Ελλάκτωρ: Οι «γρίφοι» μιας γενικής συνέλευσης – Τα μετοχικά μπλοκ και η αναγκαία ΑΜΚ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελλάκτωρ: Οι «γρίφοι» μιας γενικής συνέλευσης – Τα μετοχικά μπλοκ και η αναγκαία ΑΜΚ
Ο χρόνος πλέον αρχίζει ολοένα και περισσότερο να πιέζει τους δύο βασικούς μετοχικούς πόλους της Ελλάκτωρ, την ολλανδική Reggeborgh και την πλευρά της GreenhilL, των Μπάκου - Καϋμενάκη, ενόψει της ΓΣ.

Ο χρόνος πλέον αρχίζει ολοένα και περισσότερο να πιέζει τους δύο βασικούς μετοχικούς πόλους της Ελλάκτωρ, την ολλανδική Reggeborgh και την πλευρά της GreenhilL, των Μπάκου - Καϋμενάκη, καθώς βαδίζουμε ταχύτατα προς την κρίσιμη Γενική Συνέλευση με βασικό θέμα την αναγκαία αύξηση κεφαλαίου. Όπως βέβαια, «πιεστική» είναι και η κατάσταση όσον αφορά στη χρηματοοικονομική εικόνα του κατασκευαστικού βραχίονα ΑΚΤΩΡ.

Λίγες μόλις ημέρες πριν το χρονικό ορόσημο της 22ας Απριλίου, ημερομηνία στην οποία έχει οριστεί να πραγματοποιηθεί η αναβληθείσα (από τις αρχές Απριλίου) Γενική Συνέλευση της Ελλάκτωρ, οι δύο πλευρές δεν έχουν δείξει ότι μπορούν να βρουν πεδίο συνεννόησης, κάτι που εν πολλοίς είχε προεξοφληθεί, εκτός αν προκύψει κάποια ανατροπή-έκπληξη που σχετίζεται με κινήσεις στο παρασκήνιο. Κατά συνέπεια, παραμένει ακόμα ερωτηματικό αν θα υπερψηφιστεί τελικά η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 120 εκατ. ευρώ που έχει ζητήσει η διοίκηση της εισηγμένης, υπό τους Ξενόφο, Μυλωνογιάννη, Παναγιωτόπουλο, Τούμπουρο κ.α., αν και από πλευράς Ελλάκτωρ αλλά και χρηματιστηριακών πηγάζει μια αισιοδοξία που όμως μένει και να επιβεβαιωθεί.

Και μπορεί προφανώς ζητήματα νομικής φύσεως κ.α. να έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς αποκαλύπτουν όσα έχουν προηγηθεί, ωστόσο, σε καθαρά… επιχειρησιακό και οικονομικό επίπεδο αυτό που φαίνεται να «καίει» την Ελλάκτωρ, ή μάλλον καλύτερα την ΑΚΤΩΡ, είναι η κεφαλαιακή ενίσχυση της τελευταίας. Γιατί είναι βασικό ερώτημα τι θα συμβεί από το απόγευμα της 22ας Απριλίου ή έστω από την επόμενη ημέρα, αν δεν περάσει η ΑΜΚ των 120,5 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι και η ενδιάμεση χρηματοδότηση των 50 εκατ. ευρώ, μέσω ομολογιακής έκδοσης που θα καλυφθεί εσωτερικά, έναντι της ΑΜΚ, είναι στον «αέρα» καθώς ως προϋπόθεση είχε τεθεί πρώτα να υπερψηφιστεί η αύξηση κεφαλαίου.

Προ ημερών, η πλευρά των Μπάκου-Καϋμενάκη επανήλθε επαναλαμβάνοντας την έλλειψη εμπιστοσύνης της στο σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο της Ελλάκτωρ. Κύκλοι της Greenhill Investments σημείωναν ότι δεν θα υπερψηφίσει η πλευρά των εφοπλιστών την προτεινόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αν δεν ανακληθεί το Δ.Σ., κάτι που με τα τωρινά δεδομένα φαντάζει έως απίθανο. Αν δεν προκύψει κάτι εντυπωσιακό, η πλευρά της Greenhill θα πει «όχι» στην ΑΜΚ, άλλωστε δηλώνει συνεχώς ότι «η αύξηση κεφαλαίου επιδιώκεται χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με μεγάλους μετόχους ώστε να διασφαλιστεί η επιτυχία της ενώ η έκδοση ομολόγου απέτυχε επειδή δεν συγκεντρώθηκαν επαρκείς εγγυήσεις».

Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάκτωρ σε έναν βαθμό «έχει δεμένα τα χέρια» καθώς, όπως έχει αναδείξει το insider, έσοδα και εγγυήσεις από άλλους κλάδους, όπως οι Παραχωρήσεις, τα έργα Περιβάλλοντος ή οι ΑΠΕ, φέρονται να είναι δεσμευμένα (ως εγγυήσεις) σε όρους του παλιότερου μεγάλου ομολογιακού δανείου (άνω των 600 εκατ. ευρώ) που είχε εκδοθεί στα τέλη 2019 με αρχές 2020. Αν υπάρχουν και άλλες assets (άλλα έργα και συμμετοχές) που έχουν μπει ως εγγύηση, αυτά τα γνωρίζουν καλύτερα στο εσωτερικό του γκρουπ.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η Reggeborgh έχει δηλώσει επισήμως ότι «προτίθεται να συμμετάσχει στο ομολογιακό δάνειο της ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. ως ομολογιούχος δανειστής με το σύνολο του ποσού 50 εκατομμυρίων ευρώ, υπό την προϋπόθεση έγκρισης της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε., από την επικείμενη εξ' αναβολής Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων που θα λάβει χώρα την 22α Απριλίου 2021. Η αποπληρωμή του συγκεκριμένου δανείου θα λάβει χώρα με την ολοκλήρωση της ΑΜΚ. Επίσης, δεσμεύεται να συμμετάσχει στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ εξασκώντας πλήρως τα δικαιώματα συμμετοχής της όπως απορρέουν από την παρούσα μετοχική σύνθεση. Ταυτόχρονα και στην περίπτωση κατά την οποία μέτοχοι της Εταιρείας δεν ασκήσουν πλήρως τα δικαιώματα τους, θα αιτηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο αγορά επιπρόσθετων μετοχών που θα προκύψουν από τυχόν αδιάθετα δικαιώματα μετόχων σύμφωνα με διαδικασία που θα ορίζεται στο ενημερωτικό δελτίο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Η συμμετοχή στην αύξηση με (α) εξάσκηση ίδιων δικαιωμάτων και (β) εξάσκηση τυχών αδιάθετων δικαιωμάτων θα γίνει μέχρι του συνολικού ποσού των 50 εκατομμυρίων ευρώ. Η παραπάνω πρόθεση/δέσμευση δεν εμποδίζει την Reggeborgh Invest B.V. να αγοράσει επιπρόσθετες μετοχές και/η να συμμετέχει στην αγοραπωλησία δικαιωμάτων στο μέλλον, εφόσον κριθεί ότι οι κινήσεις αυτές εντάσσονται στην επενδυτική της φιλοσοφία».

Προφανώς λοιπόν, ρόλο στη Γ.Σ. θα παίξουν τα ποσοστά. Επισήμως, η Reggeborgh εμφανίζεται να κατέχει 14,79%. Επίσης, υπάρχει η option του κ. Λ. Μπόμπολα περίπου 12,5% για την οποία όμως έχει δοθεί παράταση ως προς τη μεταβίβασή της στους Ολλανδούς (για τις 10 Μαΐου, δηλαδή μετά τη Γ.Σ.). Σενάρια και φήμες αναφέρουν ότι οι Ολλανδοί ελέγχουν μέσω «φίλιων» δυνάμεων κοντά στο 40% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ αλλά επισήμως δεν υπάρχουν ανακοινώσεις περί αυτών. Θεωρητικά, βάσει του 14,7% η Reggeborgh καλείται να καλύψει κάτι λιγότερο από 20 εκατ. ευρώ (βάσει ποσοστού της) στην ΑΜΚ των 120 εκατ. ευρώ, αλλά έχει δεσμευτεί ότι θα καλύψει πολλαπλάσιο νούμερο.

Όσον αφορά τη Greenhil, υποτίθεται ότι ελέγχει λίγο άνω του 20%, αλλά αν λάβουμε υπόψη μας όσα αναφέρθηκαν στην προηγούμενη Γ.Σ. από τη διοίκηση της Ελλάκτωρ, και ειδικότερα από τον πολύ έμπειρο και γνώστη, διακεκριμένο νομικό, κ. Μυλωνογιάννη, από αυτό το μερίδιο σχεδόν το 18%-18,5% είναι ενεχυριασμένο και ο έλεγχος ανήκει στο fund Farallon. Το οποίο, θεωρητικά θα πρέπει να ενδιαφέρεται να πάρει πίσω τα κεφάλαια που έχει δανείσει και όχι να καταλήξει σε αδιέξοδο η υπόθεση. Επίσης, κάπου στο 5,5% εμφανίζεται να ελέγχει η Pemanoaro, συμφερόντων Καλλιτσάντση, που όμως και αυτό το μερίδιο πρόκειται, βάσει όσων έχουν παλιότερα γνωστοποιηθεί, σταδιακά και τμηματικά να περάσει στην Greenhill.

Και μέσα σε όλα αυτά, υπάρχουν μετοχικά μερίδια όπως αυτό του εφοπλιστή Δ. Διαμαντίδη (κάπου στο 4%), στα χέρια Τραπεζών ή Ταμείων, σε funds ή θεσμικούς ή ιδιώτες. Αν στη Γενική Συνέλευση συγκεντρωθεί ποσοστό άνω του 75% ή κάτω, θα φανεί σε λίγες μέρες από τώρα, όπως πιθανόν να γίνει πιο ξεκάθαρο ποια είναι τα πραγματικά ποσοστά κάθε πλευράς, αλλά και ποια η «αριθμητική» της Γ.Σ. που θα επηρεάσει την απόφαση για την ΑΜΚ.

Μέχρι τότε, η ΑΚΤΩΡ συνεχίζει να έχει οικονομικά ανοίγματα (στα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ζημιών που βρήκε η διοίκηση για τα προηγούμενα χρόνια προστίθενται οι «τρύπες» περί τα 5 εκατ. ευρώ τον μήνα που «τρέχουν» μέσα στο έτος), να προσπαθεί να λύσει προβλήματα και εκκρεμότητες με προμηθευτές, υπεργολάβους, συνεταίρους στα εργοτάξια, εργαζομένους.

Σε κάθε περίπτωση, αν δεν προκύψει κάτι θετικό από τη Γ.Σ. όσον αφορά στην ΑΜΚ, παραμένει ερωτηματικό ποιο ακριβώς είναι το «plan b» για την κεφαλαιακή ενίσχυση και την επόμενη ημέρα της ΑΚΤΩΡ, πέρα από την πιθανότητα η διοίκηση της Ελλάκτωρ να επανέλθει με νέες διαδικασίες και όρους. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε, όσο περνάει ο χρόνος τόσο και μεγαλώνουν οι ανησυχίες για τον κατασκευαστικό βραχίονα που μένει μακριά από τη διεκδίκηση διαγωνισμών.

Την ίδια ώρα, η Ελλάκτωρ είναι μια εισηγμένη εταιρεία, κατά συνέπεια κάθε αρνητική εξέλιξη ή καθυστέρηση στο μέτωπο μιας κομβικής θυγατρικής της ενδεχομένως να επηρεάζει την «εικόνα» της αγοράς και των επενδυτών για τον μετοχικό τίτλο αλλά και των ομολογιούχων που είχαν «μπει» στην μεγάλη έκδοση των περίπου 650 εκατ. ευρώ καθώς οι εξελίξεις στο εσωτερικό του γκρουπ μπορεί να έχουν αντίκτυπο και στην πορεία των αποδόσεων και της τιμολόγησης του ομολόγου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider