Στην Αθήνα 18 και 19/2 η πρόεδρος της EBRD - Διαδικτυακές επαφές με κυβέρνηση και επιχειρηματική κοινότητα

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην Αθήνα 18 και 19/2 η πρόεδρος της EBRD - Διαδικτυακές επαφές με κυβέρνηση και επιχειρηματική κοινότητα

Στην Ελλάδα, για ένα διήμερο πρόγραμμα επαφών που θα πραγματοποιηθούν αποκλειστικά σε διαδικτυακή μορφή, θα βρεθεί στις 18 και 19 Φεβρουαρίου η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), Odile Renaud-Basso.

Η Πρόεδρος της EBRD κα Renaud-Basso θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνη Γεωργιάδη, τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη και τον επικεφαλής Οικονομικό Σύμβουλο του Πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη.

Εστιάζοντας στην οικονομία, η πρόεδρος θα μιλήσει επίσης με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ, Ριχάρδο Λαμπίρη, καθώς και εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας και του τραπεζικού τομέα.

Η αντιπροσωπεία της EBRD θα περιλαμβάνει επίσης τον αντιπρόεδρο της EBRD, Alain Pilloux, την περιφερειακή διευθύνουσα σύμβουλο, Charlotte Ruhe, την επικεφαλής της Ελλάδας, Andreea Moraru, και τον αναπληρωτή διευθυντή διακυβέρνησης και πολιτικών υποθέσεων, Oleg Levitin.

Η κα Renaud-Basso δήλωσε ευτυχής που θα συναντήσει την κυβέρνηση και τους πελάτες της EBRD στην Ελλάδα, για πρώτη φορά από τη νέα της θέση. «Ανυπομονώ να εκφράσω εκ νέου τη δέσμευση της EBRD προς την Ελλάδα και την ισχυρή υποστήριξή μας προς τη χώρα κατά την περίοδο της πανδημίας, η οποία επιβεβαιώθηκε και από την αύξηση των επενδύσεών μας στη χώρα το 2020. Είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε περαιτέρω στη δημιουργία μιας ισχυρής, βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάκαμψης», ανέφερε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος της EBRD.

Αντιμετωπίζοντας τις επείγουσες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και θέτοντας τα θεμέλια για καλύτερη οικοδόμηση, η EBRD πραγματοποίησε επενδύσεις ύψους σχεδόν 800 εκατομμυρίων ευρώ σε 17 έργα το 2020, έναντι 571 εκατ. ευρώ σε 13 έργα το 2019, κατατάσσοντας την Ελλάδα στις πέντε κορυφαίες χώρες επενδύσεων της Τράπεζας για το 2020.

Μεταξύ των έργων της Τράπεζας για το 2020 ήταν η επένδυση 75 εκατ. ευρώ στην επιτυχημένη έκδοση Ευρωομολόγου από τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) για την υποστήριξη ενός νέου ηλιακού πάρκου στην Ελλάδα, η χορήγηση δανείου ύψους 160 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ, μια επένδυση 57,5 ​​εκατ. ευρώ στην επιτυχή έκδοση του επταετούς ομολόγου 500 εκατ. ευρώ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και 50 εκατ. ευρώ στην πρώτη έκδοση πράσινου ομολόγου από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.

Στα τέλη του 2020, η EBRD ένωσε τις δυνάμεις της με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τη δημιουργία ενός νέου μηχανισμού ωρίμανσης και παρακολούθησης έργων σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ). Τα έργα θα αφορούν κυρίως τον τομέα των κοινωνικών υποδομών (εκπαίδευση και υγεία), τις βιώσιμες αστικές υποδομές και τη διαχείριση των υδάτων και των αποβλήτων.

Η EBRD άρχισε να επενδύει στην Ελλάδα σε προσωρινή βάση το 2015 για να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Μέχρι σήμερα, η Τράπεζα έχει επενδύσει περισσότερα από 4 δισ. ευρώ σε 70 έργα στον τομέα των επιχειρήσεων, των τραπεζών, της ενέργειας και των υποδομών της ελληνικής οικονομίας.

Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider