Premia Properties: Ο μεσοπρόθεσμος στόχος των 500 εκατ. ευρώ και της μετατροπής σε ΑΕΕΑΠ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Premia Properties: Ο μεσοπρόθεσμος στόχος των 500 εκατ. ευρώ και της μετατροπής σε ΑΕΕΑΠ

Με πιο άμεσο στόχο τον διπλασιασμό της αξίας του χαρτοφυλακίου της σε επίπεδα άνω των 200 εκατ. ευρώ, από 110 εκατ. ευρώ που ανέρχεται προς το παρόν, και μεσοπρόθεσμο την μεγέθυνσή της σε τέτοιο βαθμό που να λογίζεται πλέον ως ΑΕΕΑΠ (εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία) κινείται η Premia Properties, όπως πλέον ονομάζεται η γνωστή μας μέχρι πρότινος Pasal Development.

Όπως σημειώνουν στελέχη του ομίλου, ο σχεδιασμός ορίζει την μετεξέλιξη του ομίλου σε ΑΕΕΑΠ, για επιχειρηματικούς και φορολογικούς λόγους, μέσω της σταδιακής ανάπτυξης της εισηγμένης και της προώθησης ενός μεγάλου επενδυτικού πλάνου. Βέβαια, για να λογίζεται η Premia ως ΑΕΕΑΠ θα πρέπει μίνιμουμ, όπως αναφέρουν άνθρωποι του γκρουπ, η αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων να ανέλθει σε 500 εκατ. ευρώ.

Προφανώς η αναφορά στο ποσό αυτό αποτελεί και τη «βάση εκκίνησης», αλλά πρέπει να υπογραμμιστεί ότι ο στόχος αυτός έχει μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και όχι άμεσο. «Θα μετεξελιχθούμε σε ΑΕΕΑΠ, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, όταν το επιτρέψει το μέγεθός μας», σημειώνουν υψηλόβαθμα στελέχη του ομίλου.

Ωστόσο, μέσα στο 2021 θα ξετυλιχθεί το κουβάρι των ενεργειών της Premia Properties ώστε η αξία των ακινήτων που θα διαθέτει η εισηγμένη να ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ. Αυτό θα συμβεί μέσα από εξαγορές και μέσω της κεφαλαιακής ενίσχυσης της εταιρείας (που θα είναι πολύ μεγαλύτερη των προηγούμενων ΑΜΚ), είτε με καταβολή μετρητών είτε και με εισφορά ακινήτων, όπως είχε γράψει την περασμένη εβδομάδα το insider.

Στην πρόσφατη έκτακτη γενική συνέλευση της εισηγμένης, που είχε ως θέμα την μετονομασία της σε Premia Properties, ώστε να δοθεί προς τα έξω το σήμα της «επόμενης μέρας» μετά από την προσέλκυση νέου βασικού μετόχου (Sterner Stenhus), έγινε εκ νέου αναφορά για τη στρατηγική της εταιρείας να κινηθεί προς τους αποθηκευτικούς χώρους (logistics), τα big boxes (π.χ. super markets) και τα κτίρια κοινωνικού χαρακτήρα (π.χ. σχολεία, νοσοκομεία, γηροκομεία), μέσα από την απόκτηση ποιοτικών ακινήτων.

Όπως είχαμε αναφέρει και σε σχετικό θέμα, η μέση ετήσια απόδοση ενοικίου των ακινήτων της εισηγμένης εταιρείας κυμαίνεται σήμερα γύρω στο 8% και ο στόχος είναι τα yields να παραμείνουν στα επίπεδα του 7,5% με 8%. Σημειώνεται ότι πέραν της αναμενόμενης ΑΜΚ (εκτιμάται ότι θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη πρόσφατων ανάλογων κινήσεων ύψους 10-20 εκατ. ευρώ), στην αγορά έχει γίνει λόγος και για το ενδεχόμενο η εισηγμένη να προχωρήσει σε ομολογιακή έκδοση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider