Ελλάκτωρ: Το «χάσμα» των μετόχων με «φόντο» την κρίσιμη Γ.Σ. και ο proxy advisor

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ελλάκτωρ: Το «χάσμα» των μετόχων με «φόντο» την κρίσιμη Γ.Σ. και ο proxy advisor
Παραμένουν κομμένες οι «γέφυρες» μεταξύ των δύο πλευρών, της ολλανδικής Reggeborgh και των Μπάκου - Καϋμενάκη. Οι νομικές κινήσεις και η «αριθμητική» της αύξησης κεφαλαίου. Τι συμβουλεύει η ISS για την ΑΜΚ.

Μία ημέρα πριν τη λήξη του… τελεσίγραφου που έθεσε μέσω του Τύπου η πλευρά των μετόχων Μπάκου-Καϋμενάκη και σχεδόν μία εβδομάδα πριν τη διενέργεια μιας κρίσιμης για την επόμενη ημέρα της Ελλάκτωρ γενικής συνέλευσης, το χάσμα ανάμεσα στην ισχυρή Ολλανδική Reggeborgh και του εφοπλιστές μάλλον βάθυνε παρά «έκλεισε».

Με τα μέχρι χτες δεδομένα, φαίνεται να παραμένουν κομμένες οι «γέφυρες» μεταξύ των δύο πλευρών, οι αρχικές προσπάθειες της διοίκησης της Ελλάκτωρ (μέσω του κ. Μπουλούτα και του κ. Ξενόφου, όπως αναφέρουν πληροφορίες) δεν έφεραν κάποιο αποτέλεσμα, με την πλευρά μάλιστα των Μπάκου - Καϋμενάκη να βάζει deadline (μέχρι αύριο) μέσω δημόσιας ανοιχτής επιστολής (προς την Reggeborgh και τον Λ. Μπόμπολα) για να επέλθει συμβιβαστική λύση η οποία όμως θα περιελάβανε τη διεύρυνση του 5μελούς Δ.Σ. της Ελλάκτωρ σε 11μελές με προσθήκη δικών τους ανθρώπων. Προφανώς, αυτό το τελεσίγραφο δεν έτυχε ιδιαίτερα θετικής αποδοχής από πλευράς των Ολλανδών που μέσω των δικών τους ανθρώπων «ξεψαχνίζουν» τις συμβάσεις στον Ελλάκτωρ αλλά και διενεργούν διαχειριστικό έλεγχο σε βάθος.

Μάλιστα, τις προηγούμενες ημέρες, προχώρησαν και σε νομικές κινήσεις κατά της προηγούμενης διοίκησης της Ελλάκτωρ υπό τους Αν. Καλλιτσάντση και Αλ. Εξάρχου, εξέλιξη που φαίνεται να αποτελεί την αρχή τέτοιου είδους ενεργειών της σημερινής διοίκησης του ομίλου Ελλάκτωρ, με πρόεδρο τον δικηγόρο Γιώργο Μυλωνογιάννη και αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Άρη Ξενόφο. Για αυτά όμως, τον λόγο θα έχει η Δικαιοσύνη, με τους εφοπλιστές βέβαια να έχουν επιχειρήσει κατά καιρούς να αποσυνδεθούν από τον κ. Αν. Καλλιτσάντση αν και εμφανίζονται κοντά στον πρώην ισχυρό συνεργάτη του (στη ΑΚΤΩΡ), κ. Εξάρχου.

Υπό αυτά όμως τα δεδομένα, είναι ένα ερώτημα πως θα αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση της κόντρας μεταξύ των δύο πλευρών ενόψει της Γ.Σ. της μεθεπόμενης Παρασκευής 2 Απριλίου με θέμα και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 120,5 εκατ. ευρώ. Εκτός, εάν όπως υποστηρίζουν στελέχη της αγοράς, δεν φτάσουμε ως εκεί και η διαδικασία αναβληθεί και έχουμε νέα «επεισόδια».

Σημειώνεται ότι η πλευρά των Δ. Μπάκου και Γ. Καϋμενάκη ελέγχουν μέσω της Greenhill το 25,58% της εισηγμένης, οι Ολλανδοί επισήμως πάνω από 14,2%, υπάρχει το πακέτο Λ. Μπόμπολα με 12,5%, περί το 4,9% φέρεται να ελέγχει ο εφοπλιστής Δ. Διαμαντίδης, κάπου στο 5% αθροιστικά οι τράπεζες με κάποια ταμεία (π.χ. ΕΦΚΑ). Η ΑΜΚ θεωρείται απαραίτητη για να «κλείσει τρύπες» σχεδόν 100 εκατ. ευρώ της ΑΚΤΩΡ, όπως λέει η νέα διοίκηση, αλλά και απόνερα σε έργα στο εξωτερικό (π.χ. Αυστραλία), την ώρα που υπάρχουν «παγωμένα» εργοτάξια στο εσωτερικό αλλά και ανησυχίες σε συνεργάτες και προμηθευτές της Ελλάκτωρ.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, το κλίμα έχει οξυνθεί και αν δεν προκύψει κάποια ανατροπή, η προσεχής έκτακτη γενική συνέλευση βρίσκεται στον αέρα, όπως και η αύξηση κεφαλαίου, καθώς «η αριθμητική της Γ.Σ. είναι οριακή». Πάντως, σημειώνεται ότι εάν τελικά «περάσει» η ΑΜΚ και μαζέψουν και τυχόν αδιάθετα οι Ολλανδοί, βάσει νομοθεσίας, ακόμα και αν ξεπεράσουν το 33%, δεν υποχρεώνονται σε υποβολή δημόσιας πρότασης αν έχει προηγηθεί αύξηση κεφαλαίου. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι για να αποφασιστεί ΑΜΚ χρειάζεται να συναινέσουν τα δύο τρίτα των μετόχων, άρα είναι πιθανό το θέμα να πάει σε επαναληπτική γενική συνέλευση όπου θα απαιτηθεί το «ΟΚ» της πλειοψηφίας.

Πάντως, υπέρ της προτεινόμενης, από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελλάκτωρ, αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 120,5 εκατ. ευρώ, τάσσεται η εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, ISS, από τους μεγαλύτερους ανεξάρτητους proxy advisors. Αντίθετα συστήνει στους επενδυτές να καταψηφίσουν τα θέματα που έχει προτείνει η Greenhill, των εφοπλιστών Μπάκου και Καϋμενάκη, καθώς, όπως αναφέρει, «συνοδεύονται από παντελή έλλειψη πληροφόρησης και στερούνται επιχειρηματολογίας».

Η θετική σύσταση για την προτεινόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ήταν αποτέλεσμα μιας συνολικής αξιολόγησης της πρότασης του ΔΣ της Ελλάκτωρ, λαμβάνοντας υπόψιν μια σειρά στοιχείων που παρέθεσε η Διοίκηση της Ελλάκτωρ τόσο μέσω του πληροφοριακού υλικού για την επικείμενη ΓΣ των μετόχων όσο και μέσω της πρόσφατης τηλεδιάσκεψης. Σύμφωνα με την ISS, στόχος της διοίκησης του κατασκευαστικού ομίλου είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας της Άκτωρ αλλά και η αποκατάσταση των σχέσεων με τους προμηθευτές της.

Η ανάλυση της ISS εστιάζει στις ανάγκες χρηματοδότησης του ζημιογόνου κατασκευαστικού βραχίονα της Ελλάκτωρ, σημειώνοντας ότι τα έσοδα του κλάδου κατασκευής έχουν παρουσιάσει σημαντική μείωση, από 1.46 δισ. το 2018 σε 513 εκατ. την περίοδο Q4 ’19 – Q3 ’20. Επίσης, αναφέρονται στη διάθεση των κεφαλαίων (100 εκατ. για τη συμμετοχή της Ελλάκτωρ στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Άκτωρ 20,5 εκατ. για τη χρηματοδότηση επενδύσεων ΑΠΕ) που πρόκειται να αντληθούν και στις προοπτικές του κλάδου των κατασκευών καθώς η εισροή κεφαλαίων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης μπορεί να ωφελήσει την Άκτωρ και την Άκτωρ Παραχωρήσεις. Παράλληλα, τονίζεται ότι όσοι μέτοχοι δεν συμμετάσχουν στην επικείμενη ΑΜΚ, θα δουν τα ποσοστά συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο να μειώνονται.

Την ίδια ώρα βέβαια, αποτελεί ερωτηματικό η συμμετοχή του ομίλου σε μεγάλους διαγωνισμούς, όπως για παράδειγμα για την παραχώρηση του αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας Οδού. Πληροφορίες θέλουν την Ελλάκτωρ (δια μέσου της θυγατρικής Άκτωρ Παραχωρήσεις) να μην κατεβαίνει στη διαδικασία (είχε σε παλιότερες φάσεις του διαγωνισμού συνεργασία με την Roadis που φέρεται να μην επιθυμεί να εμπλακεί).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Εργασιακό στρες βιώνουν 8 στους 10 εργαζόμενους - Χειρότερη η κατάσταση στους μεγάλους ομίλους

Συνεχίζει ακάθεκτο το Bitcoin - Ξεπέρασε και τα 118.000 δολάρια

Αύξηση ορίων συνταξιοδότησης από το 2027 φέρνει η σύνδεση με το προσδόκιμο ζωής - Χαμηλή ηλικία «εξόδου» στην Ελλάδα βλέπει ο ΟΟΣΑ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider