Προς τα μέσα του καλοκαιριού οι δεσμευτικές προσφορές για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προς τα μέσα του καλοκαιριού οι δεσμευτικές προσφορές για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ

Προς τα μέσα Ιουλίου τοποθετείται, σύμφωνα με πληροφορίες, η ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης της διαδικασίας παραχώρησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, με την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών από τις οποίες θα αναδειχθεί ο στρατηγικός επενδυτής μειοψηφίας. Νωρίτερα, όσοι «μνηστήρες» προκριθούν στη δεύτερη φάση, από τους 11 επενδυτές που υπέβαλαν μη δεσμευτικό ενδιαφέρον, θα αποκτήσουν πρόσβαση στο VDR του διαγωνισμού και στα στοιχεία που θα περιλαμβάνονται σε αυτό αναφορικά με τον διαχειριστή του εγχώριου διαχειριστή του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΔΕΗ την Παρασκευή, όταν και εξέπνευσε η προθεσμία υποβολής ενδιαφέροντος, το παρών στην πρώτη φάση του διαγωνισμού έδωσαν 11 σχήματα, από «στρατηγικούς επενδυτές, διαχειριστές υποδομών δικτύων και χρηματοοικονομικούς επενδυτές», όπως σημείωνε. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η ΔΕΗ δεν παρέθετε τα ονόματα των εταιρειών, καθώς θα ανακοινώσει μόνο τους επιλέξιμους επενδυτές, δηλαδή όσους προκριθούν στο δεύτερο στάδιο, αφού θα πληρούν τους όρους συμμετοχής στον διαγωνισμό.

Κυριαρχούν τα fund

Η ανακοίνωση της short list αναμένεται να γίνει στα τέλη Μαρτίου, όταν θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των υποψηφίων και το Δ.Σ. της εταιρείας θα εγκρίνει τη λίστα. Έως τότε, όποια εικόνα για το προφίλ των 11 επενδυτών και την προέλευσή τους μπορεί να βασισθεί μόνο σε δημοσιογραφικές πληροφορίες. Έτσι, σύμφωνα με όλες τις διαθέσιμες ενδείξεις, στους «μνηστήρες» κυριαρχούν τα fund, ενώ φαίνεται να επιβεβαιώνονται τα ονόματα που έχουν κυκλοφορήσει σε διεθνή δημοσιεύματα, για τη συμμετοχή των εταιρειών Ardian, Macquarie και First Sentier.

Πληροφορίες μιλούν επίσης για την παρουσία και fund από τον Καναδά στη διαδικασία, καθώς και για απουσία οποιασδήποτε ελληνικής εταιρείας από τη διεκδίκηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Επομένως, δεν φαίνεται να επαληθεύεται η συμμετοχή εγχώριου «μνηστήρα», όπως αναφέρουν διεθνή πρακτορεία.

Άμεση επέμβαση στις βλάβες χάρις στους «έξυπνους» μετρητές

Πέρα πάντως από την... παρέλαση ονομάτων, που όπως ήταν φυσικό θα προκαλούσε η επιλογή να μην γνωστοποιηθούν τα 11 σχήματα, σε κάθε περίπτωση ο αριθμός των συμμετεχόντων καταδεικνύει το έντονο διεθνές ενδιαφέρον για «είσοδο» στον ΔΕΔΔΗΕ. Ενδιαφέρον που πηγάζει τόσο από την υψηλή απόδοση κεφαλαίων που θα προσφέρει ο ΔΕΔΔΗΕ, με το μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου (WACC) να έχει ορισθεί από τη ΡΑΕ στο 6,7% για την περίοδο 2021-2025, όσο και από το επενδυτικό πρόγραμμα που πρόκειται να υλοποιηθεί την προσεχή περίοδο – με σκοπό μεταξύ άλλων να αναπληρωθεί και η υστέρηση που δημιούργησε η οικονομική κρίση στις δαπάνες λειτουργίας και αναβάθμισης του δικτύου διανομής.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα πρόσφατα προβλήματα πολυήμερης διακοπής της ηλεκτροδότησης σε περίπου 70.000 νοικοκυριά, στα Βόρεια προάστια της Αττικής, ήρθαν να καταδείξουν την αναγκαιότητα των κεφαλαίων ύψους 2,3 δισ. ευρώ, που σχεδιάζεται να διατεθούν την περίοδο 2021-2025 για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου. Έτσι, για παράδειγμα, η αντικατάσταση και των 7,5 εκατ. περίπου «ρολογιών χαμηλής τάσης, με «έξυπνους» μετρητές, θα επιτρέψει μεταξύ άλλων τον άμεσο εντοπισμό των βλαβών και, κατά συνέπεια, την πιο γρήγορη αντιμετώπισή τους.

Οικονομικό «πέναλτι» για τα μπλακάουτ

Μάλιστα, η νέα μεθοδολογία υπολογισμού του εσόδου του ΔΕΔΔΗΕ, η οποία θα ξεκινήσει να ισχύει από την περίοδο 2021-2025, δίνει κίνητρα για την επιτάχυνση «στοχευμένων» επενδύσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις δαπάνες για Έργα Μείζονος Σημασίας, δηλαδή επενδύσεις με ιδιαίτερο όφελος για τους χρήστες, αλλά και την εθνική οικονομία.

Από την άλλη πλευρά, η νέα μεθοδολογία προβλέπει επίσης και οικονομικά «πέναλτι» στην περίπτωση που η λεγόμενη «Ποιότητα Ενέργειας» δεν κινείται εντός των αποδεκτών ορίων – κάτι που πρακτικά σημαίνει πως τα όποια μπλακάουτ θα απομειώνουν ανάλογα το έσοδο του Διαχειριστή. Ωστόσο, η εφαρμογή αυτών των «πέναλτι» (όπως και της ρήτρας για τις ρευματοκλοπές) θα εφαρμοσθούν από την επόμενη ρυθμιστική περίοδο, δηλαδή την τετραετία 2025-2028.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider