Μυτιληναίος: Ισχυρή επίδοση το 2020 παρά την πανδημία - Πρόταση για μέρισμα 0,36 ευρώ ανά μετοχή

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μυτιληναίος: Ισχυρή επίδοση το 2020 παρά την πανδημία - Πρόταση για μέρισμα 0,36 ευρώ ανά μετοχή

Ισχυρή επίδοση στα αποτελέσματα του 2020 μετά την πτώση στο β' τρίμηνο εξαιτίας της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων σημείωσε ο όμιλος Μυτιληναίος, με το EBITDA να παραμένει στα επίπεδα του 2019, σύμφωνα με το στόχο που είχε τεθεί από τον CEO στην Ετήσια Γενική Συνέλευση.

Η πρόταση για τη διανομή μερίσματος παραμένει η ίδια με πέρυσι (0,36/ μετοχή, προσαρμοσμένη για τις ίδιες μετοχές), αυξάνοντας το ποσοστό των διανεμόμενων κερδών κατά 16%, σε 41% από 35,5% το 2019.

Αναλυτικότερα, στα αποτελέσματα:

Η λειτουργική κερδοφορία (ΕΒΙΤDA) ανήλθε σε €315 εκατ. παραμένοντας αμετάβλητη σε σύγκριση με το 2019.

Τα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε €129 εκατ., με το δείκτη των κερδών ανά μετοχή σε ετήσια βάση (annualized EPS) να παραμένει σε επίπεδα που προσεγγίζουν το 1.

O κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε €1.899 εκ. έναντι €2.256 εκ. τo 2019, σημειώνοντας μείωση 16% που οφείλεται στο αδύναμο περιβάλλον τιμών των Τομέων της Μεταλλουργίας και Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου και στην χρονική μετατόπιση τόσο στην υλοποίηση, όσο και στη συμβασιοποίηση νέων έργων στους Τομείς Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας και Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης λόγω της πανδημίας.

Ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα €538 εκατ., με το δείκτη μόχλευσης (Καθαρός Δανεισμός / EBITDA) παρέμεινε κάτω από το 2 και συγκεκριμένα στο 1,71, παρά τις σημαντικές επενδύσεις, τη διανομή μερίσματος και την επαναγορά 6,14 εκατ. ιδίων μετοχών (ποσοστό 4,3% του συνόλου).

insider

Συνολικά, το 2020 η Εταιρεία αξιοποίησε στο έπακρο τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και τις συνέργειες ανάμεσα στους Τομείς Δραστηριότητας, εντατικοποίησε τις δράσεις βελτιστοποίησης κόστους και με βασικό μοχλό τον Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου κατόρθωσε να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στην πανδημία και να θέσει στέρεες βάσεις για ισχυρή ανάπτυξη τα αμέσως επόμενα έτη.

Αναφορικά με την επίδοση στο Δ’ Τρίμηνο του 2020:

Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε €81 εκ. έναντι €65 εκ. το Δ’ Τρίμηνο του 2019, επωφελούμενα από τη σημαντική βελτίωση των επιδόσεων του Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης, αλλά και τις σταθερά υψηλές αποδόσεις των Τομέων Ηλεκτρισμού & Φυσικού Αερίου και Μεταλλουργίας.

 

Το ξεκίνημα του 2021 βρίσκει τη MYTILINEOS σε ισχυρή θέση

Ο Τομέας Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου στοχεύει στη διατήρηση των περιθωρίων κερδοφορίας του, ενώ διεκδικεί ολοένα αυξανόμενα μερίδια αγοράς, αξιοποιώντας την ανταγωνιστικότητα του. 

Ο  Τομέας Μεταλλουργίας επωφελείται από τη σταθερότητα στις τιμές των Α’ υλών, καθώς και την ανάκαμψη των τιμών Αλουμινίου και της Αλουμίνας.

Οι Τομείς Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας και Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης, έχοντας προχωρήσει την ωρίμανση νέων έργων κατά το δεύτερο μισό του 2020, επιταχύνουν τις διαδικασίες συμβασιοποίησης και εκτέλεσης τους.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο Πρόεδρος Ευάγγελος Μυτιληναίος ανέφερε τα εξής:

«Το 2020 ήταν αναμφισβήτητα μια χρονιά με πρωτόγνωρες προκλήσεις σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο, εξαιτίας της πανδημίας και των συνεπειών της. Ιδιαίτερα για την ελληνική οικονομία που μόλις είχε αρχίσει να ανακάμπτει από την δεκαετούς διάρκειας ύφεση και κλήθηκε να

αντιμετωπίσει μια νέα βύθιση της οικονομικής δραστηριότητας, που αποτυπώνεται με διψήφια ποσοστιαία μείωση του ΑΕΠ σε ετήσια βάση.

Σε αυτό το περιβάλλον, τα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα της MYTILINEOS πιστοποιούν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι απορροφήσαμε αποτελεσματικά τους κραδασμούς της πανδημίας Covid19. Με όπλο τα στρατηγικά πλεονεκτήματά μας, την άοκνη προσπάθεια των ανθρώπων μας και αφοσίωσή μας στις αξίες μας, παραμένουμε σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης και έχοντας στέρεες βάσεις θα επιτύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει για τα επόμενα χρόνιά.

Μετράμε πλέον 10 μήνες, μέσα σε αυτή τη πρωτόγνωρη περιπέτεια. Η κόπωση είναι δεδομένη για όλους, αλλά η συγκυρία κρίσιμη. Η προοπτική των εμβολίων δίνει ελπίδα, αλλά η έξοδος από το τούνελ απέχει ακόμα. Για να μην ζήσουμε ένα λοιμό, μετά τον λιμό, όπως στο παρελθόν, οι οικονομικές δυνάμεις της χώρας μας, αλλά και της Ευρώπης πρέπει να συνασπιστούν. Ειδικά τώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση τίθεται για ακόμα μία φορά υπό αμφισβήτηση για το θέμα της διαχείρισης των εμβολίων, η υπευθυνότητα είναι από τα μεγαλύτερά μας όπλα κατά της πανδημίας. Η Ελλάδα πρέπει να σταθεί στο πλευρό της σύνεσης και να μην επιτρέψει να διολισθήσει στην αβεβαιότητα η διαχείριση της πανδημίας, τόσο σε υγειονομικό, όσο και σε επίπεδο οικονομικής υποστήριξης.

Μακριά από σειρήνες λαϊκισμού, από την εσωστρέφεια που φέρνει η οικονομική κατάπτωση, τώρα οφείλουμε να βάλουμε πλάτη. Από την πλευρά μας, δηλώνουμε το «παρών» στην εθνική προσπάθεια για οικονομική ανασυγκρότηση και αναμένουμε τις προτάσεις εκείνες της κυβέρνησης για την καλύτερη κατανομή των κοινοτικών πόρων». 

Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα εδώ.

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider