«Κόκκινο» 1 στα 2 δάνεια στην εστίαση – Σε μορατόριουμ πληρωμών μπήκαν δάνεια 12,42 δισ. ευρώ

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κόκκινο» 1 στα 2 δάνεια στην εστίαση – Σε μορατόριουμ πληρωμών μπήκαν δάνεια 12,42 δισ. ευρώ
Στο 50,7% ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων στον κλάδο της εστίασης. Ο κλάδος είχε επίσης τη μερίδα του λέοντος (45%) στα moratoria πληρωμών δανείων από τις τράπεζες. Τι λέει η ΤτΕ για τον πιστωτικό κίνδυνο ανά κλάδο.

Οι πολύ μικρές και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς επίσης και οι επιχειρήσεις στους κλάδους της εστίασης, των κατασκευών και του εμπορίου «κοκκινίζουν» σε μεγαλύτερο βαθμό τα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφονται στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της ΤτΕ για το 2020, ο λόγος των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων συνολικά στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο ανέρχεται σε 23% και συνεχίζει να επηρεάζεται κυρίως από το υψηλό ποσοστό στην κατηγορία των μικρομεσαίων (32,7%) και των πολύ μικρών επιχειρήσεων (45,1%).

Στο τέλος του 2020 οι χρηματοδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις ανήλθαν σε 126 δισ. ευρώ, αποτελώντας περίπου το 67% της συνολικής χρηματοδότησης των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων προς την οικονομία.

Αναφορικά με τη διάρθρωση των χρηματοδοτήσεων στους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, σημειώνεται ότι η μεγαλύτερη συγκέντρωση αφορά εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του εμπορίου (18% των συνολικών χρηματοδοτήσεων προς επιχειρήσεις). Ο δείκτης ΜΕΔ για τον εν λόγω κλάδο κυμαίνεται σε επίπεδο υψηλότερο του μέσου όρου του αντίστοιχου δείκτη των επιχειρηματικών δανείων (32,8% έναντι 23,0%).

Πολύ υψηλά ποσοστά ΜΕΔ καταγράφονται στους κλάδους της εστίασης (50,7%), των κατασκευών (35,2%), των αγροτικών δραστηριοτήτων (33,1%), των τηλεπικοινωνιών, της πληροφορικής και ενημέρωσης (29,5%) και της μεταποίησης (26,0%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται ενδεικτικά στους κλάδους της ενέργειας (2,7%) και των χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων (10,9%).

Προκειμένου να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν στις αντίξοες συνθήκες της κρίσης του κορονοϊού, τα πιστωτικά ιδρύματα προχώρησαν σε εκτεταμένες αναστολές πληρωμών δανείων το 2020, με ισχύ σε αρκετές περιπτώσεις και για το 2021. Όπως έγραψε το insider.gr, συνολικά το 2020 έλαβαν moratoria πληρωμών δάνεια 27,6 δισ. ευρώ και εξ αυτών, παραμένουν σε αναστολή δάνεια 4,1 δισ. ευρώ.

Τα moratoria προς επιχειρήσεις έφτασαν τα 14,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 12,2 δισ. ευρώ για δάνεια τα οποία εξυπηρετούνταν κανονικά και 2,3 δισ. ευρώ για δάνεια που ήταν μη εξυπηρετούμενα. Από τα παραπάνω ποσά δανείων, σε αναστολή πληρωμών συνεχίζουν να παραμένουν δάνεια 3,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,4 δισ. ευρώ αφορούν σε δάνεια που εξυπηρετούνταν και τα 200 εκατ. ευρώ σε δάνεια που βρίσκονταν ήδη σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών όταν ξέσπασε η πανδημική κρίση.

Το 45% των επιχειρηματικών δανείων που τέθηκαν σε αναστολή πληρωμών ήταν δάνεια του κλάδου της εστίασης (δηλ. δάνεια 12,42 δισ. ευρώ), ο οποίος παρουσιάζει επίσης το υψηλότερο ποσοστό κόκκινων δανείων (50,7%). Η εικόνα αυτή αποτυπώνει το ισχυρό πλήγμα που δέχτηκε η εστίαση από τα συνεχή lockdown και τους περιορισμούς που επέβαλε ο Covid-19.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς θα μοιραστούν τα δάνεια των 12,7 δισ. ευρώ μέσω του Ελλάδα 2.0 – Οι 3 άξονες κατανομής - Ποιοι αποκλείονται

gazzetta
gazzetta reader insider insider