Τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν στο λιανεμπόριο – Με «κομμένα φτερά» οι επιχειρηματίες εν μέσω εκπτωτικής περιόδου

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν στο λιανεμπόριο – Με «κομμένα φτερά» οι επιχειρηματίες εν μέσω εκπτωτικής περιόδου
Αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα θα βρεθούν για μια ακόμη φορά οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του λιανεμπορίου.

Από σήμερα στις 6 το πρωί και έως τις 22 Νοεμβρίου, νέα έκτακτα μέτρα τίθενται σε ισχύ με στόχο την αποφυγή της περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού, μετά τα «μαύρα» ρεκόρ που καταγράφονται σε επίπεδο κρουσμάτων τα τελευταία 24ωρα.

Ο εμπορικός κόσμος περίμενε ως αργά τη νύχτα της Παρασκευής τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση για την εξειδίκευση των μέτρων που ισχύουν από σήμερα, με παράγοντες της αγοράς να δηλώνουν απογοητευμένοι στο insider.gr πως «τα μέτρα απαξιώνονται πριν καν εφαρμοστούν. Δεν γίνεται οι έμποροι να περιμένουν ως αργά το βράδυ της Παρασκευής προκειμένου να ενημερωθούν για τον τρόπο με τον οποίο θα ανοίξουν τα καταστήματά τους το Σάββατο το πρωί».

Τα νέα μέτρα

Σύμφωνα, λοιπόν, με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, για τη λειτουργία των επιχειρήσεων λιανεμπορίου, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών κέντρων (mall) και των εκπτωτικών χωριών, καθώς και των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops in a shop)

-Οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο στο κατάστημα:

[α] πιστοποιητικού εμβολιασμού

[β] πιστοποιητικού νόσησης

[γ] βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για COVID-19 (PCR ή rapid test)

-Οι ανήλικοι ηλικίας 4έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).

Από την ανάλυση των εν λόγω μέτρων προκύπτει ότι οι ανεμβολίαστοι πολίτες θα πρέπει να επιδείξουν αρνητικό διαγνωστικό έλεγχο (PCR ή rapid test), προκειμένου να διασφαλίσουν την είσοδό τους σε ένα κατάστημα για τις αγορές τους. Το ίδιο μέτρο θα ισχύσει για την είσοδο των ανεμβολίαστων πολιτών σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, μικτούς χώρους διασκέδασης, καθώς και κομμωτήρια. Εξαιρούνται τα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ), τα φαρμακεία και οι εκκλησίες.

Ξανά στο προσκήνιο το click away

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε το πρωί της Παρασκευής o υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, οι ανεμβολίαστοι καταναλωτές που δεν επιθυμούν να επιδείξουν αρνητικό διαγνωστικό έλεγχο, θα μπορούν να πραγματοποιούν τις αγορές τους με τη μέθοδο click away θα μπορούν να ψωνίζουν οι ανεμβολίαστοι. Παρά το γεγονός ότι ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε την ανάγκη ο κόσμος να σπεύσει να εμβολιαστεί, υπενθύμισε ότι η μέθοδος του click away παραμένει σε ισχύ και επομένως οι ανεμβολίαστοι πελάτες θα μπορούν να κάνουν τα ψώνια τους με αυτόν τον τρόπο.

«Αν κάποιος πελάτης δεν θέλει ούτε να κάνει rapid test ούτε να “ασχοληθεί” με κανένα από τα μέτρα, μπορεί να παραλάβει την παραγγελία του χωρίς να μπει στο κατάστημα. Έξω, σε ανοιχτό χώρο, δεν απαγορεύεται να είναι κάποιος χωρίς rapid test, στον εσωτερικό χώρο πρέπει να το έχεις», εξήγησε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Σύμφωνα πάντα με όσα προβλέπονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση, η λειτουργία του λιανεμπορίου θα πρέπει να συνοδεύεται και από τα κάτωθι μέτρα προστασίας που αφορούν σε όλες τις δραστηριότητες:

1. Χρήση προστατευτικής μάσκας

α) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου,

β) σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε ειδικές διατάξεις της παρούσας. Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται:

α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και

β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των 4 ετών.

2. Τήρηση αποστάσεων 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων [1 άτομο ανά 2 τ.μ.] σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο εξάμηνο είτε μικτούς, όπου δεν προβλέπεται μεγαλύτερο εμβαδόν ανά άτομο στις επιμέρους προβλέψεις της παρούσας.

3. Τοποθέτηση/χρήση αλκοολούχου διαλύματος περιεκτικότητας άνω του 70% για την αντισηψία χεριών.

4. Υποχρέωση ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο σε εμφανές σημείο των κανόνων λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του μέγιστου αριθμού ατόμων, που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.

5. Εξαερισμός των χώρων με φυσικό ή τεχνητό τρόπο.

Παράλληλα, αυξάνονται τα πρόστιμα σε όσους δεν τηρούν τα μέτρα, ενώ εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης, καθώς και στα αρνητικά αποτελέσματα των τεστ, όπως και της ταυτοπροσωπίας. Για τα καταστήματα τα πρόστιμα θα ξεκινούν από 5.000 ευρώ και 15 μέρες αναστολής λειτουργίας.

Για ανεδαφικά μέτρα κάνει λόγο ο εμπορικός κόσμος – Τι θα ζητήσει

Ως ανεδαφικά χαρακτηρίζει τα νέα μέτρα ο εμπορικός κόσμος, με τους επιχειρηματίες του κλάδου να αντιδρούν στη νέα πραγματικότητα. Όπως επισημαίνουν, είναι ανέφικτο, οι έμποροι να ελέγχουν στις εισόδους των καταστημάτων τους τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, νόσησης ή τα διαγνωστικά τεστ των καταναλωτών, σαν να είναι… όργανα επιβολής της τάξης.

«Υπάρχουν ηλικιωμένοι έμποροι που δεν μπορούν να σκανάρουν τα πιστοποιητικά. Δεν ξέρουν πώς να το κάνουν. Δεν είναι εύκολο να προσαρμοστούν στη νέα τάξη πραγμάτων», δήλωνε στο insider.gr παράγοντας της αγοράς, ενώ έτερος επιχειρηματίας εξέφραζε τη βεβαιότητα πως η εφαρμογή τέτοιου είδους μέτρων θα μειώσει την αγοραστική κίνηση.

Ανησυχία προκαλεί, επίσης, το γεγονός ότι οι συνεχείς έλεγχοι στις εισόδους των καταστημάτων αναπόφευκτα θα δημιουργήσουν καθυστερήσεις στην ομαλή λειτουργία της αγοράς, προκαλώντας… ουρές και συνωστισμό που θα ακυρώσουν επί της ουσίας την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής της διασποράς του κορονοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr ο εμπορικός κόσμος της χώρας θα επανέλθει με νέο βασικό αίτημα – εντός της ημέρας – ώστε το λιανεμπόριο να μην «σηκώνει» το βάρος του ανεμβολίαστου καταναλωτή.

Εκπτώσεις... μετ' εμποδίων

Τα νέα μέτρα για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού έρχονται μεσούσης της εκπτωτικής περιόδου για τα εμπορικά καταστήματα, «κόβοντας τα φτερά» των επιχειρηματιών.

Οι ενδιάμεσες εκπτώσεις του Νοεμβρίου, που ξεκίνησαν την 1ητου μηνός και θα διαρκέσουν δύο εβδομάδες, έδωσαν… κίνητρα στους καταναλωτές να βγουν στους δρόμους και να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους. «Εδώ και μια εβδομάδα παρατηρείται μια κινητικότητα στα μαγαζιά. Κάτι… γίνεται», σχολιάζει παράγοντας της αγοράς. Μάλιστα, κάνει λόγο για γενναίες αυξήσεις έως και 60-70% σε πολλά προϊόντα. Οι μεγάλες εκπτώσεις - τέτοιου βαθμού – εφαρμόζονται, κατά κύριο λόγο, στο μεγάλο απόθεμα πολλών εμπόρων που έμεινε αδιάθετο από την περυσινή χρονιά. Καλής ποιότητας περυσινά προϊόντα προσφέρονται σε πολύ καλές τιμές, για να μην μείνουν για πάντα στις αποθήκες!

Υπό το βάρος των νέων μέτρων, οι έμποροι εκφράζουν φόβους για την αγοραστική κίνηση του σαββατοκύριακου. Υπενθυμίζεται εδώ ότι αύριο, Κυριακή, τα καταστήματα θα είναι ανοικτά.

Συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού

Οι επιχειρηματίες κάνουν επίσης λόγο για συνθήκες «αθέμιτου ανταγωνισμού», καταγγέλλοντας πως τα μέτρα για το λιανεμπόριο είναι εξαιρετικά άδικα.

«Η υποχρέωση επίδειξης rapid test στο λιανεμπόριο πλήττει 130.000 ατομικές, αυτοαπασχολούμενες επιχειρήσεις που λειτουργούν χωρίς καν δεύτερο άτομο», δήλωσε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι τα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ) εξαιρούνται από το μέτρο επίδειξης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για τους ανεμβολίαστους πελάτες.

«Ήδη τα μεγάλα σούπερ μάρκετ πουλάνε ακόμη και υπόδηση και το διαφημίζουν», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ για να προσθέσει πως «περιμέναμε επιβράβευση ως κλάδος με μηδενική παραβατικότητα το τελευταίο 20μηνο, αλλά εφαρμόστηκαν άδικα μέτρα ενώ έχουμε μπροστά μας εκπτώσεις, Black Friday και εορταστική περίοδο».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider