ΤΙΤΑΝ: Πώς «χτίζει γερά θεμέλια» σε ΗΠΑ, Ελλάδα, περιφερειακές αγορές – Το πακέτο 6,3% των ιδίων μετοχών

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΤΙΤΑΝ: Πώς «χτίζει γερά θεμέλια» σε ΗΠΑ, Ελλάδα, περιφερειακές αγορές – Το πακέτο 6,3% των ιδίων μετοχών

Υψηλότερα βάζει τον πήχη των προσδοκιών η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ. Η παραδοσιακή εξαγωγική «δύναμη» της ελληνικής επιχειρηματικής σκηνής αναμένει ενίσχυση της ζήτησης, άρα και των μεγεθών του, με «αιχμή του δόρατος» τα σχέδια της νέας ηγεσίας των ΗΠΑ για τις υποδομές αλλά και λόγω της εκκίνησης των μεγάλων έργων στην Ελλάδα.

Στελέχη της αγοράς που παρακολουθούν τον όμιλο κάνουν λόγο για πιθανή αύξηση της ζήτησης σε εγχώριο επίπεδο περίπου 10%, αύξηση κερδοφορίας το 2021 και βέβαια περαιτέρω ενίσχυση μεγεθών στην αγορά των ΗΠΑ όπου ο Τιτάνας είναι καλά τοποθετημένος.

Την ίδια ώρα, ένα άλλο στοιχείο με ενδιαφέρον, αυτή τη φορά όσον αφορά στη μετοχή της ΤΙΤΑΝ Α.Ε., είναι ότι κατέχει 5.177.816 μετοχές οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 6,28% των δικαιωμάτων ψήφου της. Και προφανώς η αγορά αναμένει πώς σχεδιάζει ο όμιλος να κινηθεί με αυτό το σημαντικό πακέτο ιδίων μετοχών.

Αύξηση ζήτησης στις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ (με total assets περί τα 1,1 δισ. ευρώ) αποτελούν τη μεγαλύτερη αγορά για τον όμιλο, καθώς από εκεί προέρχεται περίπου το 60% των εσόδων, των EBITDA και των κερδών. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα σημείωνε η διοίκηση του ομίλου και στην πρόσφατη εταιρική παρουσίαση στο πλαίσιο του European MidCap Event (Frankfurt, 9-2-2021), αναφορικά με το μεσοπρόθεσμο outlook στην τοπική αγορά της Φλόριντα ο Τιτάνας προβλέπει άνοδο στη ζήτηση τσιμέντου της τάξεως του 8% με 9% στο χρονικό διάστημα 2021-2025, ενώ στη Βιρτζίνια στην ίδια περίοδο αναμένει άνοδο 2% με 2,4%.

Γενικότερα στις ΗΠΑ η κατανάλωση τσιμέντου εκτιμάται ότι αυξάνεται κατά 2,3% κατά την περίοδο 2020-2025 λόγω των ισχυρών έργα σε στέγαση και υποδομές, ενώ τα πακέτα δεκάδων δις ευρώ αναμένεται να λειτουργήσουν υποστηρικτικά για τον Τιτάνα που βρίσκεται σε καλή θέση στην αγορά με ισχυρή παρουσία σε αναπτυσσόμενες μητροπολιτικές περιοχές. Επίσης, το απόθεμα κατοικιών προς πώληση, όπως και τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Όπως η εισηγμένη σημείωνε για τις προοπτικές στις ΗΠΑ (από το 9μηνο του 2020), στην τοπική αγορά το πλήθος των προς εκτέλεση έργων υποδεικνύει ότι η δραστηριότητα θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα βραχυπρόθεσμα, ενισχυμένη από τα χαμηλά επιτόκια στεγαστικών δανείων, τα χαμηλά αποθέματα κατοικιών προς πώληση και μια σειρά κατασκευαστικών έργων με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Μεσοπρόθεσμα, η ανάπτυξη θα ενισχυθεί περαιτέρω από κονδύλια για την αντιμετώπιση της επείγουσας ανάγκης της χώρας για έργα υποδομής. Συνολικά τους 9 μήνες του 2020, ο κύκλος εργασιών στις ΗΠΑ ανήλθε σε 714,6 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας οριακή μείωση 1% σε ευρώ. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 141,4 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 3,2%. Το περιθώριο κερδοφορίας αυξήθηκε σε 19,8% από 19% κατά το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.

Προσδοκίες στην Ελλάδα από νέες υποδομές

Για την Ελλάδα, οι προσδοκίες σχετίζονται με τις εκτιμήσεις ότι οι κατασκευές αναμένεται ότι θα αυξηθούν περαιτέρω από τα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα, ενώ μεγάλα κατασκευαστικά έργα, δημόσια και ιδιωτικά θα συνεχίσουν πιο εντατικά το 2021. Η χώρα θα αξιοποιήσει τους πόρους που θα εκταμιευθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης των 32 δισ. ευρώ, τόσο αμέσως μέσω των έργων υποδομής (αεροδρόμιο Καστέλι, Ελληνικό, οδικά έργα, Μετρό κ.λπ.) όσο και εμμέσως, χάρη στις ενισχύσεις οι οποίες θα διοχετευθούν στην οικονομία και θα τροφοδοτήσουν τις ιδιωτικές επενδύσεις. Το ποσοστό αύξησης της εγχώριας ζήτησης αναμένεται να κυμανθεί γύρω στο 8%-10% στο σύνολο του 2020 ενώ και για το 2021 αναμένεται επιπλέον άνοδος περί το 10%. Να υπενθυμίσουμε ότι στην αγορά της Ελλάδας (συν την αγορά της Δυτικής Ευρώπης) ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 177,4 εκατ. ευρώ και τα λειτουργικά κέρδη Ebidta σε 16,4 εκατ. ευρώ, που μεταφράζεται σε λειτουργικό περιθώριο κέρδους στο 9,2%.

Ενίσχυση ΑΕΠ στη «δύσκολη» Αίγυπτο

Περισσότερο δύσκολες είναι οι συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά της Ανατολικής Μεσογείου (Τουρκία – Αίγυπτος) εξαιτίας και των δυσμενέστερων συνθηκών που επικρατούν στην αγορά της Αίγυπτου. Η Αίγυπτος αποτελεί σήμερα τη δυσκολότερη γεωγραφική περιοχή για τον όμιλο, ωστόσο, οι προοπτικές ανόδου της ζήτησης είναι μεγάλες, σε μια χώρα με ενισχυμένα δημογραφικά στοιχεία και με εκτιμήσει για ενίσχυση του ΑΕΠ κατά 2,8% (για φέτος) και κατά 5% με 5,3% την περίοδο 2022-2024 (στοιχεία εταιρικών παρουσιάσεων).

Υψηλό λειτουργικό περιθώριο κερδοφορίας στα Βαλκάνια

Στην ίδια παρουσίαση στο πλαίσιο του Mid Cap Event, και σχετικά με την αγορά νοτιοανατολική Ευρώπης, ο Τιτάνας εστιάζει στις προσδοκίες για άνοδο του ΑΕΠ στις βαλκανικές αγορές. Αναμένει GDP growth για το 2021 περί το 4,1% στη Βουλγαρία, 5,5% στη Σερβία, 6,1% στην Αλβανία (και στο Κόσοβο), 5,5% στη Βόρεια Μακεδονία και ανάλογη άνοδο στο Μαυροβούνιο. Στο 9μηνο 2020, στην αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με κύκλο εργασιών 196,6 εκατ. ευρώ εμφάνισε κέρδη Ebidta 72,7 εκατ. ευρώ, άρα το λειτουργικό περιθώριο κερδοφορίας ανήλθε σε 36,9%.

Υπενθυμίζεται ότι γενικότερα, στο 9μηνο του 2020, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου το εννεάμηνο του 2020 παρουσίασε οριακή μείωση 0,5% και διαμορφώθηκε στα 1.202,4 εκατ. ευρώ. Η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2020 αυξήθηκε κατά 10,1% και διαμορφώθηκε στα 229,4 εκατ. ευρώ. Tα καθαρά αποτελέσματα του ομίλου μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας το εννεάμηνο του 2020 κατέγραψαν κέρδη ύψους 58 εκατ. ευρώ έναντι 45,2 εκατ. ευρώ (+28,1%).

Οι ελεύθερες ταμειακές ροές του ομίλου ανήλθαν σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα φθάνοντας τα 127,7 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση ύψους 41,3 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το εννεάμηνο του 2019. Οι ταμειακές ροές ευνοήθηκαν από τα υψηλότερα λειτουργικά κέρδη (EBITDA), τη μείωση των επενδυτικών δαπανών (60,4 εκατ. ευρώ έναντι 75,5 εκατ. ευρώ το 2019) και τη συγκράτηση των κεφαλαίων κίνησης. Στο τέλος Σεπτεμβρίου 2020 ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου μειώθηκε σημαντικά και διαμορφώθηκε σε 766 εκατ. ευρώ, χαμηλότερος κατά 74 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το τέλος του 2019 και χαμηλότερος κατά 125 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το τέλος Σεπτεμβρίου 2019. Τον Ιούλιο του 2020, η Titan Global Finance εξέδωσε ομολογίες συνολικής αξίας ύψους 250 εκατ. ευρώ, λήξεως 2027 και με ετήσιο επιτόκιο 2,75%. Τα κεφάλαια που αντλήθηκαν χρησιμοποιήθηκαν για την εξόφληση άλλων δανειακών υποχρεώσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider