Η αγορά τέχνης έχει ανακάμψει πλήρως από την «πτώση» που έφερε η πανδημία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η αγορά τέχνης έχει ανακάμψει πλήρως από την «πτώση» που έφερε η πανδημία
Άνοδος καταγράφεται σε κάθε τομέα της αγοράς, από τη... διακοσμητική τέχνη, μέχρι τη σύγχρονη ψηφιακή τέχνη.

Το επίπεδο που είχε πριν από την έναρξη της πανδημίας έφτασε και ξεπέρασε ήδη η αγορά της τέχνης σε παγκόσμιο επίπεδο, με έναν ρυθμό ανόδου που εκτιμάται στο 29% ετησίως, φτάνοντας τα 65,1 δισ. δολάρια το 2021.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το 2019 οι διεθνείς πωλήσεις ανήλθαν σε 64,1 δισ. δολάρια, πριν καταγράψουν «βουτιά» το 2020 στα 50,1 δισ. δολάρια.

Το 2021 όμως ο κλάδος είχε σημαντική ανάκαμψη, σύμφωνα με έκθεση των Art Basel και UBS Global Art Market Report. Όπως δείχνουν τα πιο πρόσφατα στοιχεία καταγράφεται άνοδος σε κάθε τομέα της αγοράς, από τη... διακοσμητική τέχνη, μέχρι τη σύγχρονη ψηφιακή τέχνη.

Οι ΗΠΑ διατηρούν την ηγετική θέση στις παγκόσμιες πωλήσεις, με διαφορά, καθώς πωλήθηκαν έργα τέχνης αξίας 28 δισ. δολαρίων σε μόλις ένα χρόνο. Η ευρύτερη περιοχή της Κίνας έρχεται στη δεύτερη θέση, με τις συνολικές πωλήσεις να φτάνουν τα 13,4 δισ. δολάρια και στην τρίτη θέση ακολουθεί η Μεγάλη Βρετανία με 11,3 δισ. δολάρια σε πωλήσεις έργων τέχνης.

Πιο αναλυτικά, οι dealers έργων τέχνης αναφέρουν πωλήσεις αξίας 34,7 δισ. δολαρίων από έργα και αντίκες το 2021. Μάλιστα, το 55% των ερωτηθέντων δήλωσαν πως η περασμένη χρονιά ήταν πιο επικερδής από το 2020, ενώ μόλις το 24% αυτών δήλωσε πως είχε πτώση κερδών.

Δεδομένου ότι πολλοί οίκοι δημοπρασιών έχουν ήδη ανακοινώσει τα οικονομικά τους αποτελέσματα για το 2021, γνωρίζουμε ότι οι διεθνείς πωλήσεις δημοπρασιών κατέγραψαν άνοδο 27% σε σχέση με το 2020, φτάνοντας τα 26,3 δισ. δολάρια. Τα μεταπολεμικά έργα και η σύγχρονη τέχνη συνεχίζουν να βρίσκονται στην κορυφή της ζήτησης, με τις πωλήσεις έργων αυτής της κατηγορίας να ξεπερνούν τα 6,7 δισ. δολάρια, αποτελώντας το 55% των διεθνών πωλήσεων από δημοπρασίες.

Και φυσικά δεν γίνεται να μιλήσουμε για «τέχνη» το 2021 χωρίς μία αναφορά στα NFTs.

Οι συλλογές έργων blockchain έκαναν θριαμβευτική είσοδο στην αγορά τέχνης και μάλιστα στη «υψηλή κατηγορία», με τις πωλήσεις έργων αυτού του είδους να έχουν ξεπεράσει τα 2,6 δισ. δολάρια το 2021.

Επιμέλεια: Χρυσάνθη Στέτου

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Sotheby's: Νέο ρεκόρ δημοπρασίας με 79,8 εκατ. δολάρια για πίνακα του Magritte

Sotheby’s: Στο «σφυρί» έργα τέχνης εκατοντάδων εκατ. δολαρίων

Πίνακας του Warhol με τη Marilyn σε δημοπρασία πάει για τιμή ρεκόρ 200 εκατ. δολαρίων

gazzetta
gazzetta reader insider insider