Θέμα ημερών η εφαρμογή των μέτρων για συγκράτηση του χονδρεμπορικού κόστους ρεύματος

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θέμα ημερών η εφαρμογή των μέτρων για συγκράτηση του χονδρεμπορικού κόστους ρεύματος

Ακόμη και σήμερα σύμφωνα με πληροφορίες είναι πιθανό να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), με τα μέτρα στα οποία κατέληξε για τη συγκράτηση του χονδρεμπορικού κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι, με δεδομένο ότι τα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή τρεις ημέρες μετά τη δημοσίευση της απόφασης σε ΦΕΚ, όπως προβλέπει η ΡΑΕ, η ενεργοποίησή τους αναμένεται το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Οι παρεμβάσεις της Αρχής αφορούν την Αγορά Εξισορρόπησης, δηλαδή τη μία από τις τέσσερις χονδρεμπορικές αγορές που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο εφαρμογής και στη χώρα μας του Target Model. Στόχος είναι να περιορίσουν το ύψος στο οποίο είναι πιθανό να διαμορφωθούν οι τιμές στη συγκεκριμένη αγορά, οι οποίες μέσω των τριών λογαριασμών προσαυξήσεων, αποτελούν μία συνιστώσα του χονδρεμπορικού κόστους ρεύματος. Γι' αυτό τον σκοπό, θέτουν δύο νέους περιορισμούς στην υποβολή προσφορών στη συγκεκριμένη αγορά από τους ηλεκτροπαραγωγούς, οι οποίοι είναι αυτή τη στιγμή οι μόνοι που προσφέρουν υπηρεσίες εξισορρόπησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τεχνικής άποψης είναι όλα έτοιμα για την εφαρμογή των δύο μέτρων, καθώς έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες τροποποιήσεις στα πληροφοριακά συστήματα της Αγοράς Εξισορρόπησης (τα οποία διαχειρίζεται ο ΑΔΜΗΕ ως λειτουργός της). Επίσης, τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία δοκιμές για τη λειτουργία της Αγοράς με την εφαρμογή, μέσω της υποβολής από ηλεκτροπαραγωγούς εικονικών δοκιμών που ακολουθούν τους καινούριους περιορισμούς.

Σε εφεδρεία ένα ακόμη μέτρο

Με βάση την απόφαση της ΡΑΕ, η επιβολή των μέτρων κρίνεται επιβεβλημένη, καθώς από την εκκίνηση του Target Model (την 1η Νοεμβρίου) διαπίστωσε αυξητική τάση του κόστους της Αγοράς Εξισορρόπησης.

Στην απόφασή της, η Αρχή φέρνει ως ενδεικτικό παράδειγμα την εβδομάδα από τις 30 Νοεμβρίου έως και τις 11 Δεκεμβρίου, όταν όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, το κόστος «διαμορφώθηκε σε αδόκητα επίπεδα», καθώς άγγιξε τα 43,37 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh). Μία τιμή-ρεκόρ για την εγχώρια αγορά, η οποία ήρθε έπειτα από ένα ανοδικό ράλι των τριών λογαριασμών προσαυξήσεων, με κόστη σε εβδομαδιαία βάση 15,68 ευρώ, 19,45 και 20,06 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος έχει αποκλιμακωθεί από τα παραπάνω επίπεδα, καθώς για παράδειγμα στα μέσα Ιανουαρίου διαμορφωνόταν σε ύψος 5-8 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Έτσι, η ΡΑΕ αποφάσισε τουλάχιστον προς ώρας να μην δρομολογήσει το τρίτο μέτρο που είχε θέσει εξαρχής σε δημόσια διαβούλευση (δηλαδή την επιβολή άνω ορίου στις προσφορές που υποβάλλονται για υπηρεσίες εξισορρόπησης), χωρίς να αποκλείει την εφαρμογή του αν οι τιμές αρχίσουν και πάλι να κινούνται ανοδικά.

Το πρώτο μέτρο που θα ενεργοποιηθεί με την απόφαση είναι η εφαρμογή κάτω ορίου στις προσφορές (αποκλείοντας τις αρνητικές τιμές για καθοδικές υπηρεσίες εξισορρόπησης) μέχρι να αρθεί ο κορεσμός του δικτύου της Πελοποννήσου. Επίσης, πλέον όλες οι προσφορές θα πρέπει να συμμορφώνονται στις τεχνικές προδιαγραφές της αντίστοιχης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής (στα Τεχνικά Ελάχιστα Παραγωγής).

Διχασμένη η αγορά

Η αγορά εμφανίζεται διχασμένη ως προς την πρωτοβουλία της ΡΑΕ, όπως φάνηκε και στη δημόσια διαβούλευση, με τους ηλεκτροπαραγωγούς να υποστηρίζουν πως η υποβολή ορίων αντίκειται στον Ευρωπαϊκό Κανονισμό, στόχος του οποίου είναι να αποκαλύπτεται κάθε στιγμή η πραγματική αξία του αγαθού της ηλεκτρικής ενέργειας.

Από την άλλη πλευρά, μη καθετοποιημένοι προμηθευτές, trader και φορείς των εγχώριων βιομηχανιών υποστήριξαν πως είναι επιβεβλημένη η επιβολή ορίων στις προσφορές. Μάλιστα, υπήρξαν εταιρείες που έθεσαν θέμα αναδρομικής εφαρμογής των μέτρων από την ημέρα εκκίνησης του Target Model, ώστε να αναπροσαρμοστούν τα έως τώρα κόστη με τα οποία έχουν επιβαρυνθεί.

Ανάλογες είναι οι θέσεις των παραγόντων της αγοράς και στην προοπτική εφαρμογής των 2 από τα 3 μέτρα που πρότεινε η ΡΑΕ. Έτσι, ηλεκτροπαραγωγοί επισημαίνουν πως συνεχίζει να υφίσταται κίνδυνος εμφάνισης νέων στρεβλώσεων με τα μέτρα, τη στιγμή μάλιστα που οι τιμές κινούνται πλέον σε επίπεδα τα οποία δεν δικαιολογούν τις παρεμβάσεις.

Στον αντίποδα, μη καθετοποιημένοι προμηθευτές και trader σημειώνουν ότι αν και τα δύο μέτρα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, μόνο με την επιβολή και άνω ορίου στις προσφορές θα μπορεί να διασφαλισθεί ότι δεν θα πάρει ξανά την ανιούσα το κόστος εξισορρόπησης. Επίσης, εξακολουθούν να θέτουν θέμα αναδρομικής ισχύος των μέτρων, ώστε να «διορθωθούν» οι ακραίες χρεώσεις με τις οποίες επιβαρύνθηκαν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider