Tesla: Συμφωνία με την αυστραλιανή BHP για την προμήθεια νικελίου για μπαταρίες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Tesla: Συμφωνία με την αυστραλιανή BHP για την προμήθεια νικελίου για μπαταρίες
Οι μετοχές του γίγαντα εξόρυξης BHP Group σημείωσαν άνοδο 3% στην Αυστραλία την Πέμπτη το πρωί, αφού η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα προμηθεύει νικέλιο στην αυτοκινητοβιομηχανία Tesla.

Οι μετοχές του γίγαντα εξόρυξης BHP Group σημείωσαν άνοδο 3% στην Αυστραλία την Πέμπτη το πρωί, αφού η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα προμηθεύει νικέλιο στην αυτοκινητοβιομηχανία Tesla.

Σε ανακοίνωση την Πέμπτη, η BHP δήλωσε ότι ένα από τα ορυχεία που εδρεύει στη Δυτική Αυστραλία, το Nickel West, θα προμηθεύει τον μεγαλύτερο κατασκευαστή ηλεκτρικών οχημάτων στον κόσμο με νικέλιο, βασική πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται σε μπαταρίες EV.

«Η ζήτηση για νικέλιο σε μπαταρίες εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά περισσότερο από 500% κατά την επόμενη δεκαετία, σε μεγάλο βαθμό για να υποστηρίξει την αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικών οχημάτων στον κόσμο», δήλωσε η επικεφαλής εμπορική διευθύντρια της BHP, Βαντίτα Παντ.

Η BHP αντλεί επί του παρόντος τα περισσότερα από τα κέρδη της από σιδηρομετάλλευμα, που χρησιμοποιείται κυρίως για την κατασκευή χάλυβα.
Παρόλο που δεν υπάρχουν λεπτομέρειες σχετικά με το ποσό της συμφωνίας, η Tesla είχε δηλώσει τον Ιούνιο ότι αναμένεται να δαπανήσει περισσότερα από 1 δισ. δολάρια ετησίως για πρώτες ύλες για μπαταρίες από την Αυστραλία, αναφέροντας τις υπεύθυνες πρακτικές παραγωγής της χώρας, σύμφωνα με το Reuters.

Η BHP ισχυρίζεται ότι είναι ένας από τους πιο βιώσιμους παραγωγούς νικελίου με τις χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο.
Ο γίγαντας της εξόρυξης προμηθεύει το 85% του νικελίου του σε παγκόσμιους προμηθευτές υλικών μπαταριών, σύμφωνα με τον ιστότοπό του. Επίσης σχεδόν ολοκλήρωσε την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου που θα παράγει θειικό νικέλιο, ένα υλικό που χρησιμοποιείται στις μπαταρίες ιόντων λιθίου που τροφοδοτούν ηλεκτρικά οχήματα.

Προοπτικές για το νικέλιο

Οι μεγάλες εταιρείες εξόρυξης είναι έτοιμες να αυξήσουν τις δαπάνες που απαιτούνται για την απανθρακοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας, δήλωσε ο Vivek Dhar, αναλυτής εμπορευμάτων από την Κοινοπολιτεία της Αυστραλίας, μέσω email.

«Οι μπαταρίες EV σίγουρα θα είναι κρίσιμες και θα ωθήσουν το ενδιαφέρον ιδιαίτερα για το χαλκό και το νικέλιο», είπε.

Ωστόσο, ο Peter O'Connor, αναλυτής στη Shaw and Partners, ήταν λιγότερο αισιόδοξος στον συνολικό κλάδο νικελίου, όσον αφορά το χώρο για τους νέους παίκτες να αυξήσουν το μερίδιο αγοράς τους.

Είπε ότι η αγορά νικελίου είναι ακόμα πολύ μικρή, με μακροπρόθεσμο κύκλο εργασιών περίπου 40 δισ. δολαρίων. Επιπλέον, εκτός από την BHP, υπάρχουν και άλλοι βασικοί μεγάλοι παίκτες που ήδη συσσωρεύονται την αγορά, όπως η βραζιλιάνικη Vale και η ρωσική Norilsk Nickel, δήλωσε στο CNBC.

Η BHP είναι εισηγμένη στην Αυστραλία, τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider