«Θολή» η εικόνα στην εστίαση την επόμενη μέρα

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Θολή» η εικόνα στην εστίαση την επόμενη μέρα
Οι εκπρόσωποι του κλάδου σε ολόκληρη την Ελλάδα, όπως επισημαίνουν στο insider.gr, δέχονται καθημερινά μηνύματα από επιχειρηματίες που ανακοινώνουν την απόφαση τους να κλείσουν οριστικά  αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Όσο τα αυστηρά μέτρα παρατείνονται, απομακρύνεται και η ημερομηνία επαναλειτουργίας της εστίασης. Το τοπίο στον κλάδο ωστόσο, αναμένεται διαφορετικό την επόμενη μέρα, καθώς αρκετές επιχειρήσεις, εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες, έχουν ήδη βάλει οριστικό λουκέτο και πολλές βρίσκονται σε οριακή κατάσταση.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου σε ολόκληρη την Ελλάδα, όπως επισημαίνουν στο insider.gr, δέχονται καθημερινά μηνύματα από επιχειρηματίες που ανακοινώνουν την απόφαση τους να κλείσουν οριστικά αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Όπως τονίζουν ωστόσο, η πραγματική -δραματική - εικόνα στην εστίαση θα φανεί, όταν πλέον δοθεί το «πράσινο φως» για την επαναλειτουργία της και κληθούν να λειτουργήσουν τα καταστήματά τους έπειτα από τόσους μήνες αδράνειας.

Κι αυτό γιατί όσο ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα που κρατούν κλειστά τα καταστήματα, οι υποχρεώσεις συσσωρεύονται μεν, ωστόσο τα λειτουργικά έξοδα που τρέχουν είναι μειωμένα και ένα μέρος αυτών καλύπτεται από το κράτος. Όταν όμως τα καταστήματα επαναλειτουργήσουν, οι επιχειρηματίες με το οικονομικό βάρος όλων των προηγούμενων μηνών θα πρέπει να διαθέσουν σημαντικά ποσά, έπειτα από τόσους μήνες κλειστοί, για τις προμήθειες αλλά και το προσωπικό τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τις ΠΟΕΣΕ αυτή τη στιγμή τα ταμειακά διαθέσιμα για το 40% των επιχειρήσεων είναι μηδενικά, για το 20% περίπου επαρκούν για ένα μήνα και μόνο το 16% των επιχειρήσεων έχει ρευστότητα, για περισσότερο διάστημα του ενός μηνός. Σημειώνεται δε ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ολόκληρο το 2020 η εστίαση απώλεσε συνολικά 2,3 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2019 καταγράφοντας πτώση 37,7%. Στους αριθμούς αυτούς πρέπει να συνυπολογιστεί μάλιστα, ότι οι επιχειρήσεις χωρίς delivery και take away είχαν μεγαλύτερες απώλειες λειτουργώντας ουσιαστικά μόνο λίγους μήνες.

Έτσι, πέραν των μαζικών λουκέτων που ήδη έχουν καταγραφεί από την αρχή του χρόνου σε Κολωνάκι, Γκάζι και Ψυρρή στο κέντρο της Αθήνας, Χολαργό, αλλά και σε περιοχές των βορείων προαστίων, της Δυτικής Αττικής, όπως και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, εκτιμάται ότι αρκετές επιχειρήσεις που αυτή τη στιγμή δεν έχουν έχουν βάλει οριστικό λουκέτο, την επόμενη μέρα του ανοίγματος της εστίασης δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν.

Οι τελευταίες πληροφορίες αλλά και βάσει των εκτιμήσεων εκπροσώπων του κλάδου, φέρνουν το άνοιγμα του κλάδου στις αρχές Μαϊου. Έως τότε η εστίαση αναμένει νέα μέτρα στήριξης, με τον υπουργό Ανάπτυξης μάλιστα να έχει προαναγγείλει νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ εστιασμένο αποκλειστικά στον συγκεκριμένο κλάδο. Οι επιχειρηματίες από την πλευρά τους, ζητούν η στήριξη να συνεχιστεί και μετά το άνοιγμα καθώς ο κίνδυνος λουκέτου απειλεί μία στις δύο επιχειρήσεις του κλάδου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider