KPMG: Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Ελληνίδες στις ηγετικές θέσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
KPMG: Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Ελληνίδες στις ηγετικές θέσεις

Υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος για το ελληνικό επιχειρείν προκειμένου να επιτευχθεί μια πραγματική ποικιλομορφία όσον αφορά στις ηγετικές θέσεις των οργανισμών. Αυτό υποστηρίζει το 91% των Ελληνίδων που κατέχουν κάποια ηγετική θέση σύμφωνα με τα ευρήματα της παγκόσμιας έρευνας της KPMG "Global Female Leaders Outlook".

Η έρευνα μεταξύ άλλων εστιάζει στην επίδραση της πανδημίας και αποκαλύπτει ότι ενώ τέσσερις στις δέκα γυναίκες παγκοσμίως δεν θεωρούν πιθανή μια επιβράδυνση στα οφέλη που έχουν επιτευχθεί για την ποικιλομορφία και την ένταξη, σε ποσοστό 91% στην Ελλάδα αναφέρουν ότι οι επιχειρήσεις απέχουν κατά πολύ από την επίτευξη πραγματικής ποικιλομορφίας στα ΔΣ και τις ομάδες διοίκησης τους.

Όσον αφορά στην πρόοδο που έχει συντελεστεί, το 41% των γυναικών παγκοσμίως και το 32% των Ελληνίδων σε ηγετικές θέσεις πιστεύει ότι η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην ποικιλομορφία και την ένταξη (diversity and inclusion) δεν θα επιβραδυνθεί μετά την πανδημία.

Η κλιματική αλλαγή στην πρώτη γραμμή

Η ανισότητα των φύλων και η κλιματική αλλαγή αποτέλεσαν τα δύο βασικά ζητήματα που προσδιόρισαν ως τομείς για τους οποίους αισθάνονται πίεση να δράσουν από τα ενδιαφερόμενα μέρη τους.

Συγκεκριμένα, το 41% των Ελληνίδων γυναικών αναφέρουν ότι οι δράσεις βιωσιμότητας για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής θα ληφθούν ακόμα περισσότερο υπόψη στις στρατηγικές αποφάσεις μετά την κρίση της πανδημίας. Παράλληλα, το 52% δηλώνει ότι θέλει να εδραιώσει τα οφέλη για τη βιωσιμότητα και την κλιματική αλλαγή, τα οποία καταγράφηκαν ως αποτέλεσμα της κρίσης, ενώ το 38% αναφέρει ότι η ανταπόκρισή τους στην πανδημία έχει μετατοπίσει την εστίαση τους προς το «Κ» των Περιβάλλον, Κοινωνία και Διακυβέρνηση (ΠΚΔ-ESG).

Οι προοπτικές

Όσον αφορά στα μέτρα που λαμβάνουν οι επιχειρήσεις για την ισότητα, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την έρευνα, το 38% των Ελληνίδων γυναικών πιστεύουν ότι τα μέτρα που έχει πάρει η εταιρεία τους πρόσφατα για την καταπολέμηση των διακρίσεων και του ρατσισμού ήταν αποτελεσματικά. Από την άλλη, όσον αφορά στις προοπτικές ανάπτυξης των επιχειρήσεων, πάνω από τις μισές Ελληνίδες εμφανίζονται αισιόδοξες και συγκεκριμένα το 56% των Ελληνίδων σε ηγετικές θέσεις παραμένουν αισιόδοξες ή πολύ αισιόδοξες σχετικά με την προοπτική ανάπτυξης των εταιρειών τους σε ορίζοντα τριετίας.

Πέγκυ Βελλιώτου: Η πανδημία έχει αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού για τις κοινωνίες και τις οικονομίες

Η Πέγκυ Βελλιώτου, Γενική Διευθύντρια της KPMG στην Ελλάδα με αφορμή τη δημοσίευση της έρευνας δήλωσε «H πανδημία της νόσου COVID-19 αποτελεί καθοριστική για την εποχή μας παγκόσμια κρίση. Έχει αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού για τις κοινωνίες και τις οικονομίες. Σε σύγκριση με προηγούμενες κρίσεις, η νόσος COVID-19 έχει τη δυνατότητα να επιφέρει πιο μόνιμες αλλαγές, όχι μόνο στην προσωπική μας ζωή (τηλεργασία και τηλε-εκπαίδευση) και σε επιχειρηματικούς τομείς (ψηφιακός μετασχηματισμός και επικοινωνία), αλλά και στον δημόσιο χώρο (κυβερνητική συμμετοχή και ρυθμίσεις). Για τις Ελληνίδες σε διοικητικές θέσεις, οι προκλήσεις αυτές έρχονται σε μια περίοδο που βρίσκονται στην εκπνοή παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης, έχοντας ήδη επιδείξει εξαιρετική ανθεκτικότητα και διαχειριστεί συνθήκες γεμάτες ανατροπές. Θα ήθελα προσωπικά να τις συγχαρώ για το ρόλο που διαδραματίζουν στο Ελληνικό επιχειρείν, αλλά και τη συμβολή τους στην κοινωνία, τον πολιτισμό και την οικονομία εν γένει. Η συνδρομή τους αποτελεί κορωνίδα και μοχλό ανάπτυξης για τη χώρα μας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider