Nέα χαλάρωση περιορισμών σε εστίαση και κέντρα δεξιώσεων – Τι αλλάζει από Δευτέρα

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Nέα χαλάρωση περιορισμών σε εστίαση και κέντρα δεξιώσεων – Τι αλλάζει από Δευτέρα
Αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων ανά τραπέζι, από 6 που ίσχυε μέχρι σήμερα σε 10, ενώ μετά τη άρση της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας αναμένεται να απελευθερωθεί και το ωράριο λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στην κανονικότητα έρχεται από τη Δευτέρα η εστίαση. Μετά τη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων την Τετάρτη και σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων ανά τραπέζι, από 6 που ίσχυε μέχρι σήμερα σε 10, ενώ μετά τη άρση της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας αναμένεται να απελευθερωθεί και το ωράριο λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Οι επαγγελματίες της εστίασης πλέον αναμένουν και τις σχετικές αποφάσεις που αφορούν στη λειτουργία των εσωτερικών χώρων των καταστημάτων, ένας περιορισμός που συνεχίζει να προβληματίζει τις επιχειρήσεις εκείνες που δεν έχουν τη δυνατότητα όλο αυτό το διάστημα να «βγάλουν» τραπέζια στους εξωτερικούς χώρους. Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινωθεί από το αρμόδιο υπουργείο, κάτι τέτοιο θα καταστεί εφικτό όταν το 50% του πληθυσμού της χώρας θα έχει εμβολιαστεί.

Εν τω μεταξύ το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, σύμφωνα με τους εκπροσώπου του κλάδου, η κίνηση σε εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ κρίθηκε ικανοποιητική και κυρίως στις τουριστικές περιοχές της χώρας στις οποίες τον πρώτο μήνα επαναλειτουργίας της εστίασης βρισκόταν σε χαμηλά επίπεδα λόγω των μειωμένων αφίξεων επισκεπτών. Ο κλάδος στις συγκεκριμένες περιοχές πάντως, αναμένεται να «ανεβάσει ρυθμούς» από την επόμενη εβδομάδα καθώς αρκετές επιχειρήσεις αναμένουν την αύξηση των τουριστικών αφίξεων για να ανοίξουν.

Παράλληλα από τη Δεύτερα, αυξάνεται και ο αριθμός των καλεσμένων στα κέντρα δεξιώσεων, στα 300 άτομα, από 100 σήμερα. Η αλλαγή αυτή, όπως και το ωράριο που επίσης διευρύνεται, αναμένεται να ανακουφίσει τόσο τις επιχειρήσεις όσο και εκείνους που προγραμματίζουν κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμους και βαφτίσεις) το φετινό καλοκαίρι. Μάλιστα αρκετοί ήταν εκείνοι που περίμεναν μέχρι και τελευταία στιγμή προκειμένου να αυξηθεί το ανώτατο όριο των ατόμων που μπορούν να παραβρεθούν, για να «κλείσουν» τους χώρους εκδηλώσεων. Ο προβληματισμός πάντως παραμένει όσον αφορά στην απαγόρευση του χορού, εν αντιθέσει με τη μουσική που εδώ και περίπου 10 μέρες επιτρέπεται.

Τέλος οι επιχειρηματίες της εστίασης οι οποίοι συνεχίζουν έως το τέλος Ιουλίου την υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στη δράση μέσω ΕΣΠΑ για επιχορήγηση με κεφαλαίο κίνησης για τα λειτουργικά έξοδα των πρώτων μηνών, αναμένουν να γίνουν οι πρώτες εκταμιεύσεις. Υπενθυμίζεται ότι οι επιχειρήσεις εστίασης από το πρόγραμμα συνολικού ύψους 330 εκατ. ευρώ, ενισχύονται έως και κατά 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ με το 7% επί του τζίρου του 2019.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επίσημο: Τέλος στην υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους - Παρελθόν η απαγόρευση κυκλοφορίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider