι εδώ θέλω πάρα πολύ να σας ευχαριστήσω για ότι κάνετε και με την καθημερινή σας παρουσία και με τις συμβουλές σας. Δεν ότι τα ξέρουμε όλα σε αυτό το υπουργείο, δεν πιστεύουμε ότι είμαστε παντογνώστες, πιστεύουμε στις καλές επιχειρηματικές πρακτικές και δεν πιστεύουμε ότι το να αντιγράφουμε τις καλές επιχειρηματικές πρακτικές είναι θέμα σοφίας προκειμένου να κερδίζουμε χρόνο.

Και ναι θέλουμε να είμαστε μια μικρή… θέλουμε να είμαστε σαν εσάς. Με τη βοήθειά σας ίσως να γίνουμε μεγαλύτεροι… στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων βεβαίως μέσα στην οποία μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα.

Έτσι σε αυτήν την τρομερά δύσκολη εποχή, σε αυτή την εξαιρετικά αγχωτική εποχή, θα πρέπει να σας πω ότι είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος και θα σας πω το γιατί.

Πριν από 43 χρόνια σε αυτόν το χώρο, όπως ο κ. Πρωθυπουργός ανέφερε, ο Πρωθυπουργός της εποχής εκείνης Κωνσταντίνος Καραμανλής αποφάσισε να εντάξει την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση. Πολλές φορές κατά τη διάρκεια της κρίσης σκεφτόμουνα, όντας στο υπουργείο ή στο σπίτι μου και μιλώντας με τα παιδιά μου, τι θα ήταν η Ελλάδα αν δεν είχε ληφθεί αυτή η απόφαση και αν θα έπρεπε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση μόνοι μας, ως ένα βαλκανικό κράτος.
Ευτυχώς η καλή απόφαση του παρελθόντος και η θέληση των Ευρωπαίων φίλων μας και του ελληνικού λαού να γίνουμε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακόμα και σε μια δύσκολη δεκαετία του 2010-2020 η οποία ήταν μια πραγματική πρόκληση για όλη την ελληνική κοινωνία, μας έφερε εδώ σήμερα να είμαστε στο πιο ασφαλές μέρος του πλανήτη που θα μπορούσαμε να βρισκόμαστε κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης.

Να είμαστε μέσα στη μεγαλύτερη κοινότητα της ειρήνης, των συνεργασιών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και των εθνών που πιστεύουν στο κοινό μέλλον και στην κοινή ζωή. Και αυτός είναι ο τόπος που κι εμείς θέλουμε να βρισκόμαστε και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι γιατί μαζί με εσάς, μαζί με τη Γαλλία, μαζί με τους ευρωπαίους φίλους μας μπορούμε να κάνουμε πράγματα μαζί.

Έτσι αυτή η σημερινή εκδήλωση είναι ένα πολύ καλό ευρωπαϊκό παράδειγμα για το τι μπορούμε πραγματικά να κάνουμε για τους πολίτες μας και δείχνει την αποφασιστικότητα που έχουμε προκειμένου να το κάνουμε. Είμαι σίγουρος ότι θα είμαστε στο ίδιο μέρος του χρόνου για να δούμε τι πετύχαμε αυτούς τους 12 μήνες.

Έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε μέχρι τότε με την ομάδα μας την οποία συναντήσατε ήδη. Είναι όλοι τους σκληρά εργαζόμενοι και δουλεύουν όλη μέρα με όραμα, με κουράγιο και με πολύ μεγάλο σεβασμό στις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κλείνοντας, θέλω να πω ότι είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που σας συνάντησα όλους εδώ σήμερα και εύχομαι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού για ένα καλύτερο μέλλον όπως τώρα. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider