Bloomberg: Η ΑΜΚ της Τρ. Πειραιώς κλείνει κοντά στα 1,4 δισ. ευρώ

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: Η ΑΜΚ της Τρ. Πειραιώς κλείνει κοντά στα 1,4 δισ. ευρώ
Υπερκάλυψη που οδηγεί στην άντληση του ανώτατου ύψους κεφαλαίων, κοντά στο 1,4 δισ. ευρώ, που ζητούσε η Τράπεζα Πειραιώς, σημείωσε η διαδικασία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου που ολοκληρώθηκε στις 4 το απόγευμα ώρα Ελλάδος.

Υπερκάλυψη που οδηγεί στην άντληση του ανώτατου ύψους κεφαλαίων, κοντά στο 1,4 δισ. ευρώ, που ζητούσε η Τράπεζα Πειραιώς, σημείωσε η διαδικασία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου που ολοκληρώθηκε στις 4 το απόγευμα ώρα Ελλάδος, με το κλείσιμο των βιβλίων για την ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό και τη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα.

Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται αργότερα από την Τράπεζα, αφού θα έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες αρχές και θα έχει ολοκληρωθεί η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Τράπεζα Πειραιώς ‘σήκωσε’ τα μάξιμουμ κεφάλαια, περίπου 1,4 δισ. ευρώ (1,7 δισ. δολ.), ενισχύοντας τα κεφαλαιακά της «μαξιλάρια».

Η ελληνική Τράπεζα εκδίδει 1,2 δισ. νέες μετοχές στην τιμή του 1,15 ευρώ εκάστη, οι οποίες θα μπουν σε διαπραγμάτευση στις 7 Μαΐου, όπως αναφέρουν που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους μέχρι να δημοσιευθούν τα τελικά αποτελέσματα της ΑΜΚ.

Η ΑΜΚ είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου εκκαθάρισης της Τράπεζας Πειραιώς, το οποίο περιλαμβάνει επίσης τη μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω του 3% μεσοπρόθεσμα, από 45% πέρυσι, καθώς και πλάνο για την πώληση νέου χρέους μέχρι τα τέλη του έτους. Οι ελληνικές τράπεζες προσπαθούν να ξεφορτωθούν το μεγάλο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων – αποτέλεσμα της δεκαετούς κρίσης χρέους στη χώρα, η οποία κόστισε περίπου το ¼ της παραγωγής της οικονομίας.

Το Bloomberg είχε αναφέρει ότι ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής John Paulson είναι μεταξύ των επενδυτών που σχεδίαζαν να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου, Ο Paulson, ήδη ένας από τους μεγαλύτερους ιδιώτες επενδυτές στη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, αναμενόταν ότι θα έχει σημαντικό ποσοστό συμμετοχής στην ΑΜΚ της Τρ. Πειραιώς, μαζί με δύο ακόμη βασικούς (anchor) επενδυτές.

«Η αύξηση κεφαλαίου αποσύρει τον συστημικό κίνδυνο – κληρονομιά του παρελθόντος και δίνει ώθηση στην ελληνική οικονομία», ανέφερε ο Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής Οικονομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η BlackRock, η Fidelity, η Bain Capital και το Νορβηγικό Συνταξιοδοτικό Ταμείο είναι μεταξύ των επενδυτών με ισχυρή συμμετοχή στην ΑΜΚ της Τρ. Πειραιώς, σύμφωνα με γνώστες του θέματος. Άλλη πηγή αναφέρει ότι η Τράπεζα έλαβε συνολικές προσφορές της τάξεως των 4 δισ. ευρώ.

«Η επιτυχημένη ιδιωτική τοποθέτηση της Τράπεζας Πειραιώς είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει επενδυτικό ενδιαφέρον και σε άλλα ελληνικά ονόματα», ανέφερε ο αναλυτής της Eurobank Equities, Παναγιώτης Κλάδης.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν τον υψηλότερο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη, ως αποτέλεσμα της δεκαετούς κρίσης που μείωσε το ΑΕΠ της χώρας κατά περίπου 25% και οδήγησε το ποσοστό της ανεργίας στο 30%. Τα κόκκινα δάνεια διαμορφώθηκαν στα 47 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου, πολύ χαμηλότερα από τα 107 δις. που ήταν η κορύφωσή τους το 2016, ωστόσο παραμένουν ακόμη πάνω από τα επίπεδα που θα επέτρεπαν στις τράπεζες να αιμοδοτήσουν με κεφάλαια την πραγματική Οικονομία.

Το 2020, εξαιτίας της πανδημίας, η Ελλάδα είχε ύφεση 8,2% και η κυβέρνηση εκτιμά ότι φέτος η οικονομία θα επιστρέψει σε ανάπτυξη, της τάξεως περίπου 4,2%. Η χώρα πρόκειται να λάβει 32 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ώστε να πολεμήσει τις επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης.

Οι τράπεζες θα παίξουν ρόλο – κλειδί στην διοχέτευση των πόρων αυτών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider