Αποθήκευση ενέργειας: Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον και υψηλή επιδότηση

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αποθήκευση ενέργειας: Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον και υψηλή επιδότηση
Με τα κονδύλια του «Ελλάδα 2.0» θα καλυφθεί έως το 40% του κόστους των συστημάτων αποθήκευσης που είναι απαραίτητο να εγκατασταθούν έως το 2030, σημείωσε σε συνέδριο η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Α. Σδούκου.

Καταιγισμό αιτήσεων έχει δεχθεί από τον Οκτώβριο του 2019 η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για χορήγηση αδειών παραγωγής για αυτόνομες μονάδες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που καταδεικνύει το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τον νέο αυτό ενεργειακό κλάδο.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που παρουσίασε χθες το μέλος της Ολομέλειας της ΡΑΕ, Δημήτρης Παπαντώνης, κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου «Επενδύοντας στην Πράσινη Ενεργειακή Μετάβαση: Αποθήκευση Ενέργειας- Νέες Τεχνολογίες-Εξοικονόμηση». Σύμφωνα με τον κ. Παπαντώνη, στο πρώτο αυτό βήμα αδειοδοτικής «ωρίμανσης» έχουν προχωρήσει 123 υποψήφια έργα και των δύο τεχνολογιών αποθήκευσης, συνολικής ισχύος 12.229 MW (μεγαβάτ).

Όπως επισήμανε, από τις αιτήσεις αυτές οι 110 αφορούν συστήματα αποθήκευσης με μπαταρίες, η συνολική ισχύς των οποίων ανέρχεται σε 9.102 MW. Η ΡΑΕ έχει ήδη εγκρίνει άδειες παραγωγής για 38 μονάδες μπαταριών, ισχύος 3.582 MW.

Αιτήσεις 6πλάσιας ισχύος από τις ανάγκες

Όσον αφορά τα αντλησιοταμιευτικά έργα, πέρα από τη μονάδα της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην Αμφιλοχία, έχουν υποβληθεί αιτήσεις για άλλα 12 συστήματα, συνολικής ισχύος 2.447 MW. Η Αρχή έχει έως τώρα προχωρήσει στη χορήγηση αδειών σε 3 αντλησιοταμιευτικούς σταθμούς 807 MW.

Τουλάχιστον από τη στιγμή που συντάχθηκε το Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», σημαντικό «μοχλό» για το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον αποτέλεσε η προοπτική επιδότησης για την κατασκευή μονάδων αποθήκευσης. Έτσι, στο σύνολό τους τα υποψήφια αυτά έργα ξεπερνούν κατά 6 και πλέον φορές τις αποθηκευτικές ανάγκες του ηλεκτρικού συστήματος έως το 2030, για τη στήριξη της διείσδυσης των ΑΠΕ. Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που έχει διενεργήσει για λογαριασμό της ΡΑΕ το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, γι΄ αυτό τον σκοπό θα χρειαστούν έως το τέλος της τρέχουσας 10ετίας νέα συστήματα 1.500-2000 MW και των δύο τεχνολογιών.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η «βροχή» επενδυτικών σχεδίων δημιουργεί προϋποθέσεις ώστε να υπάρξει σημαντικός ανταγωνισμός στα διαγωνιστικά σχήματα που θα «τρέξει» η πολιτεία, για την επενδυτική και λειτουργική ενίσχυση των μονάδων. Σχήματα από τα οποία θα προκριθούν εκείνα τα έργα τα οποία θα διεκδικήσουν τις μικρότερες αποζημιώσεις.

Έως Οκτώβριο το νομοθετικό πλαίσιο

Όπως είναι γνωστό, για την επενδυτική ενίσχυση των αυτόνομων μονάδων αποθήκευσης, προβλέπεται να διατεθούν 450 εκατ. ευρώ μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0». Μιλώντας χθες στο ίδιο συνέδριο, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, επισήμανε πως τα κονδύλια αυτά επαρκούν για να επιδοτηθεί έως 40% το κόστος υλοποίησης του συνολικού χαρτοφυλάκιου έργων που χρειάζεται να αναπτυχθούν στη χώρα μας έως το 2030.

Η κ. Σδούκου έκανε επίσης αναφορά στον επικείμενο διαγωνισμό για τη χρηματοδότηση της εγκατάστασης μονάδων μπαταριών, επανεπιβεβαιώνοντας ότι στόχος του υπουργείου είναι να διενεργηθεί το πρώτο τρίμηνο του 2022. Όπως πρόσθεσε, γι΄ αυτό τον σκοπό το ΥΠΕΝ πρόκειται να υποβάλει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ακόμη και εντός του καλοκαιριού, στην Κομισιόν την πρόταση για το σχετικό διαγωνιστικό σχήμα.

Παράλληλα, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματέα, τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο θα είναι έτοιμο το νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο είναι αναγκαίο για τη λειτουργία των μονάδων αποθήκευσης. Το πλαίσιο αυτό θα καθορίζει τις γενικές αρχές λειτουργίας (όπως π.χ. θέματα αδειοδότησης και συμμετοχής στις χονδρεμπορικές αγορές), οι οποίες στη συνέχεια θα εξειδικευθούν με κανονιστικές και ρυθμιστικές αποφάσεις της ΡΑΕ, έπειτα από εισηγήσεις των αρμόδιων φορέων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider