Επιχειρήσεις | Ελλάδα
11-12-2020 | 08:48

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Στην τελική ευθεία για τη νέα εποχή με την ΑΜΚ των 50,4 εκατ. ευρώ

Μαρίνα Φούντα
Μοιράσου το
ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Στην τελική ευθεία για τη νέα εποχή με την ΑΜΚ των 50,4 εκατ. ευρώ

Σε νέα φάση εισέρχεται επισήμως η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, με τις εξελίξεις των τελευταίων 24ώρων να δείχνουν τον δρόμο για την «επόμενη» ημέρα.

Πρώτος σταθμός είναι η 7η Ιανουαρίου, ημέρα κατά την οποία θα συγκληθεί η έκτακτη Γενική Συνέλευση, ενώ βασικό θέμα συζήτησης θα είναι η πρόταση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους έως 50,4 εκατ. ευρώ. Εάν αντληθεί το σύνολο των προτεινόμενων κεφαλαίων, τα 40 εκατ. ευρώ περίπου θα αξιοποιηθούν για την κάλυψη των υποχρεώσεων της θυγατρικής ΑΚΤΩΡ και τα υπόλοιπα θα διοχετευθούν για επενδύσεις στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές για έναν από τους μεγαλύτερους Ομίλους της χώρας, ενώ καταλυτικός αποδεικνύεται ο ρόλος του ολλανδικού fund Reggeborgh. Οι Ολλανδοί κατέθεσαν την προηγούμενη εβδομάδα επίσημο αίτημα για τη διεξαγωγή έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, ζητώντας νέο ΔΣ στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ και διαχειριστικό έλεγχο της εταιρείας για τους τελευταίους 24 μήνες. Η διοίκηση του Ομίλου αντέδρασε άμεσα, συγκαλώντας Γενική Συνέλευση στις 7 Ιανουαρίου με θέμα ημερήσιας διάταξης την αλλαγή του Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά όχι τον διαχειριστικό έλεγχο. Στον αντίποδα, στο προσκήνιο έρχεται η πρόταση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους έως 50,4 εκατ. ευρώ.

Μεγάλες μετοχικές ανακατατάξεις

Καθώς οι εξελίξεις «τρέχουν», σημαντικές είναι και οι μετοχικές ανακατατάξεις που λαμβάνουν χώρα τα τελευταία χώρα. Σε ένα κλίμα που μπορεί να μεταφραστεί ως «συναινετικό», έγινε γνωστό πως στις 3 Δεκεμβρίου ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, προχώρησε στην πώληση μετοχών της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, συνολικής αξίας σχεδόν 2,9 εκατ. ευρώ.

Ενημερώνοντας, μέσω τηλεδιάσκεψης, το βράδυ της Πέμπτης τους αναλυτές για τις τελευταίες εξελίξεις και αναφερόμενος στην πρόσφατη πώληση πακέτου μετοχών, ο κ. Καλλιτσάντσης δήλωσε χαρακτηριστικά πως «όλες μου οι προσπάθειες, οι αποφάσεις και οι ενέργειες τα τελευταία χρόνια καταδεικνύουν ότι είχα πάψει να συμπεριφέρομαι ως μεγαλομέτοχος και λειτουργούσα αποκλειστικά ως Διευθύνων Σύμβουλος βάζοντας το συμφέρον και τις ανάγκες της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, των ανθρώπων της και των μετόχων της πάνω από τα προσωπικά συμφέροντα». Ο κ. Καλλιτσάντσης ανέφερε ως χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της ιεράρχησης προτεραιοτήτων μεταξύ   του ρόλου του μεγαλομετόχου και αυτού του CEO πως «Για αυτό ενεχυρίασα όλες τις μετοχές μου για να χρηματοδοτηθεί το CHANGE4ELLAKTOR και να αποφευχθεί η περαιτέρω καταστροφή αξίας στον Όμιλο, για αυτό υποστήριξα τη συγχώνευση δι’ απορροφήσεως της ΕΛ.ΤΕΧ. ΑΝΕΜΟΣ από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ώστε να ενισχυθεί κεφαλαιακά ο Όμιλος παρά το γεγονός ότι αυτόματα συνεπαγόταν μείωση του ποσοστού μου στο μετοχικό κεφάλαιο, για αυτό προχώρησα πρόσφατα σε πώληση όλων των μετοχών που έλεγχα άμεσα, μηδενίζοντας ουσιαστικά την απευθείας μετοχική μου σχέση με τον Όμιλο».

Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό στις 8 Δεκεμβρίου, το ποσοστό που ελέγχουν πλέον οι Ολλανδοί στον Όμιλο έχει ξεπεράσει το όριο του 10%. Συγκεκριμένα, η συμμετοχή του ολλανδικού fund αυξήθηκε στο 10,3616%, ενώ το ποσοστό του στον Όμιλο μπορεί να φτάσει το 22,9073% αν ασκήσουν το δικαίωμα προαίρεσης αγοράς (call option) 26.882.023 μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου (ποσοστό 12,5%) που έχουν, μετά από συμφωνία με τον Λεωνίδα Μπόμπολα.

«Είμαι και θα παραμείνω υπέρ όλων όσοι επιθυμούν το καλό της ΕΛΛΑΚΤΩΡ»

«Είμαι και θα παραμείνω υπέρ όλων όσοι επιθυμούν το καλό της ΕΛΛΑΚΤΩΡ κι απέναντι σε οποιονδήποτε ενεργεί ενάντια σε αυτό. Αυτό και η βούληση των μετόχων, όπως αυτή εκφράζεται μέσω της ψήφου τους στη Γενική Συνέλευση, είναι οι μόνοι παράγοντες που μετρούν για εμένα», τόνισε, σε άλλο σημείο της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές, την Πέμπτη ο κ. Καλλιντσάντσης.

«Μετατρέψαμε την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, από έναν Όμιλο που κατείχε μία από τις χαμηλότερες βαθμολογίες στην Εταιρική Διακυβέρνηση, σε έναν από τους κορυφαίους Ομίλους στον τομέα αυτό στην Ελλάδα, με βάση την αξιολόγηση από τον αξιόπιστο και ανεξάρτητο οργανισμό ISS» επεσήμανε ο κ. Καλλιτσάντσης, προσθέτοντας πως «διασφαλίσαμε ότι η ΕΛΛΑΚΤΩΡ δεν θα διακινδυνεύσει ξανά σε θέματα κανονιστικής συμμόρφωσης, όπως αυτά που έβλαψαν τη φήμη του Ομίλου στο παρελθόν και έθεσαν σε κίνδυνο τις προοπτικές του. Εμείς θέσαμε τα θεμέλια της σωστής διακυβέρνησης, τον ακρογωνιαίο λίθο για οποιαδήποτε υγιή και διαφανή επιχείρηση», τόνισε στη συνέχεια, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στο αίτημα της Reggeborgh Invest για διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου στην εταιρεία για τα τελευταία δύο χρόνια.

«Τα τελευταία 2,5 χρόνια η ΕΛΛΑΚΤΩΡ άλλαξε προς το καλύτερο και υπό αυτό το πρίσμα το CHANGE4ELLAKTOR και η διοίκηση υπηρέτησαν την αποστολή τους δημιουργώντας έναν Όμιλο με χρηστή διακυβέρνηση, αποδοτική δομή, επαγγελματικό μάνατζμεντ, βελτιωμένες λειτουργίες και μία ξεκάθαρη, ρεαλιστική και με θετικές προοπτικές επιχειρηματική στρατηγική», πρόσθεσε ο κ. Καλλιντσάντσης, προσθέτοντας πως πλέον το επενδυτικό ενδιαφέρον προς την εταιρεία έχει αποκατασταθεί.

Με την προβλεπόμενη επιτυχή κάλυψη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, συνέχισε, ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο, αυτό του GROWTH4ELLAKTOR (Ανάπτυξη για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ).  Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, η Pemanoaro – σχήμα που ελέγχεται από τους αδερφούς Καλλιτσάντση και διαθέτει το 25,6% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας – έχει διατυπώσει την κατ’ αρχήν πρόθεσή της να στηρίξει τη συμμετοχή που της αναλογεί στην ΑΜΚ. «Με πλεόνασμα ρευστότητας άνω των 150 εκατ. και την προσδοκία ότι η ελληνική οικονομία προβλέπεται να αυξηθεί κατά 5% το 2021, ο Όμιλος είναι έτοιμος να επιταχύνει την ανάπτυξή του», ανέφερε, επίσης, στην τηλεδιάσκεψη η διοίκηση.

Στρατηγικές προτεραιότητες της διοίκησης

Ως προς τις στρατηγικές προτεραιότητες από εδώ και πέρα, ο κ. Καλλιτσάντσης ανέφερε πως στις Παραχωρήσεις έμφαση θα δοθεί στην ολοκλήρωση της ανάπτυξης της Μαρίνας Αλίμου, στην ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις με τουλάχιστον έναν νέο αυτοκινητόδρομο και στην προετοιμασία για το νέο διαγωνισμό της Αττικής Οδού.

Στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η έγκαιρη ολοκλήρωση του τρέχοντος επενδυτικού σχεδίου και η ταχεία ανάπτυξη μέσω της διαμόρφωσης ελκυστικού χαρτοφυλακίου σε συνεργασία με την EDPR, ως Στρατηγικού Συνεργάτη και η περαιτέρω ανάπτυξη μέσω της διαφοροποίησης τεχνολογιών ΑΠΕ, είναι οι βασικοί τομείς εστίασης.

Ως προς τον κλάδο του Περιβάλλοντος (Διαχείριση και Ενεργειακή Αξιοποίηση Απορριμμάτων), στόχος είναι η αξιοποίηση της θέσης της ΗΛΕΚΤΩΡ με στόχο ρυθμό ανάπτυξης αντίστοιχο με αυτόν της αγοράς, καθώς οι επενδύσεις που θα ξεκινήσουν την επόμενη πενταετία στην Ελλάδα αναμένεται να φθάσουν τα 2 δισ. ευρώ.

Στην Κατασκευή, η προσοχή θα δοθεί στην ενίσχυση της θέσης της ΑΚΤΩΡ στις βασικές αγορές μέσω της βελτίωσης της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας, αξιοποιώντας παράλληλα τις θετικές προοπτικές του κλάδου ως αποτέλεσμα του κομβικού ρόλου που θα διαδραματίσει το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε., ενώ για την REDS το βάρος θα πέσει στην ανάπτυξη του Cambas Park και του ακινήτου της πρώην-Πήγασος, καθώς και σε επιλεκτικές επενδύσεις σε νέα ακίνητα.

Στόχος η οριστική επίλυση των χρόνιων προβλημάτων της ΑΚΤΩΡ

Από τα 50,4 εκατ. ευρώ της ΑΜΚ, τα 40,8 εκατ. ευρώ προορίζονται για τη χρηματοδότηση της ΑΚΤΩΡ, «θέτοντας οριστικό τέλος στις ανάγκες του κατασκευαστικού βραχίονα για στήριξη από τον Όμιλο» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η διοίκηση, ενώ τα υπόλοιπα 10 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στην υλοποίηση των επενδυτικών πλάνων του Ομίλου σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σημαντική είναι και η ίδια η διανομή των 40,8 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν στην ΑΚΤΩΡ, καθώς 20,8 εκατ. ευρώ θα διοχετευθούν απευθείας στην ελληνική αγορά για πληρωμές προμηθευτών, ενώ τα υπόλοιπα 20 εκατ. ευρώ θα κλείσουν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την έξοδο από δραστηριότητες του εξωτερικού, σχετιζόμενες κυρίως με την κατασκευή Φωτοβολταϊκών Εγκαταστάσεων.

Τα θέματα ημερήσιας διάταξης της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης

1. Μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας κατά 212.129.282,97 ευρώ με μείωση της ονομαστικής αξίας του συνόλου των μετοχών της από 1,03 ευρώ σε 0,04 ευρώ ανά μετοχή, προς ισόποσο συμψηφισμό ζημιών παρελθουσών χρήσεων. Τροποποίηση του άρθρου 5, παρ. 1, του Καταστατικού της Εταιρείας που αφορά στο Μετοχικό Κεφάλαιο. Παροχή εξουσιοδότησης προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας για την υλοποίηση της αποφάσεως.

2. Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου (όπως αυτό θα διαμορφωθεί σύμφωνα με το πρώτο θέμα της αυτής Ημερήσιας Διάταξης) της Εταιρείας με καταβολή μετρητών μέσω έκδοσης νέων, κοινών, μετά ψήφου, ονομαστικών μετοχών και με δικαίωμα προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων. Τροποποίηση του άρθρου 5, παρ. 1, του Καταστατικού της Εταιρείας που αφορά στο Μετοχικό Κεφάλαιο. Παροχή εξουσιοδότησης προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας για την υλοποίηση της αποφάσεως.

3. Ανάκληση του συνόλου των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας.

4. Εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας (συμπεριλαμβανομένων ανεξάρτητων/μη εκτελεστικών μελών).

5. Ανάκληση του συνόλου των μελών της Επιτροπής Ελέγχου της Εταιρείας (αρ. 44 ν. 4449/2017)

6. Εκλογή νέας Επιτροπής Ελέγχου της Εταιρείας (αρ. 44 ν. 4449/2017).

Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη από το Νόμο απαρτία στις 7 Ιανουαρίου, η τυχόν επαναληπτική Γενική Συνέλευση θα συνέλθει στις 14 Ιανουαρίου 2021.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.