ΙΒΜ: Παρούσα στον ψηφιακό μετασχηματισμό - Στα σκαριά 3ο Κέντρο Αριστείας στη χώρα

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΙΒΜ: Παρούσα στον ψηφιακό μετασχηματισμό - Στα σκαριά 3ο Κέντρο Αριστείας στη χώρα
Δυναμικό 2021 αλλά και περαιτέρω ανάπτυξη για το 2022 προβλέπει η διοίκηση της ΙΒΜ Ελλάδος.

Σε ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του ψηφιακού της μετασχηματισμού βρίσκεται η IBM, η εταιρεία τεχνολογίας η οποία μετρά σήμερα 110 χρόνια ζωής και επιτυχημένης πορείας. Ως μια από τις παλαιότερες εταιρείες πληροφορικής που δραστηριοποιούνται και στη χώρα μας, ετοιμάζεται να βάλει την υπογραφή της και στον ψηφιακό μετασχηματισμού του ελληνικού επιχειρείν, βάζοντας σε πρώτο πλάνο τεχνολογίες αιχμής όπως το υβριδικό cloud και η τεχνητή νοημοσύνη.

«Η IBM, μια εταιρεία με περισσότερο από έναν αιώνα ζωής, έχει στον πυρήνα της στρατηγικής της την πεποίθηση πως η τεχνολογία και η επιστήμη είναι φορείς προόδου και μπορούν να συνεισφέρουν στην εύρεση λύσεων σε πιεστικά προβλήματα της επιχειρηματικότητας και της κοινωνίας γενικότερα. Έτσι, καθώς τα προβλήματα αυτά αλλάζουν συνεχώς, η IBM καταφέρνει να εφευρίσκει εκ νέου τον εαυτό της και να
προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε εποχής, ώστε να ξεπερνά τα όποια εμπόδια παρουσιάζονται στο δρόμο της για την καινοτομία με διαχρονικό άξονα την επιτυχία των πελατών της, την έμφαση στην ουσιαστική καινοτομία καθώς και την εμπιστοσύνη και υπευθυνότητα σε όλες τις σχέσεις που καλλιεργεί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σπύρος Πουλίδας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΙΒΜ για την Ελλάδα και την Κύπρο σε πρόσφατη ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Hybrid Cloud και AI τα βασικά πεδία δράσης

Πορευόμενη σε μια ακόμα περίοδο σημαντικών αλλαγών κι έχοντας πρόσφατα ολοκληρώσει την απόσχιση του κλάδου Διαχείρισης Τεχνολογικών Υποδομών (Managed Infrastructure Services) η στρατηγική της IBM εστιάζει πλέον στο Υβριδικό Υπολογιστικό Νέφος (Hybrid Cloud) και την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), με στόχο να αποκτήσει ηγετική θέση και να βοηθήσει τους πελάτες της να ενισχύσουν την παραγωγικότητά τους μέσα από αυτές τις δύο αυτές τεχνολογικές τάσεις. Η συγκεκριμένη στρατηγική μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Πουλίδα, έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης αφού η διείσδυση των προαναφερθέντων τεχνολογιών στις επιχειρήσεις της χώρας παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Η στροφή στο Hybrid Cloud βέβαια δεν είναι νέα. Έχει ξεκινήσει χρόνια πριν, μέσα από την εμβληματική εξαγορά της Red Hat, της εταιρείας ανοιχτού λογισμικού την οποία και εξαγόρασε η IBM το 2018 έναντι 34 δισ. δολαρίων. Πλέον τα έσοδα της ΙΒΜ από το cloud σημειώνουν διψήφια αύξηση και περισσότεροι από 3500 πελάτες της εταιρείας αξιοποιούν την πλατφόρμα hybrid cloud της IBM. Στην περίπτωση της τεχνητής νοημοσύνης, η IBM στρέφεται στην αξιοποίηση των πληροφοριών που προκύπτουν από τον εκθετικά αυξανόμενο όγκο των δεδομένων, προς όφελος των επιχειρήσεων, κλάδος που εκτιμάται ότι θα αυξηθεί ραγδαία τα επόμενα χρόνια.

Μετά και την πρόσφατη απόσχιση του κλάδου Υπηρεσιών Λειτουργίας Τεχνολογικών Υποδομών (και τη δημιουργία μιας νέας ανεξάρτητης εταιρείας, της Kyndryl), το 70% των εσόδων της ΙΒΜ εκτιμάται ότι θα προέρχονται από το Λογισμικό και τις Συμβουλευτικές Υπηρεσίες και το 30% από τις υποδομές (infrastructure), στις οποίες εξακολουθεί κι επενδύει μέσω των κέντρων έρευνας κι ανάπτυξης της.

Το στοίχημα του Ταμείου Ανάκαμψης

Πέρα από τα παραπάνω η εν Ελλάδι θυγατρική του αμερικανικού κολοσσού τεχνολογίας προσβλέπει και στα έργα του Ταμείου Ανάμψης μέρος των οποίων θα διεκδικήσει μέσα από συνεργασίες και συμμετοχές σε σχήματα. «Τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελούν μεγάλη ευκαιρία για την χώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πουλίδας εξηγώντας ότι αν και μέχρι στιγμής δεν συμμετέχουν απευθείας στους διαγωνισμούς οι λύσεις της IBM πρωτοστατούν ήδη σε πολλά δημόσια έργα. «Είναι απολύτως θετικό ότι σχεδιάζονται έργα στην χώρα μας και θα είναι ακόμα πιο θετικό αν γίνει η δημοπράτηση και στη συνέχεια υπογραφούν οι συμβάσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ωστόσο σημείωσε ότι το μέγεθος των έργων που θα προκηρυχθούν είναι τέτοιο που μπορεί να μην επαρκεί η ελληνική αγορά για τα το εκτελέσει. Ως πρόσθετο πρόβλημα προς αυτή την κατεύθυνση υπέδειξε και την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού που παρατηρείται τόσο διεθνώς όσο και στη χώρα μας.

Στόχος μια διατηρήσιμη μεσαία μονοψήφια αύξηση εσόδων

Μέσα από το νέο χαρτοφυλάκιο προϊόντων και υπηρεσιών της, τις επενδύσεις που πραγματοποιεί η εταιρεία οργανικά, τις εξαγορές που πραγματοποιεί σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και τη δημιουργία ενός δυναμικά αναπτυσσόμενου οικοσυστήματος συνεργατών, η IBM αναμένει αύξηση κύκλου εργασιών από την ελληνική αγορά τόσο το 2021 όσο και το 2022. Συγκεκριμένα φιλοδοξεί να διασφαλίσει από το 2022 κι έπειτα μια διατηρήσιμη μεσαία μονοψήφια αύξηση εσόδων και πάνω από 35 δισεκατομμύρια δολάρια ελεύθερων ταμειακών ροών (free cash flow) στα επόμενα 3 χρόνια. Να θυμίσουμε ότι η ΙΒΜ το 2020 είχε έσοδα στην χώρα μας γύρω στα 147 εκατ. το μεγαλύτερο μέρος των οποίων προερχόταν από την αγορά της Ελλάδας και μόλις το 10 - 15% από αυτή της Κύπρου. Η μερίδα του λέοντος των εσόδων της δε, σε ποσοστό 85%-90% προέρχεται από τον ιδιωτικό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως για παράδειγμα οι τράπεζες, με το κλειστό δημόσιο να αποτελεί μόλις το 10%-12% των εσόδων της.

Νέο Κέντρο Αριστείας στα σκαριά

Το σχέδιο της εταιρείας για την περαιτέρω ανάπτυξη της στην Ελληνική αγορά είναι μάλιστα δυναμικό και περιλαμβάνει και πρόσθετες επενδύσεις. Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζεται ήδη η δημιουργία ενός νέου Κέντρου Αριστείας (Center of Excellence), το οποίο θα δώσει μια ακόμη ψήφο εμπιστοσύνης στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας.

Σημειωτέον ότι η εταιρεία έχει πραγματοποιήσει στο πρόσφατο παρελθόν σημαντικές δύο ακόμα Κέντρα Αριστείας (Centers of Excellence), το ένα στην περιοχή των Βig Data και Βusiness Analytics και το άλλο στην περιοχή των Κύριων Τραπεζικών Εφαρμογών (μια περιοχή που η ΙΒΜ παραδοσιακά έχει διαχρονική και ισχυρή παρουσία). Τα δύο κέντρα απασχολούν συνολικά σήμερα 100 εξειδικευμένους υψηλής τεχνολογικής εκπαίδευσης εργαζόμενους και στόχος είναι το προσωπικό τους να διπλασιαστεί τα επόμενα 2 με 2,5 χρόνια.

Τα σχέδια για το νέο κέντρο βρίσκονται ωστόσο σε πολύ πρώιμο στάδιο, χωρίς να έχει αποφασιστεί το πεδίο δράσης του και το αντικείμενό του. Το αντικείμενο του ωστόσο θα συνδέεται με τους δύο τομείς, όπου η IBM διεκδικεί ρόλο παγκόσμιου leader, το υβριδικό cloud και την τεχνητή νοημοσύνη. «Χρειάζεται πολύ καλός σχεδιασμός» σημείωσε χαρακτηριστικά αποκλείοντας το ενδεχόμενο η νέα επένδυση να είναι έτοιμη πριν το 2022. «Θέλουμε να είμαστε βέβαιοι πόσο μπορεί να απορροφηθεί από την αγορά όχι μόνο της χώρας μας αλλά από την ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης«» συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η ΙΒΜ επενδύει στο Salesforce CRM, επιταχύνοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό των ελληνικών εταιρειών

Συνεργασία της TeamViewer με την ΙΒΜ

Δωρεάν εφαρμογές και λύσεις για την τηλεργασία από την ΙΒΜ

gazzetta
gazzetta reader insider insider