Τα «Family Offices», η Μαριάννα Λάτση και ο… «πιονέρος» Rockefeller

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα «Family Offices», η Μαριάννα Λάτση και ο… «πιονέρος» Rockefeller
Ποιος είναι ο θεσμός των εταιρειών ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας. Οι νομοθετικές ρυθμίσεις, η περίπτωση Λάτση, η ευρύτερη κινητικότητα και η αρχή από τον Rockefeller το 1882.

Η τοποθέτηση του «LATSCO Family Office», συμφερόντων της κυρίας Μαριάννας Λάτση, με 7,6% στο μετοχικό κεφάλαιο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έμελλε να ανοίξει έναν νέο γύρο συζήτησης για τον περίφημο αυτό επενδυτικό θεσμό. Και αυτό, λίγες μόλις εβδομάδες μετά την κατάθεση νόμου στην ελληνική Βουλή που «ακουμπά» και τη δημιουργία εταιρειών ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας, όπως… θεσμικά αποκαλούνται τα γνωστά Family Offices.

Τα οποία, σε διεθνές επίπεδο, ακούγεται ότι αριθμούν σε… 5.000 έως 15.000, είτε στις ΗΠΑ, είτε στην Ευρώπη, είτε στην Ασία. Κατά κάποιες δε πηγές, η οικογένεια Rockefeller ήταν πιονέρος του εν λόγω είδους fund καθώς πρωτοστάτησε στα οικογενειακά γραφεία στα τέλη του 19ου αιώνα. Και ενδεχομένως να έχουν δίκιο καθώς όποιος «επισκεφτεί» την ιστοσελίδα της «Rockefeller Capital Management» θα διαβάσει ότι πρόκειται περί ενός fund που βρίσκεται στις υπηρεσίες της οικογένειας από το μακρινό… 1882 («We are a global family office that has served the Rockefeller family since 1882, and the story of the first family in family wealth is our blueprint»).

Τα Family offices άρχισαν να κερδίζουν δημοτικότητα στη δεκαετία του 1980, ενώ από το 2005, καθώς η τάξη των super rich (υπερ-πλούσιων) αυξήθηκε, τα οικογενειακά γραφεία διογκώθηκαν αναλογικά. Ο θεσμός αυτός μάλιστα έγιναν πιο συνηθισμένος τα τελευταία χρόνια μετά την ταχεία άνοδο της αξίας των τεχνολογικών εταιρειών που επέτρεψαν σε πολλά άτομα να αποκτήσουν πλούτο.

Βέβαια, για να επανέλθουμε στα δικά μας, ακόμα υπάρχουν ενδεχομένως κάμποσες λεπτομέρειες, κομβικής όμως σημασίας, να διευκρινιστούν στο «προσκλητήριο» που έχει απευθύνει το υπουργείο Οικονομικών προς ξένους επενδυτές και ιδιώτες ώστε να κατευθύνουν κεφάλαια στην Ελλάδα, μένει να αποσαφηνιστούν οι όροι λειτουργίας αυτών των εταιρειών ή και η φορολόγησή τους, μια φορά πάντως, φαίνεται να υπάρχει κινητικότητα.

Απλώς, η κίνηση της κυρίας Λάτση και του «οικογενειακού» της fund να εισέλθουν στο μετοχολόγιο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έτυχε να πραγματοποιηθεί λίγο μετά τις κινήσεις του ΥΠΟΙΚ, να «κουμπώσει» ως ευκαιρία με την αποχώρηση της Reggeborgh (που επί της ουσίας είναι ένα fund μοντέλου… family office καθώς αποτελεί το επενδυτικό όχημα της οικογένειας Wessels, η οποία ελέγχει την κατασκευαστική εταιρεία VolkerWessels), παράλληλα με τις ζυμώσεις που λέγεται ότι παρατηρούνται και σε άλλες οικογένειές με μεγάλη οικονομική επιφάνεια που θέλουν να «ρίξουν χρήμα» στην εγχώρια αγορά αλλά δια της πλαγίας, δηλαδή μέσω εταιρειών ειδικού σκοπού.

Τι είναι όμως τα περίφημα «family offices», πως λειτουργούν, υπό ποιους όρους, πως φορολογούνται; Μια «ματιά» στη νομοθετική ρύθμιση, σε διεθνή μέσα, σε σχετική φορολογική αρθρογραφία, «δίνει» κάποιες απαντήσεις.

Επί της ουσίας, λειτουργούν σαν η… «οικογενειακής ισχύς εν τη ενώσει», δηλαδή πρόκειται περί εταιρειών ειδικού σκοπού που εξυπηρετούν τις ανάγκες διαχείρισης της οικογενειακής περιουσίας φυσικών προσώπων με φορολογική κατοικία στην Ελλάδα. Τα πρόσωπα αυτά μπορεί να έχουν οποιαδήποτε νομική μορφή πλην αυτής των νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Επί της ουσίας, μέσω ενός «family office» γίνεται η διοίκηση και διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων και επενδύσεων που κατέχουν είτε άμεσα είτε έμμεσα, μέσω νομικών προσώπων.

Η εταιρεία ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας θα πρέπει να απασχολεί στην Ελλάδα προσωπικό τουλάχιστον πέντε ατόμων εντός δώδεκα μηνών από την σύστασή της και εφεξής, καθώς και να πραγματοποιεί στην Ελλάδα δαπάνες λειτουργίας τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου ευρώ ετησίως.

Αναφορικά με φορολογικές υποχρεώσεις, προβλέπεται ότι τα ακαθάριστα έσοδα των εταιρειών αυτών θα προσδιορίζονται με την προσθήκη ποσοστού κέρδους 7% (μέθοδος κόστους πλέον περιθωρίου κέρδους) επί των πάσης φύσεως εξόδων και αποσβέσεων τους, πλην του φόρου εισοδήματος. Ο φόρος εισοδήματος υπολογίζεται με συντελεστή 24%.Οι πράξεις μεταξύ της εταιρείας της ειδικής αυτής μορφής με τα πρόσωπα που μετέχουν σε αυτή (π.χ. εταιρείες μέτοχοι ή εταίροι) θα θεωρούνται εσωτερικές πράξεις που παρέχονται εντός του αυτού νομικού προσώπου και όχι συναλλαγές υπαγόμενες σε ΦΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση, η οικογένεια της Μαριάννας Λάτση και το family office, για να «κλείσουμε» με το fund που «ανοίξαμε» το θέμα, έδειξαν τον δρόμο και την εμπιστοσύνη τους σε ελληνικές εταιρείες όπως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αλλά και σε τομείς όπως οι υποδομές, οι κατασκευές, η ενέργεια και οι ΑΠΕ, η διαχείριση απορριμμάτων, οι παραχωρήσεις, το Καζίνο, τα ψηφιακά projects, οι ιδιωτικοποιήσεις (σε λιμάνια, ενέργεια, ΛΑΡΚΟ, οδικούς άξονες κ.λπ.), οι χώροι δράσης δηλαδή της εισηγμένης, στους οποίους εμμέσως συμμετέχει και η Latsco Hellenic Holdings S.àr.l, συμφερόντων Μαριάννας Λάτση.

Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι οι επενδύσεις του fund περιλαμβάνουν υφιστάμενες από δεκαετίες επενδύσεις στη ναυτιλία (τα περίπου 30 πλοία της Latsco Shipping), τη διύλιση και εμπορία πετρελαιοειδών (μερίδιο σε ΕΛΠΕ), την ενέργεια και την ακίνητη περιουσία, παράλληλα με μία σειρά από πρόσφατες, άμεσες και έμμεσες, επενδύσεις στους τομείς των υπηρεσιών ηλεκτρονικών πληρωμών και ψηφιακής τραπεζικής (ποσοστό στη VivaWallet), σε εταιρείες παροχής σύγχρονων υπηρεσιών ασφαλείας και κυβερνο-ασφάλειας (πλειοψηφικό μερίδιο στην ESA security solutions), σε εταιρείες τεχνολογίας καθώς και στον τομέα της ψυχαγωγίας (εταιρεία κινηματογραφικών παραγωγών).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider