Ενέργεια: Στους προμηθευτές τα ποσά για τις επιδοτήσεις Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ενέργεια: Στους προμηθευτές τα ποσά για τις επιδοτήσεις Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου
Εκταμιεύονται έως το τέλος του μήνα οι κρατικές ενισχύσεις για την απορρόφηση μέρους των ανατιμήσεων από τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου

Μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου αναμένεται να αποδοθούν στους προμηθευτές τα ποσά των κρατικών επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου, για την απορρόφηση μέρους των ανατιμήσεων των δύο ενεργειακών προϊόντων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, αυτό μετέφερε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος σε εκπροσώπους των εταιρειών προμήθειας, στον κύκλο των συναντήσεων που έχει ξεκινήσει με τον κλάδο λιανικής από την Πέμπτη το ΥΠΕΝ και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Όπως είναι γνωστό, αντικείμενο των συναντήσεων αυτών είναι η στενή παρακολούθηση από το υπουργείο και τη ΡΑΕ των οφειλών των παρόχων προς τους Διαχειριστές.

Ο δρόμος απόδοσης των κονδυλίων άνοιξε με την έκδοση της κοινής απόφασης του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, και του υφυπουργού Γιώργου Αμυρά, αναφορικά με την κατανομή των εσόδων από τους πλειστηριασμούς των δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου για το 2022. Όπως έγραψε το Insider.gr, η ΚΥΑ προβλέπει ότι το 74,9% των εσόδων θα καταλήξει στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ).

Με αυτό τον τρόπο, «ξεκλείδωσε» μία σημαντική πηγή προσόδων για την παροχή επιδοτήσεων μέσω του ΤΕΜ και εντός του τρέχοντος έτους. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη υπογραφεί και η δεύτερη υπουργική απόφαση που απαιτείται, και η οποία καθορίζει τα ποσά των επιδοτήσεων και τους δικαιούχους, για το πρώτο δίμηνο του έτους.

Μέτρα 745 εκατ. ευρώ για το δίμηνο

Υπενθυμίζεται ότι στο «δίχτυ προστασίας» των καταναλωτών για το διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου διαμορφώθηκε σε 745 εκατ. ευρώ. Με τα εν λόγω κεφάλαια, μεταξύ άλλων επιδοτήθηκαν τον πρώτο μήνα του έτους με 42 ευρώ ανά μήνα οι λογαριασμοί ρεύματος των κύριων κατοικιών των νοικοκυριών για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες κατανάλωσης, ποσό που διαμορφώθηκε στα 39 ευρώ τον επόμενο μήνα. Επίσης, στην περίπτωση των οικιακών καταναλωτών φυσικού αερίου, το πρώτο δίμηνο επιδοτήθηκε από την πολιτεία με 20 ευρώ ανά θερμική Μεγαβατώρα το σύνολο της κατανάλωσης.

Από τον Ιανουάριο, στα μέτρα προστασίας εντάχθηκαν και οι επιχειρήσεις, κάθε μεγέθους και αριθμού εργαζομένων. Σε αυτό το πλαίσιο, για όλα τα μη οικιακά τιμολόγια ρεύματος, στην περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου η επιδότηση 65 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα κατανάλωσης.

Για τα μη οικιακά τιμολόγια αερίου, τον Ιανουάριο η επιδότηση ήταν 30 ευρώ ανά θερμική Μεγαβατώρα. Το ποσό αυτό καθορίσθηκε για τον Φεβρουάριο στα 20 ευρώ ανά θερμική Μεγαβατώρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider