Τράπεζες: Αλλάζει το επιχειρησιακό μοντέλο – Τα ζητούμενα της επόμενης μέρας

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: Αλλάζει το επιχειρησιακό μοντέλο – Τα ζητούμενα της επόμενης μέρας
Οι τελευταίες εξελίξεις στις ελληνικές τράπεζες και η επιστροφή των επενδυτών σε αυτές ύστερα από πολλά χρόνια, φέρνει δομικές αλλαγές στο μοντέλο λειτουργίας τους. Σε ποιες κατευθύνσεις αναμένονται πιέσεις από κυβέρνηση και εποπτικές αρχές.

Τη μεγάλη στροφή των ελληνικών τραπεζών που θα γίνει πολύ πιο σαφής το αμέσως προσεχές διάστημα, σηματοδοτούν οι εξελίξεις από τον Απρίλιο, με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, την έκδοση του ομολόγου της ΑΤ1 που ακολούθησε την προηγούμενη εβδομάδα και την επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank που αναμένεται να εγκρίνει αύριο η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της.

Οι εξελίξεις αυτές που έχουν στείλει ηχηρό θετικό μήνυμα από τις διεθνείς αγορές για την επιστροφή των επενδυτών στις ελληνικές τράπεζες, αποτελούν τους καρπούς των μεταρρυθμίσεων που έχει προωθήσει η κυβέρνηση στον χρηματοπιστωτικό τομέα (με καταλύτη τον «Ηρακλή» που η παράτασή του θα οδεύσει προς ψήφιση στη Βουλή εντός του Ιουνίου). Αποτελούν, παράλληλα, την προσαρμογή στα νέα ζητούμενα από το τραπεζικό σύστημα την επομένη του Covid-19, στο πλαίσιο της επικείμενης εισροής των τεράστιων πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης μέσω των οποίων θα μετασχηματισθεί πλήρως το παραγωγικό μοντέλο της ελληνικής οικονομίας. Το νέο παραγωγικό μοντέλο δεν θα έχει καμία σχέση με αυτό των προηγούμενων δεκαετιών από το 1980 και μετά, αφού μετά από τέσσερις κρίσεις που βίωσε η ελληνική οικονομία (τραπεζική, Covid-19, κλιματική που ήταν κοινές για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες συν τη δημοσιονομική κρίση που ήταν αποκλειστικά ελληνική), τα θεμέλιά της πρέπει να στηθούν εξαρχής.

Ο μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας δεν θα μπορέσει να γίνει χωρίς την αλλαγή του επιχειρησιακού μοντέλου με το οποίο οι τράπεζες πορεύονταν μέχρι σήμερα. Η αλλαγή αυτή θα επιβληθεί στις τράπεζες τόσο εκ των έσω (κυβέρνηση), όσο και εξωτερικά (SSM, αγορές), με τρία βασικά ζητούμενα: ανθεκτικότητα, ανταγωνιστικότητα, κοινωνική ευθύνη. Στη βάση των τριών αυτών αξόνων θα συντελεσθούν οι επόμενες αλλαγές στις τράπεζες.

- Ανθεκτικότητα: Μετά το πέρας της πανδημίας και τη σταδιακή απόσυρση των προγραμμάτων στήριξης, η εστίαση των εποπτικών αρχών θα είναι στη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής ευστάθειας και ανθεκτικότητας. Ο SSM, ο οποίος θα βγάλει σύντομα το πόρισμα των stress tests για την ανθεκτικότητα των τραπεζών πανευρωπαϊκά, στρέφει πλέον την προσοχή του έντονα στα θέματα εταιρικής διακυβέρνησης.

Η εταιρική διακυβέρνηση αποτελεί ένα από τα κριτήρια ESG (Environment – Society – Governance) με τα οποία οι τράπεζες θα αξιολογούνται προσεχώς από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Από τα κριτήρια αυτά θα προέλθουν και οι νέοι κανόνες για την εποπτεία, την κεφαλαιακή επάρκεια κ.λπ.

- Ανταγωνιστικότητα: Η έννοια της ανταγωνιστικότητας για το τραπεζικό σύστημα συνδέεται άρρηκτα με την αύξηση των χρηματοδοτήσεων. Ειδικά για τις ελληνικές τράπεζες, η αύξηση των χρηματοδοτήσεων συνδυάζεται με τα ζητούμενα της συμπερίληψης και της εξωστρέφειας. Η πίεση προς τις ελληνικές τράπεζες θα είναι να διευρύνουν τις χρηματοδοτούμενες επιχειρήσεις, πέραν των 30.000 στις οποίες έχουν κατευθύνει μέχρι στιγμής την ρευστότητα, συμπεριλαμβάνοντας και νέες για τις οποίες θα πρέπει να δημιουργήσουν νέα κριτήρια ανάλυσης πιστωτικού κινδύνου και πιστοδοτήσεων, καθώς και πλάνα βιωσιμότητας.

Η αύξηση των χρηματοδοτήσεων είναι κρίσιμη και για τις ίδιες τις τράπεζες, ως πηγή αύξησης των εσόδων τους σε ένα περιβάλλον όπου ο ανταγωνισμός και τα επιτόκια συρρικνώνουν τις προοπτικές κερδοφορίας.

Η αύξηση των χορηγήσεων, ωστόσο, θα γίνει σε νέες κατευθύνσεις, τις οποίες ορίζει το «πακέτο» NextGeneration EU, με κεντρικό άξονα για την επόμενη μέρα την Πράσινη Ανάπτυξη.

Στην έννοια της ανταγωνιστικότητας περιλαμβάνεται και η περαιτέρω ψηφιακή μετάβαση των τραπεζών και της οικονομίας.

H ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας συνεπάγεται παράλληλα αύξηση του ανταγωνισμού μεταξύ των τραπεζών για την «διεκδίκηση» του πελάτη. Το «παιχνίδι» για τις τράπεζες παίζεται πλέον στο «γήπεδο» του πελάτη, αφού για πρώτη φορά, οι τράπεζες είναι εκείνες που θα πρέπει να προσαρμόσουν τη λειτουργία τους και να στηρίξουν την μακροημέρευσή τους στις ανάγκες του πελάτη και στην αποτελεσματική ικανοποίησή τους.

Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας για τις ελληνικές τράπεζες εμπεριέχει και σηματοδοτεί επίσης την ταχύτερη έξοδο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από το μετοχικό τους κεφάλαιο.

- Κοινωνική ευθύνη: Η έννοια της κοινωνικής ευθύνης και της αλληλεγγύης έρχεται ως επιτακτικό ζητούμενο, μετά τη μεγάλη στήριξη που έχουν λάβει οι τράπεζες πανευρωπαϊκά από εποπτικές αρχές και κυβερνήσεις για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης. Το πανευρωπαϊκό ζητούμενο προσαυξάνει τις απαιτήσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έχουν στηριχθεί πολλαπλώς τα τελευταία χρόνια από χρήματα των φορολογούμενων.

Στο πλαίσιο αυτό, ένας νέος τομέας στον οποίο το τραπεζικό σύστημα θα κληθεί να αναλάβει δράση θα είναι αυτός της χρηματοοικονομικής παιδείας των πολιτών και της πληροφόρησης του καταναλωτή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρ. Μπερμπάτη: Η επιτυχής έκδοση ΑΤ1 της Τρ. Πειραιώς αποδεικνύει ότι οι επενδυτές επιστρέφουν στις ελληνικές τράπεζες

gazzetta
gazzetta reader insider insider