Ελλάκτωρ: «On track» το χρονοδιάγραμμα της ΑΜΚ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελλάκτωρ: «On track» το χρονοδιάγραμμα της ΑΜΚ
Έως την επόμενη εβδομάδα η έγκριση του ενημερωτικό δελτίου, μέσα στον Ιούλιο ξεκινά η διαδικασία. «Παρούσα» η Reggeborgh, ερωτηματικό για Greenhill.

Εντός του ευρύτερου χρονοδιαγράμματος που είχε τεθεί από τους ανθρώπους του ομίλου βρίσκεται η διαδικασία της αύξησης κεφαλαίου ύψους 120,5 εκατ. ευρώ που προωθεί η Ελλάκτωρ, με τη στόχευση να παραμένει για εκκίνηση των διεργασιών εντός Ιουλίου.

Λαμβάνοντας υπόψη και το πλαίσιο που καθορίζει εγχειρήματα τέτοιου μεγέθους και το πλήθος των εγγράφων και των διευκρινήσεων που συνήθως απαιτούνται, κύκλοι της διοίκησης της Ελλάκτωρ αναμένουν το αργότερο έως την επόμενη εβδομάδα την σχετική έγκριση του ενημερωτικού δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς υπάρχει το ενδεχόμενο η Ε.Κ. να μην επικυρώσει σήμερα-αύριο το ενημερωτικό δελτίο της ΑΜΚ και να συμβεί αυτό σε επόμενη συνεδρίαση, ωστόσο, αυτό δεν είναι κάτι που αλλάζει τη διαδικασία και η κεφαλαιακή ενίσχυση του ομίλου θα προχωρήσει κανονικά.

Άλλωστε, εξ αρχής είχε τεθεί ως ορόσημο για τη διαδικασία της ΑΜΚ ο Ιούλιος (τιμή διάθεσης 0,9 ευρώ ανά μετοχή, σχέση ανταλλαγής 1,25 νέες μετοχές για κάθε 2 παλαιές μετοχές, από το ποσό της ΑΜΚ τα 100 εκατ. ευρώ θα στηρίξουν την κατασκευαστική ΑΚΤΩΡ), κάτι που επαναλήφθηκε και στην γενική συνέλευση της εισηγμένης.

Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζονται οι μετοχικές ανακατατάξεις εντός του ομίλου, όπου προ ημερών μόλις η Ολλανδική Reggeborgh ενημέρωσε και επισήμως ότι ελέγχει 27,481%. Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί μία ακόμα συναλλαγή. Δηλαδή, η ολλανδική εταιρεία έχει περιθώριο να εξασκήσει το δικαίωμα προαίρεσης που διαθέτει για το ποσοστό 3,187% του εφοπλιστή Δ. Διαμαντίδη. Το call option λήγει σε λίγες ημέρες από τώρα, ειδικότερα στις 20 Ιουλίου, βάσει παλιότερης συμφωνίας. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι το fund AtlasInvest, που διατηρεί στενές σχέσεις με τους Ολλανδούς, ελέγχει μετά από πρόσφατη απόκτηση πρόσθετου ποσοστού το 9,7% της Ελλάκτωρ. Μαζί με αυτό το fund, «χτίζεται» από τη Reggeborgh ένας ακόμα ισχυρότερος μετοχικός πόλος που προσεγγίζει το 40% και αναλόγως της ΑΜΚ θα φανεί τελικά «που θα κάτσει η μπίλια» των ποσοστών.

Μάλιστα, η Reggeborgh έχει δεσμευτεί επισήμως και δημοσίως ότι θα συμμετέχει στην αύξηση με (α) πλήρη εξάσκηση ίδιων δικαιωμάτων και (β) εξάσκηση τυχόν αδιάθετων δικαιωμάτων μέχρι του συνολικού ποσού των 50 εκατ. ευρώ (εφόσον δεν ασκηθούν πλήρως τα δικαιώματα από άλλους μετόχους). Κατά συνέπεια, ο μεγαλομέτοχος της Ελλάκτωρ έχει δώσει μια σαφή θέση για τις… προθέσεις του.

Στον αντίποδα, τουλάχιστον με επίσημο τρόπο και επίσημη ανακοίνωση, δεν έχουν καταστεί απολύτως σαφείς οι προθέσεις της Greenhill, των εφοπλιστών Μπάκου-Καϋμενάκη που ελέγχουν άνω του 25% της κατασκευαστικής, άρα, θα πρέπει να καταβάλλον περί τα 30 εκατ. ευρώ αν θέλουν να συμμετέχουν και να διατηρήσουν το μετοχικό τους ποσοστό. Πάντως, εκπρόσωποι των επιχειρηματιών έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο συμμετοχής στην ΑΜΚ (έχει γίνει λόγος ακόμα και για τα αδιάθετα) ώστε να μην υποστούν dilution. Σε κάθε περίπτωση όμως, δεν έχει προκύψει κάποιο σημείο επαφής ανάμεσα στη διοίκηση της Ελλάκτωρ και τη Grennhill και ούτε διαφαίνεται στον ορίζονται κάτι τέτοιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider